• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Salenjaci
salenjaci

Salenjaci

Objavljeno: 03.08.2018. Autor: Martina Lovaković

Salenjaci su tradicionalni hrvatski kolači znani iz kuharica naših baka i prabaka. Neki ih još nazivaju i hrvatskim kroasanima jer se pripremaju slično kao originalni kroasani. Riječ je malenim kolačićima s tisuću listova, a specifični su po tome što se izrađuju od domaćeg tijesta u čiji sastav ide mljeveno svinjsko salo, a pune se marmeladom od marelica ili šljiva.

Salenjaci su danas pomalo zaboravljeni kolač koji potječe iz Slavonije, a danas se peče diljem Hrvatske. Često se pripremao u vrijeme svinjokolja, a mnogi krajevi taj običaj štuju i danas. Mnogi ga ne žele pripremati jer smatraju da svinjsko salo nije zdravo, ali valja napomenuti da je u normalnim količinama zdravije nego margarin.

Kod izrade salenjaka tijesto se preklapa četiri puta, a u narodu postoje mnogi recepti za ove tradicionalne kolače. Netko ih priprema s kvascem, netko mineralnom vodom, mlijekom ili vinom, a netko bez kvasca. Mi smo vam pripremili pravi tradicionalni recept iz kuharica naših baka.

Za pripremu salenjaka trebat ćete izdvojiti barem dva sata, jer tijesto se mora više puta preklopiti, odmoriti i izvaljati.

Sastojci:

  • 800 grama oštrog brašna
  • 60 grama kvasca
  • žličica meda
  • malo soli
  • 400 grama sala
  • 200 grama kiselog vrhnja
  • 2 decilitra toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žumanca

Priprema

Razmutite kvasac u malo toplog mlijeka pa mu dodajte žličicu meda i malo brašna. Ostavite da se tako diže.

U prosijano brašno dodajte dignuti kvasac i sol i promiješajte. Nakon toga dodajte kiselo vrhnje, jaje i dva žumanca te zamijesite tijesto. Tijesto bi trebalo biti srednje meko pa ako vam se čini da je malo pretvrdo, dodajte toplog mlijeka. Prekrijte ga krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu. Tijesto bi trebalo udvostručiti veličinu.

Nakon toga tijesto razvaljajte tako da mu debljina bude debljina jednog prsta, a salo narežite na trakice. Trakice poredajte cijelom dužinom tijesta pa ga preklopite na pola i dobro pritisnite da se salo utisne u tijesto. Zatim i polovicu preklopite pa ponovo pritisnite. Ponovo ga ostavite da se diže dok se ne udvostruči.

Sada tijesto još jednom premijesite ponovo dobro pritiščući da se salo stopi s tijestom. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ponovo ne podigne.

Tijesto razvaljajte na debljinu jednog prsta i režite kvadratiće, a u svaki od njih stavite jednu malo žličicu marmelade po želji i preklopite kako biste dobili trokutiće. Tradicionalno se stavlja marmelada od marelica ili šljiva.

Premažite salenjake s razmućenim jajetom i pecite ih 15-ak minuta na 190 stupnjeva. Salenjaci su gotovi dok poprime zlatnu boju.

Ako salenjake ne želite pripremati sa salom, možete ga zamijeniti margarinom. Tako će biti i odlična verzija za vegetarijance. U okusu i teksturi listova neće biti neke velike razlike. Iako, moramo odmah napomenuti to neće biti pravi salenjaci.

Za kraj, bitno je napomenuti da svinjska mast i svinjsko salo koje se koristi kod pripreme salenjaka, nije isto. Svinjsko salo se nalazi unutar trbušne šupljine svinje po rebrima, a svinjska mast dobiva se od potkožne masti na kojem nema mesa. Ako nemate domaćeg sala, pokušajte ga nabaviti u mesnici koje bi ga trebale imati u ponudi, posebice u zimskim mjesecima.

Salenjaci su najfiniji dok su topli i posipani šećerom. Zaljubit ćete se u njihov okus koji će vas vratiti u neke sretnije dane.

Autor: M.L., Foto: Niborobin/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

waffle

Klasični waffli na malo drugačiji način

Waffle na ovaj način radim često, pogotovo kad mi treba vremena za odmoriti između pripreme i papanja. Malo su "gumenije" teksture od klasičnih, ali dugo mi ostanu fini i sočni. Već sad sam dobila par dobrih povratnih …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Neodoljivo sočna čokoladna torta s jagodama

Torta za po doma... Nije lijepa, nema presjek koji dah oduzima, ali okusom je savršena... Kad ti treba nešto da se počastiš, ovo je idealna torta. Recept za običnu čokoladnu tortu Sastojci za biskvit 25 g …

Prethodna objava: «soparnik Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet
Sljedeća objava: Istarski žgvacet piletina»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.