Linzeri, sitni, mali kolačići koji su neizostavan dio blagdanskog stola. Fino prhko tijesto s marmeladom ili čokoladom je sve što je potrebno za savršen Božić. Najpopularniji keksići koji se za vrijeme blagdana nalaze u svakom domu. U raznim oblicima, obožavam ih u svim mogućim kombinacijama, stoga sam odlučila poigrati se i napraviti jednu čokoladnu verziju linzera.
Pravi linzeri sadrže mljevene bademe stoga će ih se često zamijeniti s običnim božićnim keksima. Kako bi vam linzeri bili prhki, tijesto ne smijete mijesiti dugo, doslovno minutu, dvije je sasvim dovoljno. Ako linzere mijesite predugo, nakon pečenja mogli bi vam ostati tvrdi.
Vrijeme pečenja u ovom slučaju je bitna stavka jer je mala razlika između prhkog i prepečenog tijesta.
Ove linzere peći ćete 5 minuta i nikako više od toga. Sve što vam treba je puno ljubavi i malo inspiracije da biste dobili ove neodoljive keksiće. U nastavku otkrijte recept za savršeno čokoladne linzere, koji će probuditi dijete u vama igrajući se modlicama i vratiti vas u djetinjstvo prepuno okusa i mirisa.
Sastojci za čokoladne linzere
- 15 dag oštrog brašna
- 15 dag glatkog brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- 50 g mljevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- Nutella
Priprema čokoladnih linzera
Maslac i šećer pjenasto izmiksajte. Zatim dodajte vanilin šećer, sol, cimet i jaje. Smjesu dobro izmiksajte.
Zatim postepeno dodajte pomiješana brašna s praškom za pecivo, kakaom i mljevenim bademima.
Nastavite miksati te za kraj dodajte kiselo vrhnje.
Tijesto izvadite iz posude i sada obavezno dodate još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da vam se ne lijepi za ruke. Ne smijete ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i pustite 30 minuta u hladnjaku.
Radnu plohu pospite s brašnom, možete i jedno i drugo posuti. Tijesto razvaljajte na svega pola cm, poigrajte se kalupima te napravite raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini koju će krasiti savršeni džem ili pekmez, ovisno što volite.
Lim obložite papirom za pečenje, linzere posložite te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 5 minuta. Pazite na vrijeme pečenja, to je najbitniji dio. Možda će vam djelovati sirovo ali nisu. Kada se ohlade jednu stranu premažite nutellom te zaljepite s drugom polovicom. Pospite kakaom u prahu ili šećerom u prahu!
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.