• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Orada (komarča)
Orada na tanjuru, Foto: Sabino Parente/Shutterstock

Orada (komarča)

Objavljeno: 21.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Komarča (lat. Sparus aurata), pripada u porodicu ljuskavki (Sparidae). Naziv komarča nije jedinstven za čitavu jadransku obalu. U upotrebi se nalazi tridesetak imena, od kojih možemo izdvojiti: oradu, ovratu, podlanicu, diniglu, lovratu, zlatvu, sekulicu, štrigavicu i mnoge druge.

Orada na tanjuru, Foto: Sabino Parente/Shutterstock

Orada, koju mnogi nazivaju kraljicom mora, naraste do dužine od 70 cm, težine do čak 10 kg. Komarča se ističe velikom i jakom glavom s jako razvijenim čeljustima i krupnim usnama. Gornja vilica je više isturena od donje.

Orada živi na cijelom području Jadrana, ali najviše se zadržava na pjeskovitom i ljušturastom dnu, uz područja bogato naseljena školjkama, na dubini od 5 do 50 m. Hrani se rakovima, školjkama, pužićima i manjim glavonošima.

Osjetljivo reagira na sve vibracije i zvukove. Njen izlov traje tijekom čitave godine, no najviše u ožujku. U svakom slučaju, oradu nazivamo “kraljicom mora” i njeno meso je najukusnije od sve bijele ribe koja živi u našem moru. Temeljem naredbe o zaštiti riba, zabranjeno je loviti orade manje od 20 cm.

Mrijest komarča se u Jadranu odvija u prosincu i djelomice u siječnju, i to na pješčanim područjima. Zanimljivost vezana za komarču jest ta da je ona dvospolac. U prvom razdoblju spolne zrelosti je mužjak, a čim pređe težinu od pola kilograma, pretvara se u ženku i takva ostaje do kraja života.

Osim u Jadranu rasprotranjena je na području čitavog Mediteranu i istočnog dijela Atlantskog oceana. Vrlo je cijenjena riba u gastronomiji jer ima najukusnije i najkvalitetnije meso od svih vrsta bijele ribe.

Orada sadrži velike količine Omega-3 masnih kiselina, koje su važan temelj zdrave prehrane, a pri tome su lagan obrok.

Danas je poznato mnogo vrhunskih kulinarskih recepata pripreme ove ribe kao što su pečena orada u vinu, orada u foliji, s krumpirom i povrčem, orada carskih začina, orada s limunom, orada s roštilja, brodet i mnogi drugi.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Flambirane jabuke s orasima

Jabuka je jedno od voća koje se može kombinirati u svim vrstama jela. Najbolja je u raznim slatkim i slanim salatama. Jedna varijanta voćne salate u kojoj jabuka dolazi do najboljeg izražaja je i salata pripremljena od …

Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako …

keksi s kraljevskim preljevom

Keksi s kraljevskom (royal icing) glazurom

Naravno da ovaj recept za kekse možete upotrebljavati u kojem obliku želite, ali mjesec ljubavi je pa su srčeka „must-have“. Od ove smjese će vam ispasti dva velika pladnja puna keksića. Sastojci za kekse: 1 jaje …

Prethodna objava: « Kruške u crnom vinu
Sljedeća objava: Ukusna talijanska kuhinja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.