Tortilje su danas postale sinonim za meksičku kuhinju i predstavljaju nevjerojatnu kombinaciju okusa i boja. Kod tortilja je najbolje to što se pune po vlastitoj želji. Znači nema nekog pravila bitno je samo da se ti okusi unutar lepinje slažu.
Najbolje od svega je što kod tortilje nadjev radite kako vama odgovara. Neki će reći kako im nadjev ne treba, budući da im se sviđa samo tijesto, koje i nije tako lošeg okusa kada se malo prepeče na tavi.
Tortilje i njihov način spremanja razlikuju se i u samom Meksiku. Recept je uglavnom isti, jedino što se radi o manjim varijacijama, promjenama u sastavu povrća ili mesa. Dakle svaki kraj ima svoj način spremanja tog jela.
Dva najpopularnija načina spremanja tortilja odnose se na tortilje u tavu, a drugi na tortilje u pećnici.
Tortilje u tavi
- 4 komada tortilja
- pileća prsa
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 glavica luka
- malo naribanog sira za pizzu
- malo vrhnja za kuhanje
Prvo što napravite je nasjeckate luk i pustite da se pirja neko vrijeme. Kada primjetite da je luk gotov dodajete prethodno narezane paprike na kockice i pileća prsa. Sve zajedno pirjate dok meso i paprika nisu gotovi, a zatim dodajete malo sira i vrhnja za kuhanje.
Kada je smjesa gotova napunite svaku od tih tortilja i stavite ih da se zapeku u pećnici na otprilike 15 minuta na 180 stupnjeva.
Tortilje u pećnici
- 400 g mljevenog mesa
- 6 tortilja
- 1 luk
- 300 g pelati
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- malo kukuruza
Uzmete narezani luk i propirjate ga na tavi, nakon čega dodajete mljeveno meso. Kada meso dobije željenu boju dodajete narezane pelate, dvije čaše vode te paprike. Pustite da malo prokuha, a potom dodate kukuruz. Kada je smjesa gotova napunite svaku tortilju i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva.
Nije vam dosta? Probajte i zapečene tortilje s piletinom ili vegansku verziju sirovih tortilja od kelja.
Foto: caldix/Shutterstock