Ako ste veliki ljubitelj tikvica, zašto ne biste isprobali i pohane cvjetove tikvica koje ćete sigurno obožavati. Priprema pohanih cvjetova tikvica je jednostavna i laka, a okus osvaja na prvi griz. Odmah ćete se zaljubiti u ovu ukusnu deliciju kojoj ćete se vraćati u svakoj sezoni tikvica.
Tikvice su sastojak brojnih ljetnih jela, a osim što su zdrave i niskokalorične, pune su vode pa hlade organizam iznutra. ako niste još probali, svakako probajte i juhu od tikvica. No, cvjetovi tikvica pomalo su zaboravljeni ili su iz neznanja ostavljeni po strani, a zapravo su puno veća delicija od samih tikvica.
Kod branja cvjetova tikvica treba paziti kako ih ne biste potrgali jer su nježni i lako lomljivi. Važno je da njihov cvijet ostane čitav jer ga jedino u tom slučaju možete puniti i jednostavno dalje pripremati. A puniti ih možete raznim nadjevima. Preporučujemo da isprobate punjenje ricottom i začinskog bilja ili mozzarellom.
U svakom slučaju pripazite na vrijeme pečenja, jer cvjetovima treba tek nekoliko sekundi prženja u ulju prije nego što budu gotovi. Iz tog razloga, preporučuje se da i punjenje bude jednostavno kako bi se u tih nekoliko sekundi i ono moglo dovoljno termički obraditi. Ako ih ne želite puniti, ne trebate. Cvjetovi tikvica bit će ukusni i ako ih samo uvaljate u brašno i jaja. Uvaljajte cvjetove tikvica u brašno i jaje i spremni ste za uživanje u hrskavom zalogaju.
Sastojci:
- 20 cvjetova tikvica
- 90 grama brašna
- sol
- 4 jaja
- ulje za prženje
Priprema
Svježe cvjetove tikvica dobro operite i osušite. Pazite da ih tijekom pranja ne uništite ili ne potrgate.
U posudi pomiješajte brašno s malo soli, a u drugoj posudi izmutite jaja.
Cvjetove tikvice prvo položite u brašno pa zatim u jaja, a onda ih pržite nekoliko sekundi u prethodno dobro zagrijanom ulju. Pržite ih dok ne poprime laganu zlatno smeđu boju. Pazite da ih ne ostavite predugo u ulju jer biste mogli dobiti osušene i ne tako ukusne cvjetove.
Pohane cvjetove tikvica poslužite uvijek tople. Možete ih poslužiti same, uz umake ili kao prilog mesnim jelima. Bit će ukusne i kao dio tortilje i sendviča. Vjerujemo da ćete uživati u ovom slasnom slanom zalogaju. Stoga, iskoristite ljetne mjesece i ne propustite uživati u ovom ukusnom, brzom i jednostavno pripremljenom jelu.
Autor: M.L., Foto: LaCamila/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.