• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Špageti od tikvica
spagete od tikvica

Špageti od tikvica

Objavljeno: 21.11.2018. Autor: Martina Lovaković

Kada nemate dovoljno vremena ili kada želite pojesti nešto hranjivo i zdravo, pripremite ukusne sirove špagete od tikvica. Ako se pitate kakvi su to sirovi špageti i kako ćete ih jesti nekuhane, u nastavku saznajte kako ćete u samo pola sata i bez zamornog stajanja pred štednjakom, pripremiti obrok nakon kojeg se nećete vraćati klasičnoj tjestenini. Osim toga, slijedi i recept za pripremu ukusnog pesto umaka. Špageti od tikvica ne sadrže jaja, gluten i sir i nisu termički obrađeni. Kao ni umak za pesto koji se priprema lako i jednostavno i bez kuhanja. Umjesto pinjola i parmezana koji se nalaze u tradicionalnom Genovese pestu, u ovom receptu zamijenili smo ih orasima i prehrambenim kvascem. Pinjoli su skupi, a parmezan se ne koristi u sirovoj prehrani jer spada u mliječne proizvode.

Recept za sirove špagete s pesto umakom bez kuhanja

Sastojci

  • 4 tikvice (1 tikvica – 1 osoba)
  • 70 grama prethodno namočenih oraha
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 šalice svježeg bosiljka
  • 130 mililitara maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 3 žlice prehrambenog kvasca
  • sol i papar
  • oljuštene konopljine sjemenke za posipavanje

Priprema

  1. Nasjeckajte češnjak te mu dodajte isprane i procijeđene orahe te listove bosiljka.
  2. Ubacite ih u multipraktik i miksajte tako dugo dok se ne usitne.
  3. Dobivenoj smjesi dodajte maslinovo ulje, limunov sok, prehrambeni kvasac, sol i papar te žlicu limunovog soka.
  4. Tikvicu ogulite, operite i narežite pomoću spiralizatora. Ako ga nemate, možete je narezati i nožićem za guljenje pa ćete dobiti izgled tagliatella. Možete je i prethodno narezati i posoliti kako bi iz nje izašla sva suvišna voda.
  5. Pomiješajte pesto umak s tikvicama i sve posipajte konopljinim sjemenkama.

Orasi pružaju mnogo hranjivih tvari, a njihovo bolje probavljanje pospješit ćete ako ih prethodno dan prije namočite u slanoj vodi. U sklopu veganske i vegetarijanske prehrane često se koristi prehrambeni kvasac koji zbog svog specifičnog okusa sličnom siru, može zamijeniti parmezan.

Sirova prehrana sve je popularnija među onima koji vode zdrav život. Riječ je o hrani koja se ne priprema termičkom obradom. Dakle, sve namirnice se jedu sirove. Osim puno voća i povrća, kao proteini koriste se orašasti plodovi i to najčešće indijski oraščići, orasi ili bademi, zbog svog neutralnog okusa. Ako volite tikvice, na pravom ste mjestu. Probajte još i špagete od tikvica s umakom od avokada, juhu od tikvica, pohane cvjetove tikvica i polpete od tikvica.

Autor: M.L., Foto: MootikaLLC/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

orahnjača

Recept za prhku orahnjaču

Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali! Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s …

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

lazni tiramisu

Lažni tiramisu koji će vas oduševiti okusom

Ovaj tiramisu dobio je pridjev "lažni" zbog toga što je njegova priprema puno jednostavnija i brža od tradicionalne inačice s jajima. Iako je lažni, neće vas razočarati okusom. Sastojci: 200 g piškota 2 dcl …

Prethodna objava: « Intervju s food blogericom: Andrea Krivak – Geeketa
Sljedeća objava: Čokoladni linzeri – savršeni božićni keksići »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.