• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Balkanska kuhinja, bogatstvo okusa
Burek sa sirom, Foto: Neliyana Kostadinova/Shutterstock

Balkanska kuhinja, bogatstvo okusa

Objavljeno: 23.10.2012. Autor: Sanja Štetić

Koliko smo puta dosada imali priliku susresti sa pojmom balkanska kuhinja? Vjerojatno više puta u životu, jer kad malo bolje razmislimo jeli smo je više puta, a pod tim mislimo našu izvornu kuhinju te specijalitete naših susjeda iz Bosne, Srbije, Makedonije. Dakle možemo reći kako balkanska kuhinja zapravo predstavlja kombinaciju više kuhinja gdje se miješaju različiti okusi, mirisi i naravno recepti.

Burek sa sirom, Foto: Neliyana Kostadinova/Shutterstock

Pod balkanskom kuhinjom isto tako podrazumijevamo kuhinju koju odlikuje intenzivna aroma i velika raznolikost boja. Tu se mogu naći namirnice kao što je bijeli i crveni luk, paradajz, patlidžan, paprika, tikvice, janjetina, perad i teletina, svinjetina, sve vrste pekarskih proizvoda, različite vrste pita, juhe, čorbe te velik broj kolača.

Balkanska kuhinja ne odnosi se samo na čevape, grah i sarme. U njoj ćete se naći velik broj drugih okusa. Možemo reći kako se radi o kuhinji koja se razvijala i mijenjala tijekom stoljeća, a na koju su osim medateranske utjecaj imale orijentalna i afrička kuhinja.

Malo ranije smo spomenuli kako pod balkanskom kuhinjom podrazumijevamo njih više, a tu isto tako možemo ubrojiti kuhinju Crne Gore, Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke i Albanije.

Radi se o jedinstvenoj regiji gledano sa zemljopisne strane koja se proteže od Mediterana do visokih planina čijoj je posebnosti doprinjela velika raznolikost balkanske kuhinje. Dakle radi se o području gdje ima obilje sunca, bogatog tla i raznovrsnih specijaliteta.

Velik dio kuhinje i to ponajviše središnjeg dijela Balkana čine upravo mesna jela, gdje treba izdvojiti jela na žaru kao što su pljeskavice, šiš kebab, čevapi. Osim jela na roštilju dosta su popularni gulaš i paprika te mesne okruglice. Mesne okruglice su tipično jelo svakog predjela na Balkanku sa malo drugačijim imenom.

Balkanska kuhinja poznata je i po tome što se na velikom broju svečanosti kao bitan dio večeri pojavljuje pečeni odojak ili janjetina. Barem u Hrvatskoj te dvije vrste mesa postale su nezaobilazni dio svih svečanih događanja.

Bilo da se radi o svadbi ili nekom drugom velikom događaju. Kao što smo rekli na samom početku, kuhinja Balkana predstavlja jednu zanimljivu kombinaciju različitih načina života i prije svega običaja.

Autor: S.Š.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

Čokoladni kuglof

Kuglof je s vremenom postao kolač u kojem smo naučili svi uživati. Radi se o kolaču koji je polako postao simbolom nečeg veselog i blagdanskog, kada se svi okupljamo za stolom i uživamo u svečanim danima. Kuglof …

veganski muffini s borovnicama

Veganski muffini s borovnicama

Koliko vam se puta dogodilo da vam se u nedjelju popodne jede nešto slatko, a taman ste se ušuškali pod dekicu i nema šanse da izlazite u dućan? U takvim situacijama ja uglavnom pojedem par datulja ili neku skrivenu …

štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka je sjajan fini desert koji vas je oduševio već nebrojeno puta u kuhinjama vaše bake ili mame. Vrlo je jednostavan i idealan za ovo godišnje doba dok vani rominja kiša a vi želite nešto slatko, voćno, …

Prethodna objava: « Ukusna talijanska kuhinja
Sljedeća objava: Tagliatelle s vrganjima »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.