Kada nemate dovoljno vremena ili kada želite pojesti nešto hranjivo i zdravo, pripremite ukusne sirove špagete od tikvica. Ako se pitate kakvi su to sirovi špageti i kako ćete ih jesti nekuhane, u nastavku saznajte kako ćete u samo pola sata i bez zamornog stajanja pred štednjakom, pripremiti obrok nakon kojeg se nećete vraćati klasičnoj tjestenini. Osim toga, slijedi i recept za pripremu ukusnog pesto umaka. Špageti od tikvica ne sadrže jaja, gluten i sir i nisu termički obrađeni. Kao ni umak za pesto koji se priprema lako i jednostavno i bez kuhanja. Umjesto pinjola i parmezana koji se nalaze u tradicionalnom Genovese pestu, u ovom receptu zamijenili smo ih orasima i prehrambenim kvascem. Pinjoli su skupi, a parmezan se ne koristi u sirovoj prehrani jer spada u mliječne proizvode.
Recept za sirove špagete s pesto umakom bez kuhanja
Sastojci
- 4 tikvice (1 tikvica – 1 osoba)
- 70 grama prethodno namočenih oraha
- 1 režanj češnjaka
- 2 šalice svježeg bosiljka
- 130 mililitara maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- 3 žlice prehrambenog kvasca
- sol i papar
- oljuštene konopljine sjemenke za posipavanje
Priprema
- Nasjeckajte češnjak te mu dodajte isprane i procijeđene orahe te listove bosiljka.
- Ubacite ih u multipraktik i miksajte tako dugo dok se ne usitne.
- Dobivenoj smjesi dodajte maslinovo ulje, limunov sok, prehrambeni kvasac, sol i papar te žlicu limunovog soka.
- Tikvicu ogulite, operite i narežite pomoću spiralizatora. Ako ga nemate, možete je narezati i nožićem za guljenje pa ćete dobiti izgled tagliatella. Možete je i prethodno narezati i posoliti kako bi iz nje izašla sva suvišna voda.
- Pomiješajte pesto umak s tikvicama i sve posipajte konopljinim sjemenkama.
Orasi pružaju mnogo hranjivih tvari, a njihovo bolje probavljanje pospješit ćete ako ih prethodno dan prije namočite u slanoj vodi. U sklopu veganske i vegetarijanske prehrane često se koristi prehrambeni kvasac koji zbog svog specifičnog okusa sličnom siru, može zamijeniti parmezan.
Sirova prehrana sve je popularnija među onima koji vode zdrav život. Riječ je o hrani koja se ne priprema termičkom obradom. Dakle, sve namirnice se jedu sirove. Osim puno voća i povrća, kao proteini koriste se orašasti plodovi i to najčešće indijski oraščići, orasi ili bademi, zbog svog neutralnog okusa. Ako volite tikvice, na pravom ste mjestu. Probajte još i špagete od tikvica s umakom od avokada, juhu od tikvica, pohane cvjetove tikvica i polpete od tikvica.
Autor: M.L., Foto: MootikaLLC/Pixabay

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.