• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Balkanska kuhinja, bogatstvo okusa
Burek sa sirom, Foto: Neliyana Kostadinova/Shutterstock

Balkanska kuhinja, bogatstvo okusa

Objavljeno: 23.10.2012. Autor: Sanja Štetić

Koliko smo puta dosada imali priliku susresti sa pojmom balkanska kuhinja? Vjerojatno više puta u životu, jer kad malo bolje razmislimo jeli smo je više puta, a pod tim mislimo našu izvornu kuhinju te specijalitete naših susjeda iz Bosne, Srbije, Makedonije. Dakle možemo reći kako balkanska kuhinja zapravo predstavlja kombinaciju više kuhinja gdje se miješaju različiti okusi, mirisi i naravno recepti.

Burek sa sirom, Foto: Neliyana Kostadinova/Shutterstock

Pod balkanskom kuhinjom isto tako podrazumijevamo kuhinju koju odlikuje intenzivna aroma i velika raznolikost boja. Tu se mogu naći namirnice kao što je bijeli i crveni luk, paradajz, patlidžan, paprika, tikvice, janjetina, perad i teletina, svinjetina, sve vrste pekarskih proizvoda, različite vrste pita, juhe, čorbe te velik broj kolača.

Balkanska kuhinja ne odnosi se samo na čevape, grah i sarme. U njoj ćete se naći velik broj drugih okusa. Možemo reći kako se radi o kuhinji koja se razvijala i mijenjala tijekom stoljeća, a na koju su osim medateranske utjecaj imale orijentalna i afrička kuhinja.

Malo ranije smo spomenuli kako pod balkanskom kuhinjom podrazumijevamo njih više, a tu isto tako možemo ubrojiti kuhinju Crne Gore, Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke i Albanije.

Radi se o jedinstvenoj regiji gledano sa zemljopisne strane koja se proteže od Mediterana do visokih planina čijoj je posebnosti doprinjela velika raznolikost balkanske kuhinje. Dakle radi se o području gdje ima obilje sunca, bogatog tla i raznovrsnih specijaliteta.

Velik dio kuhinje i to ponajviše središnjeg dijela Balkana čine upravo mesna jela, gdje treba izdvojiti jela na žaru kao što su pljeskavice, šiš kebab, čevapi. Osim jela na roštilju dosta su popularni gulaš i paprika te mesne okruglice. Mesne okruglice su tipično jelo svakog predjela na Balkanku sa malo drugačijim imenom.

Balkanska kuhinja poznata je i po tome što se na velikom broju svečanosti kao bitan dio večeri pojavljuje pečeni odojak ili janjetina. Barem u Hrvatskoj te dvije vrste mesa postale su nezaobilazni dio svih svečanih događanja.

Bilo da se radi o svadbi ili nekom drugom velikom događaju. Kao što smo rekli na samom početku, kuhinja Balkana predstavlja jednu zanimljivu kombinaciju različitih načina života i prije svega običaja.

Autor: S.Š.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

Dalmatinske fritule

Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu …

engleska pita od jabuka

Engleska pita od jabuka

Vrijeme je da otputujete u mislima praćeni neodoljivim mirisima kuhinje koja mami sve ljubitelje vrhunskih jela. Engleski način spremanja jela ima svoje čari poput ostalih kuhinja iz drugih krajeva svijeta, a čuvena pita …

Prethodna objava: « Ukusna talijanska kuhinja
Sljedeća objava: Tagliatelle s vrganjima »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.