Želite li pojesti nešto zdravo i osvježavajuće, prepuno vitamina i minerala, juha od tikvica je kao stvorena za vas. Posebice ako možete nabaviti domaće i organske tikvice za koje sa sigurnošću možete znati da nisu špricane. Svakako, ako možete, posadite tikvice u svom vrtu jer ćete tako biti sigurni da su one pravilno uzgojene, bez dodatne štetne kemije. Uzgoj tikvica nije težak, a daje puno plodova. S domaćim uzgojenim tikvicama, juha će biti ukusnija i zdravija.
Da biste pripremili juhu od tikvica potrebno vam je jako malo vremena i sastojaka. Tikvice spadaju u vodeno povrće, a njihova spužvasta struktura koja je inače glavni nedostatak ovog povrća jer to znači da se brzo može raspasti tijekom kuhanja, u ovom slučaju je jedna od prednosti. Tikvice kuhajte tako dugo dok ne pomekane, a nakon toga ih s ostalim sastojcima promiješajte sa štapnim mikserom. Pripazite da boja juhe ostane zelena, odnosno da ne izgubi svoju boju.
Recept za juhu od tikvica
- 800 grama tikvica
- 1 poriluk
- 3 češnja češnjaka
- 2 režnja celera
- maslinovo ulje
- 1,5 litra vode
- začini po želji
- sol i papar
Priprema juhe od tikvica
Na malo maslinovog ulja dinstajte poriluk i celer dok ne omekšaju. Ako vam se dogodi da vam tijekom dinstanja ponestane ulje, dodajte ga još malo. Kada je povrće već skoro do kraja dinstano, dodajte češnjak i nastavite miješati dok ne osjetite njegov miris.
Juhe od povrća su uvijek ukusnije ako se povrće prije kuhanja kratko pirja na malo maslinovog ulja.
Nakon što je povrće omekšalo, dodajte tikvice koje ste prethodno narezali na ploške. Uvijek su bolja opcija manje tikvice jer su ukusnije za pripremu juhe.
Pirjajte povrće još jednu minutu pa dodajte začine po želji i vodu. Odlična ideja je bosiljak jer juhi od tikvica daje poseban okus.
Pričekajte da sve zavrije i kuhajte dok tikvice ne postanu mekane, oko 10 minuta. Na kraju provjerite ima li juha dovoljno začina po vašem ukusu te je promiješajte štapnim mikserom.
Prije samog posluživanja, u juhu dodajte malo limunovog soka te par kapi maslinovog ulja.
Juhu od tikvica možete poslužiti i uz prepečeni kruh kojeg ste prethodno narezali na kockice. Ovu juhu voljet će i vaši najmlađi članovi obitelji, posebice ako je servirate uz ukusne prepečene kruščiće.
Autor: M.L., Foto: Krista/Wikimedia
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.