• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Novosti / Pizza
pizza s tunom

Pizza

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Pizza je danas jelo koje je probala barem svaka druga osoba. Radi se, dakle, o tipu jela koje potječe iz čuvene talijanske kuhinje i to ponajviše iz napolitanske regije. Pizza se sastoji od tankog i okruglog  tijesta premazanog umakom od rajčice, na koje se stavljaju razni dodaci i to prije svega sir (mozzarella) koje se peče u krušnoj peći.

Pizza danas predstavlja popularno jelo diljem svijeta i to ponajviše zbog jednostavnog načina spremanja te zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka koji čine pizzu tako ukusnom i zaraznom za sve one koji su je možda imali priliku probati prvi put.

Danas razlikujemo nekoliko vrsta pizza od kojih su zasigurno najpoznatije:

  1. Pizza Capricciosa – klasična miješana pizza sa šampinjonima, sirom, rajčicom i šunkom
  2. Pizza Vesuvio – poznata kao klasična pizza sa svim osim šampinjonima
  3. Pizza Funghi – gdje idu rajčica, sir i šampinjoni
  4. Pizza Marinara – koja podrazumijeva rajčicu, češnjak, origano i ulje.

tri pizze

Naravno da nećemo dalje nabrajati jer to ne bi imalo smisla budući da danas postoji toliko različitih načina spremanja od kojih svaki ima neku svoju posebnost kojom se može pohvaliti. Pizza se danas ne jede samo u restoranima, u zadnje vrijeme sve ju više njih sprema kod kuće na svoj način prema receptu koji su dobili od bližih.

Najveća prednost spremanja pizze kod kuće leži upravo u tome što imamo slobodu izabrati ono što nama paše da se stavi na tijesto, pa makar na jednom dijelu bile kobasice, na drugom šunka, a na trećem samo povrće. Važno je istaknuti kako imate prednost raditi ono što vama najviše odgovara i naravno vašim gostima.

Klasična pizza:

Sastojci:

  • 1 prašak za pecivo
  • sol
  • 2 jogurta
  • 4 šalice (od jogurta) brašna
  • šunka
  • sirni namaz
  • umak od rajčice

Priprema:

  1. Zamjesite tijesto na koje ćete složiti sve potrebne sastojke za pizzu.

Važno je napomenuti kako bi vam se dobro ispeklo tijesto da prije pečenja uključite pećnicu koja mora biti vruća kada se u nju stavlja pizza. Bitno je da pećnica bude vruća kako se tijesto nebi presušilo, a da opet bude fino pečeno.

Recept za pizzu od tune:

Sastojci:

  • 30 dag brašna
  • malo soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 dl mlake vode
  • 1 dag svježeg kvasca
  • 10 dag sira
  • pola glavice luka
  • origano
  • pola limenke od tune
  • 1 dl pasate od rajčica

Priprema:

  1. Prvo što ćete napraviti je umiješati tijesto koje ćete pripremiti za slaganje raznih namirnica.
  2. Uzet ćete sve potrebne dodatke kao što je sir, tuna, luk, rajčica i origano koje ćete razmazati po cijeloj površini.
  3. Prije nego što pizzu stavite u pećnicu, zagrijte je na 200 stupnjeva barem deset minuta i tek onda stavite pizzu.

Svakako preporučujemo da probate brzo tijesto za pizzu s jogurtom koje ne zahtijeva dugo dizanje. Odmah je spremno za nadjev za 10-ak minuta.

Kategorija: Novosti

Želite se zasladiti?

Prhka i ukusna pita od borovnica

Danas imam za vas hrskavu, prhku, ukusnu i aromatičnu pitu od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, ali bogati su okusom. Njihova kremasta struktura, optočena čokoladom, kakaom ili mljevenim orašastim plodovima zagarantirano …

Slasne rafaelo kocke

Ljubitelj ste kokosa? Sigurno onda volite i rafaelo kocke. Ova je poslastica popularizirana u drugoj polovici 20. stoljeća industrijskom proizvodnjom prefinih Rafaelo okruglica koje možete kupiti u svakom …

Prethodna objava: « Salata od riže
Sljedeća objava: Rižoto s plodovima mora »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.