• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Orada (komarča)
Orada na tanjuru, Foto: Sabino Parente/Shutterstock

Orada (komarča)

Objavljeno: 21.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Komarča (lat. Sparus aurata), pripada u porodicu ljuskavki (Sparidae). Naziv komarča nije jedinstven za čitavu jadransku obalu. U upotrebi se nalazi tridesetak imena, od kojih možemo izdvojiti: oradu, ovratu, podlanicu, diniglu, lovratu, zlatvu, sekulicu, štrigavicu i mnoge druge.

Orada na tanjuru, Foto: Sabino Parente/Shutterstock

Orada, koju mnogi nazivaju kraljicom mora, naraste do dužine od 70 cm, težine do čak 10 kg. Komarča se ističe velikom i jakom glavom s jako razvijenim čeljustima i krupnim usnama. Gornja vilica je više isturena od donje.

Orada živi na cijelom području Jadrana, ali najviše se zadržava na pjeskovitom i ljušturastom dnu, uz područja bogato naseljena školjkama, na dubini od 5 do 50 m. Hrani se rakovima, školjkama, pužićima i manjim glavonošima.

Osjetljivo reagira na sve vibracije i zvukove. Njen izlov traje tijekom čitave godine, no najviše u ožujku. U svakom slučaju, oradu nazivamo “kraljicom mora” i njeno meso je najukusnije od sve bijele ribe koja živi u našem moru. Temeljem naredbe o zaštiti riba, zabranjeno je loviti orade manje od 20 cm.

Mrijest komarča se u Jadranu odvija u prosincu i djelomice u siječnju, i to na pješčanim područjima. Zanimljivost vezana za komarču jest ta da je ona dvospolac. U prvom razdoblju spolne zrelosti je mužjak, a čim pređe težinu od pola kilograma, pretvara se u ženku i takva ostaje do kraja života.

Osim u Jadranu rasprotranjena je na području čitavog Mediteranu i istočnog dijela Atlantskog oceana. Vrlo je cijenjena riba u gastronomiji jer ima najukusnije i najkvalitetnije meso od svih vrsta bijele ribe.

Orada sadrži velike količine Omega-3 masnih kiselina, koje su važan temelj zdrave prehrane, a pri tome su lagan obrok.

Danas je poznato mnogo vrhunskih kulinarskih recepata pripreme ove ribe kao što su pečena orada u vinu, orada u foliji, s krumpirom i povrčem, orada carskih začina, orada s limunom, orada s roštilja, brodet i mnogi drugi.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Neodoljivo mirisni keksi od đumbira i cimeta

Vrijeme je prehlade i gripe... Uhvatilo je i mene, ali nema te bolesti koja će me držati podalje od kuhinje i zato vam donosim recept za ove predivne kekse od cimeta i đumbira. Đumbir je bogat gingerolom koji potiče …

Čokoladni linzeri – savršeni božićni keksići

Linzeri, sitni, mali kolačići koji su neizostavan dio blagdanskog stola. Fino prhko tijesto s marmeladom ili čokoladom je sve što je potrebno za savršen Božić. Najpopularniji keksići koji se za vrijeme blagdana nalaze u …

Boem kocke

Boem kocke su ukusan kolač koji ste zasigurno već imali prilike probati. Pitate li desetak ljudi koji im je najdraži kolač na svijetu netko od njih će zasigurno glasati baš za ovaj. Odličnog je okusa i izgleda lijepo i …

Prethodna objava: « Kruške u crnom vinu
Sljedeća objava: Ukusna talijanska kuhinja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.