Pretpostavljamo da ste dosada imali više puta priliku susresti sa čuvenim polpetama koje daju onu konačnu potvrdu našoj kuhinji. Radi se zapravo o okruglim hrpicama koje pomalo podsječaju na disk, a o vašoj spretnosti ovisi koliko će zapravo biti okrugle.
Prave se od mesa, povrća te zamjene za meso, a pritom mislimo na razne kombinacije osmišljene za vegetarijance i naravno vegane.
Spomenuli smo kako postoji puno načina kako se one spremaju, no nekako su polpete od povrća najučestalija kombinacija jela na tanjuru. Polpete od povrća možemo pripremati od čitavog niza povrća kao što su tikvice, krumpir, paprika, mrkva, poriluk pa čak i riža.
Kod polpeta od povrća postoji namirnica koju ne smijete izostaviti budući da je potrebno neko vezivno sredstvo, a to mogu biti jaka ili malo vrhnja za kuhanje.
Polpete od tikvica
- 4 jaja
- 5 velikih žlica brašna
- 2 režnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 1/2 kg tikvica
- sol
- papar
Uzmete tikvice, ogulite ih i zmiksate u multipraktiku nakon čega ih posolite i pustite da odstoje 15 minuta nakon čega ih ocijedite. U međuvremenu uzmete luk i češnjak te ih sitno narežete i popržite na malo maslinovog ulja.
Umutite jaja, dodate brašno posolite i malo popaprite. U tekuće tijesto koje mora biti gušće od onog za palačinke dodate tikvice te poprženi luk i češnjak. U dubljoj tavi zagrijete ulje te stavite peći polpete dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Foto: Joerg Beuge/Shutterstock