• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Novosti / Pizza
pizza s tunom

Pizza

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Pizza je danas jelo koje je probala barem svaka druga osoba. Radi se, dakle, o tipu jela koje potječe iz čuvene talijanske kuhinje i to ponajviše iz napolitanske regije. Pizza se sastoji od tankog i okruglog  tijesta premazanog umakom od rajčice, na koje se stavljaju razni dodaci i to prije svega sir (mozzarella) koje se peče u krušnoj peći.

Pizza danas predstavlja popularno jelo diljem svijeta i to ponajviše zbog jednostavnog načina spremanja te zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka koji čine pizzu tako ukusnom i zaraznom za sve one koji su je možda imali priliku probati prvi put.

Danas razlikujemo nekoliko vrsta pizza od kojih su zasigurno najpoznatije:

  1. Pizza Capricciosa – klasična miješana pizza sa šampinjonima, sirom, rajčicom i šunkom
  2. Pizza Vesuvio – poznata kao klasična pizza sa svim osim šampinjonima
  3. Pizza Funghi – gdje idu rajčica, sir i šampinjoni
  4. Pizza Marinara – koja podrazumijeva rajčicu, češnjak, origano i ulje.

tri pizze

Naravno da nećemo dalje nabrajati jer to ne bi imalo smisla budući da danas postoji toliko različitih načina spremanja od kojih svaki ima neku svoju posebnost kojom se može pohvaliti. Pizza se danas ne jede samo u restoranima, u zadnje vrijeme sve ju više njih sprema kod kuće na svoj način prema receptu koji su dobili od bližih.

Najveća prednost spremanja pizze kod kuće leži upravo u tome što imamo slobodu izabrati ono što nama paše da se stavi na tijesto, pa makar na jednom dijelu bile kobasice, na drugom šunka, a na trećem samo povrće. Važno je istaknuti kako imate prednost raditi ono što vama najviše odgovara i naravno vašim gostima.

Klasična pizza:

Sastojci:

  • 1 prašak za pecivo
  • sol
  • 2 jogurta
  • 4 šalice (od jogurta) brašna
  • šunka
  • sirni namaz
  • umak od rajčice

Priprema:

  1. Zamjesite tijesto na koje ćete složiti sve potrebne sastojke za pizzu.

Važno je napomenuti kako bi vam se dobro ispeklo tijesto da prije pečenja uključite pećnicu koja mora biti vruća kada se u nju stavlja pizza. Bitno je da pećnica bude vruća kako se tijesto nebi presušilo, a da opet bude fino pečeno.

Recept za pizzu od tune:

Sastojci:

  • 30 dag brašna
  • malo soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 dl mlake vode
  • 1 dag svježeg kvasca
  • 10 dag sira
  • pola glavice luka
  • origano
  • pola limenke od tune
  • 1 dl pasate od rajčica

Priprema:

  1. Prvo što ćete napraviti je umiješati tijesto koje ćete pripremiti za slaganje raznih namirnica.
  2. Uzet ćete sve potrebne dodatke kao što je sir, tuna, luk, rajčica i origano koje ćete razmazati po cijeloj površini.
  3. Prije nego što pizzu stavite u pećnicu, zagrijte je na 200 stupnjeva barem deset minuta i tek onda stavite pizzu.

Svakako preporučujemo da probate brzo tijesto za pizzu s jogurtom koje ne zahtijeva dugo dizanje. Odmah je spremno za nadjev za 10-ak minuta.

Kategorija: Novosti

Želite se zasladiti?

Torta od jabuka

Jabuka je kao voćka izuzetno zdrava i prije svega korisna za naš organizam. Iako ne liječi niti jednu bolest, opće je poznato kako doprinosi boljoj zaštiti našeg organizma, odnosno doprinosi boljem imunitetu. Smatra se …

Semifreddo sa šumskim voćem i Nutellom

Upijam sunce, odmaram mozak od svih problema, odmaram želudac od silnih ćevapa i pljeskavica koje sam pojela za 1.maj. I živim na ovom semifreddu. Toliko je savršen da će kod nas vjerojatno biti cijelo ljeto na meniju. …

brownie

Browniesi s tamnom čokoladom

Browniesi s tamnom čokoladom bit će idealan desert za sve ljubitelje kvalitetnijih čokolada, s većim postotkom kakaa i gorčine. Ovaj savršeni kolač topi se u ustima već nakon prvog zalogaja. Idealne je teksture, iznutra …

Prethodna objava: « Salata od riže
Sljedeća objava: Rižoto s plodovima mora »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.