Pizza je danas jelo koje je probala barem svaka druga osoba. Radi se, dakle, o tipu jela koje potječe iz čuvene talijanske kuhinje i to ponajviše iz napolitanske regije. Pizza se sastoji od tankog i okruglog tijesta premazanog umakom od rajčice, na koje se stavljaju razni dodaci i to prije svega sir (mozzarella) koje se peče u krušnoj peći.
Pizza danas predstavlja popularno jelo diljem svijeta i to ponajviše zbog jednostavnog načina spremanja te zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka koji čine pizzu tako ukusnom i zaraznom za sve one koji su je možda imali priliku probati prvi put.
Danas razlikujemo nekoliko vrsta pizza od kojih su zasigurno najpoznatije:
- Pizza Capricciosa – klasična miješana pizza sa šampinjonima, sirom, rajčicom i šunkom
- Pizza Vesuvio – poznata kao klasična pizza sa svim osim šampinjonima
- Pizza Funghi – gdje idu rajčica, sir i šampinjoni
- Pizza Marinara – koja podrazumijeva rajčicu, češnjak, origano i ulje.
Naravno da nećemo dalje nabrajati jer to ne bi imalo smisla budući da danas postoji toliko različitih načina spremanja od kojih svaki ima neku svoju posebnost kojom se može pohvaliti. Pizza se danas ne jede samo u restoranima, u zadnje vrijeme sve ju više njih sprema kod kuće na svoj način prema receptu koji su dobili od bližih.
Najveća prednost spremanja pizze kod kuće leži upravo u tome što imamo slobodu izabrati ono što nama paše da se stavi na tijesto, pa makar na jednom dijelu bile kobasice, na drugom šunka, a na trećem samo povrće. Važno je istaknuti kako imate prednost raditi ono što vama najviše odgovara i naravno vašim gostima.
Klasična pizza:
Sastojci:
- 1 prašak za pecivo
- sol
- 2 jogurta
- 4 šalice (od jogurta) brašna
- šunka
- sirni namaz
- umak od rajčice
Priprema:
- Zamjesite tijesto na koje ćete složiti sve potrebne sastojke za pizzu.
Važno je napomenuti kako bi vam se dobro ispeklo tijesto da prije pečenja uključite pećnicu koja mora biti vruća kada se u nju stavlja pizza. Bitno je da pećnica bude vruća kako se tijesto nebi presušilo, a da opet bude fino pečeno.
Recept za pizzu od tune:
Sastojci:
- 30 dag brašna
- malo soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 dl mlake vode
- 1 dag svježeg kvasca
- 10 dag sira
- pola glavice luka
- origano
- pola limenke od tune
- 1 dl pasate od rajčica
Priprema:
- Prvo što ćete napraviti je umiješati tijesto koje ćete pripremiti za slaganje raznih namirnica.
- Uzet ćete sve potrebne dodatke kao što je sir, tuna, luk, rajčica i origano koje ćete razmazati po cijeloj površini.
- Prije nego što pizzu stavite u pećnicu, zagrijte je na 200 stupnjeva barem deset minuta i tek onda stavite pizzu.
Svakako preporučujemo da probate brzo tijesto za pizzu s jogurtom koje ne zahtijeva dugo dizanje. Odmah je spremno za nadjev za 10-ak minuta.