• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Metvica
metvica

Metvica

Objavljeno: 06.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Metvica se kao začin i prirodni lijek koristila već prije 10.000 godina, a uz svaku biljku s toliko dugom tradicijom veže se i poneki mit. U grčkoj se mitologiji spominje kako je metvica nastala kada se bog podzemlja Had zaljubio u nimfu Mentu i počeo je progoniti. Da bi je spasila od boga Hada, Perzefona je pretvorila nimfu u ovu aromatičnu biljku.

Rimljani su koristili ovu biljku u kulinarstvu, a Židovi su je smatrali svetom biljkom i oblagali su njome podove sinagoga.

Metvica je višegodišnja biljka koja može narasti od 10 do 90 cm u visinu. Ima razgranatu stabljiku čiji se vrh tijekom cvatnje osipa grimiznim cvjetovima. Počela se uzgajati u Egiptu, odakle se proširila Europom, a kod nas se najviše uzgaja na području Slavonije. Uzgaja u tlu bogatom humusom i odgovaraju joj sunčane pozicije.

Postoji preko 600 poznatih vrsta metvice, a najomiljenija i najrasprostranjenija je paprena metvica.

Energetska i nutritivna vrijednost metvice

Listovi metvice sadrže oko 2,5% eteričnog ulja, a glavni sastojci tog ulja su mentol i menton. Energetska vrijednost 100 g svježih listova paprene metvice iznosi 70 kcal. Od toga sadrži 3,8% proteina, 15% ugljikohidrata i 2% masti.

Metvica od vitamina sadrži vitamin A, vitamine B kompleksa (niacin, riboflavin, tiamin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu i vitamin B6) i vitamin C. Od minerala sadrži kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink i bakar.

Priprema jela s metvicom

Metvica će kao začin odlično odgovarati jelima s povrćem poput krumpira, graška, mrkve ili rajčice. Ovčetina i teletina će zadobiti potpuno novu dimenziju uparite li ih s ovim začinom.

Od voća se dobro slaže s ananasom, dinjom, limunom i narančom. S obzirom na to da se često koristi u proizvodnji slatkiša, metvicu možete dodavati i u različite čokoladne deserte.

Metvica se koristi i u pripremi osvježavajućih pića. Kada se poželite opustiti nakon napornog radnog dana ili se zabaviti s prijateljima, možete napraviti popularni koktel mojito koji svoj osvježavajući okus duguje metvici.

Kad su u pitanju ostali začini, metvica se dobro slaže s bosiljkom, češnjakom, kardamom, korijanderom i peršinom.

Dok se paprena metvica češće koristi u pripremi deserata, slatkiša i likera, klasasta metvica se dodaje umacima koji se služe uz pečenu janjetinu, a koristi se i za pripremanje umirujućeg čaja od metvice koji je popularan na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Metvica se koristi i u pripremi marinada za neka od jela s roštilja poput grilanih tikvica ili patlidžana. Također se može dodavati u razne voćne i povrtne salate. Dodavanje metvice obogatit će i okus krema od vanilije te čokoladnih umaka i slastica.

Berba i sušenje metvice

Uvijek je bolje koristiti svježu metvicu jer ima puno bolji miris i aromu. Metvica koja se uzgaja u tegli može se brati tijekom cijele godine, a listovi će biti najbolji ako ih uberete prije cvatnje.

Svježi listovi metvice mogu se čuvati nekoliko dana u hladnjaku ako ih zamotate u vlažan kuhinjski papir i stavite u lagano zatvorenu plastičnu vrećicu. Listove možete narezane ili cijele ubaciti u posudice za led i zamrznuti.

Ako pak odlučite sušiti metvicu, sušene listove spremite u papirnate vrećice koje ćete onda držati na hladnom mjestu u limenim ili drvenim posudama. Sušenu mentu na ovakav način možete čuvati i do godinu dana.

Ljekovita svojstva metvice

Iako se danas koristi prvenstveno zbog svoga okusa, menta ima i nevjerojatna ljekovita svojstva. Ublažava stres, liječi nesanicu, potpomaže probavu, jača imunitet, suzbija upale i infekcije, regulira bakterije u usnoj šupljini, uklanja loš zadah i još mnogo toga.

Od sušenog lišća metvice priprema se ljekoviti čaj, a eterično ulje metvice koristi se u proizvodnji paste za zube, šampona, sapuna, ali i žvakaćih guma i bombona.

Metvica svoja ljekovita svojstva duguje mentolu. Nekoliko kapi eteričnog ulja metvice razblaženog s vodom može pomoći u sprječavanju probavnih tegoba, a tonik od metvice može spriječiti mučninu koja se javlja tijekom putovanja.

Ulje metvice ima antiseptička svojstva pa se koristi i za održavanje higijene usne šupljine. Uklanja loš zadah i pomaže u očuvanju zdravlja desni. Metvica ima povoljno djelovanje i na zdravlje dišnog sustava, ali ipak je treba koristiti umjereno jer može izazvati grčeve, osip, proljev i bolove u mišićima.

Osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom ili su alergične na mentol trebaju izbjegavati metvicu, a isto vrijedi i za dojilje, trudnice, malu djecu i dojenčad.

 Foto: wagrati_photo/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

torta od mrkve

Torta od mrkve i krem sira koju ćete obožavati

Mrkva u torti? Zašto ne! Mrkva se u slasticama koristila još u doba Robina Hooda pa ako niste nikada do sada isprobali mrkvu u slasticama, sada je pravo vrijeme da to ispravite. 70-ih godina 20. stoljeća mrkva se u …

Čokoladni kolač

Kada malo bolje pogledamo čokolada je postala zaista nezaobilazna namirnica praktički u svim slasticama, a pritom naravno mislimo na brojne kolače, torte, pa čak i napitke. Koliko je popularna svjedoči činjenica da velik …

klasična cheesecake sa sirom

Cheesecake torta od sira

Cheesecake torta od sira već dugi niz godina oduševljava svojim predivnim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj američki klasik postao je slavan i izvan američkih granica, a recepti za Cheesecake razmjenjuju se u nadi …

Prethodna objava: « Rum za kolače
Sljedeća objava: Lovor lovor»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.