Iako vam se možda ideja stavljanja sira u slatki kolač čini apsurdnom, to nikako nije tako. Kolač od sira jedan je od najomiljenijih na svijetu i upravo poigravanje zanimljivim okusima kiselkastog sira i slatkoće uzrokovat će da vaši okusni pupoljci zaplešu. Toliko je omiljen da se diljem svijeta otvaraju restorani koji su upravo specijalizirali samo za ovu vrstu torte.
Danas ćemo naučiti kako možete i kod kuće načiniti ukusni kolač od sira za kojim će svi poludjeti. Kako biste načinili tijesto izmiksajte šećer, kekse i rastopljeni maslac i stavite ga da se peče u kalup sa zatvaračem. Debljina tijesta može po želji biti od oko pola cm pa sve do centimetar, ovisno što više volite. Pecite 6 minuta na 190°C i ostavite sada tijesto neka se hladi.
Odaberite nemasni sir, najbolje skutu i miksajte dok ne postane kremasta. Dodajte vanilin šećer i koru od limuna i zatim sol, brašno i šećer i nastavite miksati kroz čitav proces kako bi se sve dobro proželo. Jaja umiješajte jedno po jedno. Sada kada se kora ohladila istresite unutra kremu i pecite na 190° još nešto više od 1 sat. Prije posluživanja pustite kolač da se ohladi, a najbolji je odstoji li u hladnjaku koji sat. Dobar tek i uživajte u ovom ukusnom i svježem desertu.
Sastojci:
Tijesto
- 300 g pettit beaurre keksa
- 100 g maslaca
- 20 g šećera
Fila
- 1.2 kg skute
- sol
- 3 žlice brašna
- 1 vanilin šećer
- korica 1 limuna
- 5 jaja
- 450 g šećera
Autor: L.K.