• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Metvica
metvica

Metvica

Objavljeno: 06.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Metvica se kao začin i prirodni lijek koristila već prije 10.000 godina, a uz svaku biljku s toliko dugom tradicijom veže se i poneki mit. U grčkoj se mitologiji spominje kako je metvica nastala kada se bog podzemlja Had zaljubio u nimfu Mentu i počeo je progoniti. Da bi je spasila od boga Hada, Perzefona je pretvorila nimfu u ovu aromatičnu biljku.

Rimljani su koristili ovu biljku u kulinarstvu, a Židovi su je smatrali svetom biljkom i oblagali su njome podove sinagoga.

Metvica je višegodišnja biljka koja može narasti od 10 do 90 cm u visinu. Ima razgranatu stabljiku čiji se vrh tijekom cvatnje osipa grimiznim cvjetovima. Počela se uzgajati u Egiptu, odakle se proširila Europom, a kod nas se najviše uzgaja na području Slavonije. Uzgaja u tlu bogatom humusom i odgovaraju joj sunčane pozicije.

Postoji preko 600 poznatih vrsta metvice, a najomiljenija i najrasprostranjenija je paprena metvica.

Energetska i nutritivna vrijednost metvice

Listovi metvice sadrže oko 2,5% eteričnog ulja, a glavni sastojci tog ulja su mentol i menton. Energetska vrijednost 100 g svježih listova paprene metvice iznosi 70 kcal. Od toga sadrži 3,8% proteina, 15% ugljikohidrata i 2% masti.

Metvica od vitamina sadrži vitamin A, vitamine B kompleksa (niacin, riboflavin, tiamin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu i vitamin B6) i vitamin C. Od minerala sadrži kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink i bakar.

Priprema jela s metvicom

Metvica će kao začin odlično odgovarati jelima s povrćem poput krumpira, graška, mrkve ili rajčice. Ovčetina i teletina će zadobiti potpuno novu dimenziju uparite li ih s ovim začinom.

Od voća se dobro slaže s ananasom, dinjom, limunom i narančom. S obzirom na to da se često koristi u proizvodnji slatkiša, metvicu možete dodavati i u različite čokoladne deserte.

Metvica se koristi i u pripremi osvježavajućih pića. Kada se poželite opustiti nakon napornog radnog dana ili se zabaviti s prijateljima, možete napraviti popularni koktel mojito koji svoj osvježavajući okus duguje metvici.

Kad su u pitanju ostali začini, metvica se dobro slaže s bosiljkom, češnjakom, kardamom, korijanderom i peršinom.

Dok se paprena metvica češće koristi u pripremi deserata, slatkiša i likera, klasasta metvica se dodaje umacima koji se služe uz pečenu janjetinu, a koristi se i za pripremanje umirujućeg čaja od metvice koji je popularan na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Metvica se koristi i u pripremi marinada za neka od jela s roštilja poput grilanih tikvica ili patlidžana. Također se može dodavati u razne voćne i povrtne salate. Dodavanje metvice obogatit će i okus krema od vanilije te čokoladnih umaka i slastica.

Berba i sušenje metvice

Uvijek je bolje koristiti svježu metvicu jer ima puno bolji miris i aromu. Metvica koja se uzgaja u tegli može se brati tijekom cijele godine, a listovi će biti najbolji ako ih uberete prije cvatnje.

Svježi listovi metvice mogu se čuvati nekoliko dana u hladnjaku ako ih zamotate u vlažan kuhinjski papir i stavite u lagano zatvorenu plastičnu vrećicu. Listove možete narezane ili cijele ubaciti u posudice za led i zamrznuti.

Ako pak odlučite sušiti metvicu, sušene listove spremite u papirnate vrećice koje ćete onda držati na hladnom mjestu u limenim ili drvenim posudama. Sušenu mentu na ovakav način možete čuvati i do godinu dana.

Ljekovita svojstva metvice

Iako se danas koristi prvenstveno zbog svoga okusa, menta ima i nevjerojatna ljekovita svojstva. Ublažava stres, liječi nesanicu, potpomaže probavu, jača imunitet, suzbija upale i infekcije, regulira bakterije u usnoj šupljini, uklanja loš zadah i još mnogo toga.

Od sušenog lišća metvice priprema se ljekoviti čaj, a eterično ulje metvice koristi se u proizvodnji paste za zube, šampona, sapuna, ali i žvakaćih guma i bombona.

Metvica svoja ljekovita svojstva duguje mentolu. Nekoliko kapi eteričnog ulja metvice razblaženog s vodom može pomoći u sprječavanju probavnih tegoba, a tonik od metvice može spriječiti mučninu koja se javlja tijekom putovanja.

Ulje metvice ima antiseptička svojstva pa se koristi i za održavanje higijene usne šupljine. Uklanja loš zadah i pomaže u očuvanju zdravlja desni. Metvica ima povoljno djelovanje i na zdravlje dišnog sustava, ali ipak je treba koristiti umjereno jer može izazvati grčeve, osip, proljev i bolove u mišićima.

Osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom ili su alergične na mentol trebaju izbjegavati metvicu, a isto vrijedi i za dojilje, trudnice, malu djecu i dojenčad.

 Foto: wagrati_photo/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Domaći zdravi keksi od raženog brašna

Odlučila sam s vama podijeliti recept za domaće kekse koje možete izraditi sami i uz sve to jako su ukusni i zdravi. Osmislila sam samo za vas kombinaciju sastojaka koji će vam pružiti u jednom keksu sve one dobre …

Zobeni kolačići

Zobeni kolačići – zdravi snack za plažu

Pripremamo se za godišnji odmor i naš plan je zasigurno izležavanje na plaži i upijanje pozitivne energije sunca i mora. Pazite da pijete dovoljno tekućine i da sa sobom uvijek imate nešto za prigristi. Službeno mogu …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

Prethodna objava: « Rum za kolače
Sljedeća objava: Lovor lovor»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.