• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Umaci / Recept za klasični bolognese (bolonjez) umak
bolonjez umak

Recept za klasični bolognese (bolonjez) umak

Objavljeno: 07.06.2019. Autor: Maja Zajačko

S obzirom na to da ima puno različitih recepata za bolognese (bolonjez) umak, mi vam donosimo najjednostavniju i najklasičniju inačicu najpopularnijeg umaka na svijetu. Preliven preko špageta pretvorit će tjesteninu u ukusan gurmanski doživljaj koji će razbuditi vaša nepca (recept za špagete bolognese pronađite ovdje). Ukusan, ekonomičan i brz obrok koji obožavaju svi, a posebno djeca.

Recept za klasični bolonjez umak

bolognese umak

Sastojci (za 6 osoba)

  • 125 g pancete ili začinjene kobasice
  • 400 g mljevenog mesa po izboru (idealno svinjetina i junetina)
  • 1 veliki luk
  • 1 velika mrkva
  • 2 dl mlijeka
  • 2 dl crnog vina
  • 4 dl goveđeg temeljca
  • 30 g koncentrata od rajčice
  • 20 g maslaca
  • maslinovo ulje
  • muškatni oraščić
  • sol
  • papar
  • lovor
  • ružmarin
  • češnjak

Priprema

Za najbolji bolonjez umak, baš kao što ga rade u Bolonji, prvo će biti potrebno nasjeckati (na sitno) svo povrće. Nasjeckane komadiće zatim dinstajte na vrućem rastopljenom maslacu ili ulju (po izboru). Nakon što se povrće malo prodinstalo dodajte sitno nasjeckanu pancetu i pripremljeno mljeveno meso.

Smanjite vatru i sve zajedno pirjajte povremeno miješajući sve dok meso ne dobije lijepu smeđu boju. Ovisno o jačini štednjaka, trebat će vam otprilike oko 20-ak minuta. Kada primijetite da je meso gotovo ulijte dva dl crnog vina i koncentrat rajčice pomješan sa 1 dl temeljca.

Zatim začinite kako vam odgovara i ostavite da lagano krčka još sat i pol. Ako primjetite da nedostaje tekućine, po potrebi, podlijte temeljcem. Kada je kuhanje pri kraju dodajte mlijeko i provjerite sviđa li vam se količina začina.

Ako želite nešto bogatiji okus dodajte još malo češnjaka i prstohvat soli.

Savjeti

Ovo je jedan od umaka koji možete napraviti s bilo kojom vrstom mljevenog mesa. Poznato je da se najčešće koristi svinjetina ili junetina ili kombinacija obje vrste. Ono što bismo vam savjetovali je da ne otpišete janjetinu, a ni teletinu. Iako nisu uobičajene vrste mljevenog mesa koja se koristi u pripremi bolonjez umaka, također su vrlo ukusne u kombinaciji s rajčicom i povrćem te tjesteninom. Puretina i piletina su također dobre opcije, no izbjegavajte bijelo meso jer je suho i radije uzmite komade crvenog mesa koji će umaku dati potrebnu sočnost.

450 grama mljevenog mesa je dovoljno za jedan obrok za 4 do 6 osoba, no, ako vam i ostane, možete ga sutradan iskoristiti i napraviti palačinke punjene mljevenim mesom, lazanje ili tortilje s mljevenim mesom. Dobar tek

Foto: RitaE/Pixabay

Maja Zajačko
Maja Zajačko

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Umaci

Želite se zasladiti?

Domaće rum pločice

Ukusne domaće rum pločice

Ovo je jedan od recepata koji je jako dugo zapisan u mojim knjižicama recepata. Kako obožavam deserte obogaćene rumom, ovaj mi je jedan od dražih. Brzo gotov, još brže nestane. Recept za domaće rum …

Slatka bomba: Snickers tart

Tartovi i pite su deserti po mojoj mjeri. Volim eksperimentirati s nadjevima i punjenjima i čuditi se kako je svaka kombinacija sve bolja i bolja. Ovo je recept za tart koji me okusom jako podsjeća na Snickers sa …

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

Prethodna objava: «lovor Lovor
Sljedeća objava: Recept za klasični talijanski tiramisu tiramisu»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.