• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Ukusna talijanska kuhinja
Tjestenina s mesom, Foto: Mark Stout/Shutterstock

Ukusna talijanska kuhinja

Objavljeno: 21.10.2012. Autor: Sanja Štetić

Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih kuhinja diljem svijeta koja je stekla svoje obožavatelje praktički na svakom koraku. Naime poznato je kako je još Marko Polo, poznati mletački trgovac tijekom svojih brojnih putovanja upravo iz Kine donio tjesteninu poznatiju kao špageti bez koje Talijani danas, a ni drugi narodi više ne mogu.

Tjestenina s mesom, Foto: Mark Stout/Shutterstock

Možemo reći kako je tjestenina zavladala talijanskim stolom, gdje je najpopularniji umak svakako sa sosom od rajčice te mljevenim mesom koji je svoje ime dobio po određenim gradovima, od kojih svaki ima svoj način spremanja tog ukusnog jela. Špageti Bolognese pripremaju se od kuhanih špageta i prelijevaju se sa sosom od mljevenog mesa s dodatkom maslinovog ulja, luka, mrkve, origana, celera, sosa od rajčice i malo crvenog vina.

Osobitu popularnost što se tiče njihove kuhinje zauzela je pizza koja je stekla toliku popularnost da su se širom svijeta počeli otvarati brojni ugostiteljski objekti za posluživanje ove delikatese. Smatra se da korijen pizze seže sve do vremena grčke kolonizacije južnih obala današnje Italije. Radi se o okruglom tijestu koje se prekriva maslinovim uljem, sosom od rajčice, sirom i drugim sastojcima.

Talijansku kuhinju danas možemo okarakterizirati kao kuhinju bogatu receptima u kojoj se velik dio vrti oko kvalitetna vina i naravno maslinovog ulja. No da ne pomislite kako se ova kuhinja vrti samo oko tjestenine, treba napomenuti kako se među glavne specijalitete mogu svrstati i ona od ribe, koja također zauzimaju visoko mjesto u njihovoj ponudi.

Možemo slobodno reći kako se radi o mediteranskoj kuhinji koja je svoje poklonike stekla diljem svijeta, a tu možemo ubrojiti velik broj recepata za koje se jednostavno ne može odrediti koji je ukusniji. Kako je skoro svako jelo dobilo ime po nekoj od pokrajina u Italiji, tako vam možemo dati recept za jedno zaista ukusno jelo.

Recept za piletinu na sicilijanski:

Sastojci:

  • piletina (najbolje pileća prsa i bataci)
  • peršin
  • metvica
  • maslinovo ulje
  • malo octa
  • 1 režanj češnjaka

Priprema:

  1. Znači uzmete peršin, metvicu, češnjak te ih sve dobro izmiješate i pomiješate sa 6 žlica ulja te par žlica octa koje posolite i poparite.
  2. Kod ovog je umaka bitno da odstoji barem sat vremena nakon čega ćete ga namazati na meso i stavit peći.
  3. Meso možete peći na tavi otprilike 15 minuta.

To je to! Dobar tek!

Autor: S.Š.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

Praline

Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s …

Pohane jabuke

Želite li probati nešto drugačije što dosada još nise uspjeli spremiti, savjetujemo vam da pokušate s pohanim jabukama. Vjerovali ili ne radi se o jednoj posve neobičnoj, ali prije svega ukusnoj slastici, koja će …

domaći keksi

Domaći keksi

Ovi fini domaći keksi sveukupno će vam oduzeti jedan sat vremena a vaša obitelj i prijatelji će ih obožavati. Mogu stajati pa su pogodni i za pečenje oko blagdana, ali sumnjamo da će koji preživjeti duže od dan dva. Nije …

Prethodna objava: « Orada (komarča)
Sljedeća objava: Balkanska kuhinja, bogatstvo okusa »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.