• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Juha od tikvica
juha-od-tikvica

Juha od tikvica

Objavljeno: 11.01.2018. Autor: Martina Lovaković

Želite li pojesti nešto zdravo i osvježavajuće, prepuno vitamina i minerala, juha od tikvica je kao stvorena za vas. Posebice ako možete nabaviti domaće i organske tikvice za koje sa sigurnošću možete znati da nisu špricane. Svakako, ako možete, posadite tikvice u svom vrtu jer ćete tako biti sigurni da su one pravilno uzgojene, bez dodatne štetne kemije. Uzgoj tikvica nije težak, a daje puno plodova. S domaćim uzgojenim tikvicama, juha će biti ukusnija i zdravija.

juha-od-tikvica

Da biste pripremili juhu od tikvica potrebno vam je jako malo vremena i sastojaka. Tikvice spadaju u vodeno povrće, a njihova spužvasta struktura koja je inače glavni nedostatak ovog povrća jer to znači da se brzo može raspasti tijekom kuhanja, u ovom slučaju je jedna od prednosti. Tikvice kuhajte tako dugo dok ne pomekane, a nakon toga ih s ostalim sastojcima promiješajte sa štapnim mikserom. Pripazite da boja juhe ostane zelena, odnosno da ne izgubi svoju boju.

Recept za juhu od tikvica

  • 800 grama tikvica
  • 1 poriluk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 režnja celera
  • maslinovo ulje
  • 1,5 litra vode
  • začini po želji
  • sol i papar

Priprema juhe od tikvica

Na malo maslinovog ulja dinstajte poriluk i celer dok ne omekšaju. Ako vam se dogodi da vam tijekom dinstanja ponestane ulje, dodajte ga još malo. Kada je povrće već skoro do kraja dinstano, dodajte češnjak i nastavite miješati dok ne osjetite njegov miris.

Juhe od povrća su uvijek ukusnije ako se povrće prije kuhanja kratko pirja na malo maslinovog ulja.

Nakon što je povrće omekšalo, dodajte tikvice koje ste prethodno narezali na ploške. Uvijek su bolja opcija manje tikvice jer su ukusnije za pripremu juhe.

Pirjajte povrće još jednu minutu pa dodajte začine po želji i vodu. Odlična ideja je bosiljak jer juhi od tikvica daje poseban okus.

Pričekajte da sve zavrije i kuhajte dok tikvice ne postanu mekane, oko 10 minuta. Na kraju provjerite ima li juha dovoljno začina po vašem ukusu te je promiješajte štapnim mikserom.

Prije samog posluživanja, u juhu dodajte malo limunovog soka te par kapi maslinovog ulja.

Juhu od tikvica možete poslužiti i uz prepečeni kruh kojeg ste prethodno narezali na kockice. Ovu juhu voljet će i vaši najmlađi članovi obitelji, posebice ako je servirate uz ukusne prepečene kruščiće.

Autor: M.L., Foto: Krista/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

pohane banane

Pohane banane

Vrijeme da kušate nešto novo i egzotično. Pohane banane možda nekima nisu novost, ali puno je onih koji još uvijek nisu imali priliku kušati ovu poslasticu. Pohane banane su desert čarobnog okusa koji se najviše …

Panna cotta recepti

Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi …

madarica

Mađarica – jedini recept koji ćete ikada trebati

Kraljica kolača. Zapravo, usudila bih se reći još jedan bezvremenski kolač. Obožavam vrijeme koje nam dolazi. Već sada, u zraku se osjeti onaj božićni duh koji nam govori da je došlo vrijeme bezuvjetne ljubavi i …

Prethodna objava: «batat Pire od batata
Sljedeća objava: Bezglutenska čokoladna torta bez brašna čokoladna torta bez brašna»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.