• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Recepti / Umaci / Recept za klasični bolognese (bolonjez) umak
bolonjez umak

Recept za klasični bolognese (bolonjez) umak

Objavljeno: 07.06.2019. Autor: Maja Savanović

S obzirom na to da ima puno različitih recepata za bolognese (bolonjez) umak, mi vam donosimo najjednostavniju i najklasičniju inačicu najpopularnijeg umaka na svijetu. Preliven preko špageta pretvorit će tjesteninu u ukusan gurmanski doživljaj koji će razbuditi vaša nepca (recept za špagete bolognese pronađite ovdje). Ukusan, ekonomičan i brz obrok koji obožavaju svi, a posebno djeca.

Recept za klasični bolonjez umak

bolognese umak

Sastojci (za 6 osoba)

  • 125 g pancete ili začinjene kobasice
  • 400 g mljevenog mesa po izboru (idealno svinjetina i junetina)
  • 1 veliki luk
  • 1 velika mrkva
  • 2 dl mlijeka
  • 2 dl crnog vina
  • 4 dl goveđeg temeljca
  • 30 g koncentrata od rajčice
  • 20 g maslaca
  • maslinovo ulje
  • muškatni oraščić
  • sol
  • papar
  • lovor
  • ružmarin
  • češnjak

Priprema

Za najbolji bolonjez umak, baš kao što ga rade u Bolonji, prvo će biti potrebno nasjeckati (na sitno) svo povrće. Nasjeckane komadiće zatim dinstajte na vrućem rastopljenom maslacu ili ulju (po izboru). Nakon što se povrće malo prodinstalo dodajte sitno nasjeckanu pancetu i pripremljeno mljeveno meso.

Smanjite vatru i sve zajedno pirjajte povremeno miješajući sve dok meso ne dobije lijepu smeđu boju. Ovisno o jačini štednjaka, trebat će vam otprilike oko 20-ak minuta. Kada primijetite da je meso gotovo ulijte dva dl crnog vina i koncentrat rajčice pomješan sa 1 dl temeljca.

Zatim začinite kako vam odgovara i ostavite da lagano krčka još sat i pol. Ako primjetite da nedostaje tekućine, po potrebi, podlijte temeljcem. Kada je kuhanje pri kraju dodajte mlijeko i provjerite sviđa li vam se količina začina.

Ako želite nešto bogatiji okus dodajte još malo češnjaka i prstohvat soli.

Savjeti

Ovo je jedan od umaka koji možete napraviti s bilo kojom vrstom mljevenog mesa. Poznato je da se najčešće koristi svinjetina ili junetina ili kombinacija obje vrste. Ono što bismo vam savjetovali je da ne otpišete janjetinu, a ni teletinu. Iako nisu uobičajene vrste mljevenog mesa koja se koristi u pripremi bolonjez umaka, također su vrlo ukusne u kombinaciji s rajčicom i povrćem te tjesteninom. Puretina i piletina su također dobre opcije, no izbjegavajte bijelo meso jer je suho i radije uzmite komade crvenog mesa koji će umaku dati potrebnu sočnost.

450 grama mljevenog mesa je dovoljno za jedan obrok za 4 do 6 osoba, no, ako vam i ostane, možete ga sutradan iskoristiti i napraviti palačinke punjene mljevenim mesom, lazanje ili tortilje s mljevenim mesom. Dobar tek

Foto: RitaE/Pixabay

Maja Savanović
Maja Savanović

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorije: Umaci

Želite se zasladiti?

Cheesecake s malinama

Cheesecake s malinama koji se topi u ustima

Cheesecake je jedan od meni najdražih kolača što zbog okusa što zbog jednostavne pripreme. Također ostavlja puno prostora mašti i kombiniranju s raznim voćem. Ovog puta recept za obični cheesecake nadogradila sam tako …

torta od ananasa

Lagana i osvježavajuća torta od ananasa

Danas zaista ne možemo reći kako nemamo neki izbor kod torti i kolača. Naime, u zadnje vrijeme viđamo toliki broj recepata da se jednostavno ne možemo odlučiti za jednu od varijanti. Sve su predivne i sve ih želimo …

kremasti kolači

Kremasti kolači

Više puta u životu mogli smo čuti kako velik broj žena komentira kako se ne usudi spremati kolače zato što smatraju kako nemaju previše talenta. Možemo reći da ih je strah svaki put znao zakočiti kad bi se odlučile na …

Previous Post: «lovor Lovor
Next Post: Recept za klasični talijanski tiramisu tiramisu»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

paradajz juha

Juha od rajčice (paradajza)

Juha od rajčice ili kako ju većina češće zove juha paradajza ili paradajz juha je postalo jelo …

Namaz od sira

Ukusan namaz od sira odličan je izbor uz gotovo sva jela. Možete ga jednostavno namazati na …

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i …

Pita zeljanica

Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.