Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih kuhinja diljem svijeta koja je stekla svoje obožavatelje praktički na svakom koraku. Naime poznato je kako je još Marko Polo, poznati mletački trgovac tijekom svojih brojnih putovanja upravo iz Kine donio tjesteninu poznatiju kao špageti bez koje Talijani danas, a ni drugi narodi više ne mogu.
Možemo reći kako je tjestenina zavladala talijanskim stolom, gdje je najpopularniji umak svakako sa sosom od rajčice te mljevenim mesom koji je svoje ime dobio po određenim gradovima, od kojih svaki ima svoj način spremanja tog ukusnog jela. Špageti Bolognese pripremaju se od kuhanih špageta i prelijevaju se sa sosom od mljevenog mesa s dodatkom maslinovog ulja, luka, mrkve, origana, celera, sosa od rajčice i malo crvenog vina.
Osobitu popularnost što se tiče njihove kuhinje zauzela je pizza koja je stekla toliku popularnost da su se širom svijeta počeli otvarati brojni ugostiteljski objekti za posluživanje ove delikatese. Smatra se da korijen pizze seže sve do vremena grčke kolonizacije južnih obala današnje Italije. Radi se o okruglom tijestu koje se prekriva maslinovim uljem, sosom od rajčice, sirom i drugim sastojcima.
Talijansku kuhinju danas možemo okarakterizirati kao kuhinju bogatu receptima u kojoj se velik dio vrti oko kvalitetna vina i naravno maslinovog ulja. No da ne pomislite kako se ova kuhinja vrti samo oko tjestenine, treba napomenuti kako se među glavne specijalitete mogu svrstati i ona od ribe, koja također zauzimaju visoko mjesto u njihovoj ponudi.
Možemo slobodno reći kako se radi o mediteranskoj kuhinji koja je svoje poklonike stekla diljem svijeta, a tu možemo ubrojiti velik broj recepata za koje se jednostavno ne može odrediti koji je ukusniji. Kako je skoro svako jelo dobilo ime po nekoj od pokrajina u Italiji, tako vam možemo dati recept za jedno zaista ukusno jelo.
Recept za piletinu na sicilijanski:
Sastojci:
- piletina (najbolje pileća prsa i bataci)
- peršin
- metvica
- maslinovo ulje
- malo octa
- 1 režanj češnjaka
Priprema:
- Znači uzmete peršin, metvicu, češnjak te ih sve dobro izmiješate i pomiješate sa 6 žlica ulja te par žlica octa koje posolite i poparite.
- Kod ovog je umaka bitno da odstoji barem sat vremena nakon čega ćete ga namazati na meso i stavit peći.
- Meso možete peći na tavi otprilike 15 minuta.
To je to! Dobar tek!
Autor: S.Š.