• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Špageti od tikvica
spagete od tikvica

Špageti od tikvica

Objavljeno: 21.11.2018. Autor: Martina Lovaković

Kada nemate dovoljno vremena ili kada želite pojesti nešto hranjivo i zdravo, pripremite ukusne sirove špagete od tikvica. Ako se pitate kakvi su to sirovi špageti i kako ćete ih jesti nekuhane, u nastavku saznajte kako ćete u samo pola sata i bez zamornog stajanja pred štednjakom, pripremiti obrok nakon kojeg se nećete vraćati klasičnoj tjestenini. Osim toga, slijedi i recept za pripremu ukusnog pesto umaka. Špageti od tikvica ne sadrže jaja, gluten i sir i nisu termički obrađeni. Kao ni umak za pesto koji se priprema lako i jednostavno i bez kuhanja. Umjesto pinjola i parmezana koji se nalaze u tradicionalnom Genovese pestu, u ovom receptu zamijenili smo ih orasima i prehrambenim kvascem. Pinjoli su skupi, a parmezan se ne koristi u sirovoj prehrani jer spada u mliječne proizvode.

Recept za sirove špagete s pesto umakom bez kuhanja

Sastojci

  • 4 tikvice (1 tikvica – 1 osoba)
  • 70 grama prethodno namočenih oraha
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 šalice svježeg bosiljka
  • 130 mililitara maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 3 žlice prehrambenog kvasca
  • sol i papar
  • oljuštene konopljine sjemenke za posipavanje

Priprema

  1. Nasjeckajte češnjak te mu dodajte isprane i procijeđene orahe te listove bosiljka.
  2. Ubacite ih u multipraktik i miksajte tako dugo dok se ne usitne.
  3. Dobivenoj smjesi dodajte maslinovo ulje, limunov sok, prehrambeni kvasac, sol i papar te žlicu limunovog soka.
  4. Tikvicu ogulite, operite i narežite pomoću spiralizatora. Ako ga nemate, možete je narezati i nožićem za guljenje pa ćete dobiti izgled tagliatella. Možete je i prethodno narezati i posoliti kako bi iz nje izašla sva suvišna voda.
  5. Pomiješajte pesto umak s tikvicama i sve posipajte konopljinim sjemenkama.

Orasi pružaju mnogo hranjivih tvari, a njihovo bolje probavljanje pospješit ćete ako ih prethodno dan prije namočite u slanoj vodi. U sklopu veganske i vegetarijanske prehrane često se koristi prehrambeni kvasac koji zbog svog specifičnog okusa sličnom siru, može zamijeniti parmezan.

Sirova prehrana sve je popularnija među onima koji vode zdrav život. Riječ je o hrani koja se ne priprema termičkom obradom. Dakle, sve namirnice se jedu sirove. Osim puno voća i povrća, kao proteini koriste se orašasti plodovi i to najčešće indijski oraščići, orasi ili bademi, zbog svog neutralnog okusa. Ako volite tikvice, na pravom ste mjestu. Probajte još i špagete od tikvica s umakom od avokada, juhu od tikvica, pohane cvjetove tikvica i polpete od tikvica.

Autor: M.L., Foto: MootikaLLC/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

čokoladni kolač s tikvicama

Brzi čokoladni kolač s tikvicama

Danas vam donosim recept za najsočniji kolač na planeti. Stvarno je fin, brzo se priprema i preukusan je. Sigurna sam da većinu namirnica već imate u kuhinji pa nemate izgovor da ga ne napravite. Ako volite ovakve suhe …

veganski muffini s borovnicama

Veganski muffini s borovnicama

Koliko vam se puta dogodilo da vam se u nedjelju popodne jede nešto slatko, a taman ste se ušuškali pod dekicu i nema šanse da izlazite u dućan? U takvim situacijama ja uglavnom pojedem par datulja ili neku skrivenu …

Apple tart

Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama

U moru čokoladnih slastica kod mene se našla ova savršena pita od domaćih jabuka i krušaka koja je nastala sasvim slučajno, a nestala brzinom munje. Tijesto je tako savršeno prhko da se uopće ne osjeti razlika između …

Prethodna objava: « Intervju s food blogericom: Andrea Krivak – Geeketa
Sljedeća objava: Čokoladni linzeri – savršeni božićni keksići »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.