S obzirom na to da ima puno različitih recepata za bolognese (bolonjez) umak, mi vam donosimo najjednostavniju i najklasičniju inačicu najpopularnijeg umaka na svijetu. Preliven preko špageta pretvorit će tjesteninu u ukusan gurmanski doživljaj koji će razbuditi vaša nepca (recept za špagete bolognese pronađite ovdje). Ukusan, ekonomičan i brz obrok koji obožavaju svi, a posebno djeca.
Recept za klasični bolonjez umak
Sastojci (za 6 osoba)
- 125 g pancete ili začinjene kobasice
- 400 g mljevenog mesa po izboru (idealno svinjetina i junetina)
- 1 veliki luk
- 1 velika mrkva
- 2 dl mlijeka
- 2 dl crnog vina
- 4 dl goveđeg temeljca
- 30 g koncentrata od rajčice
- 20 g maslaca
- maslinovo ulje
- muškatni oraščić
- sol
- papar
- lovor
- ružmarin
- češnjak
Priprema
Za najbolji bolonjez umak, baš kao što ga rade u Bolonji, prvo će biti potrebno nasjeckati (na sitno) svo povrće. Nasjeckane komadiće zatim dinstajte na vrućem rastopljenom maslacu ili ulju (po izboru). Nakon što se povrće malo prodinstalo dodajte sitno nasjeckanu pancetu i pripremljeno mljeveno meso.
Smanjite vatru i sve zajedno pirjajte povremeno miješajući sve dok meso ne dobije lijepu smeđu boju. Ovisno o jačini štednjaka, trebat će vam otprilike oko 20-ak minuta. Kada primijetite da je meso gotovo ulijte dva dl crnog vina i koncentrat rajčice pomješan sa 1 dl temeljca.
Zatim začinite kako vam odgovara i ostavite da lagano krčka još sat i pol. Ako primjetite da nedostaje tekućine, po potrebi, podlijte temeljcem. Kada je kuhanje pri kraju dodajte mlijeko i provjerite sviđa li vam se količina začina.
Ako želite nešto bogatiji okus dodajte još malo češnjaka i prstohvat soli.
Savjeti
Ovo je jedan od umaka koji možete napraviti s bilo kojom vrstom mljevenog mesa. Poznato je da se najčešće koristi svinjetina ili junetina ili kombinacija obje vrste. Ono što bismo vam savjetovali je da ne otpišete janjetinu, a ni teletinu. Iako nisu uobičajene vrste mljevenog mesa koja se koristi u pripremi bolonjez umaka, također su vrlo ukusne u kombinaciji s rajčicom i povrćem te tjesteninom. Puretina i piletina su također dobre opcije, no izbjegavajte bijelo meso jer je suho i radije uzmite komade crvenog mesa koji će umaku dati potrebnu sočnost.
450 grama mljevenog mesa je dovoljno za jedan obrok za 4 do 6 osoba, no, ako vam i ostane, možete ga sutradan iskoristiti i napraviti palačinke punjene mljevenim mesom, lazanje ili tortilje s mljevenim mesom. Dobar tek
Foto: RitaE/Pixabay
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.