• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Recept za klasični talijanski tiramisu
tiramisu

Recept za klasični talijanski tiramisu

Objavljeno: 10.06.2019. Autor: Sanja Štetić

Tiramisu je izvorno talijanski desert koji je s vremenom osvojio svijet i mnogima postao omiljena slastica. Ovu originalnu i jednostavnu kombinaciju kave, jaja, kakaa i kremastog sira jednostavno svi obožavamo. Iako originalni recept sadrži tek nekoliko sastojaka, s vremenom se priprema tiramisua modificirala.

Uz nekadašnje standardne sastojke kao što su žumanjci, piškote, šećer, kava, kakao i mascarpone sir, s vremenom su uobičajeni sastojci postali i alkoholni liker te tučeni bjelanjak ili šlag koji ovaj desert čine laganijim i pjenastijim.

Kao dodaci u novijim verzijama tiramisua koriste se i bobičasto voće, čokolada, likeri raznih okusa, pa čak i smrznuti jogurt ili sladoled. U nastavku provjerite klasični recept za tiramisu s kojim, po želji, možete eksperimentirati i dodavati još neke sastojke.

Recept za tiramisu

klasični tiramisu

Sastojci

  • 600 g mascarpone sira
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 50 g piškota
  • 5-6 dl jake kave bez šećera (možete u nju staviti i ruma)
  • kakao
  • 6 jaja
  • 12 žlica šećera

Priprema

Priprema je vrlo jednostavna, a vaši ukućani će ga jednostavno obožavati. Izmiješajte žumanjke sa šećerom. Odvojeno istucite bjelanjke, dodajte im sir mascarpone i vrhnje koje ste također izmiksali. Sada spojite ove dvije smjese i dobro promiješajte kako bi se u potpunosti prožele. Slaganje je vrlo jednostavno i brzo.

Bit će vam potrebna jaka crna kava u koju ćete umakati piškote. Posložite ih na dno posude pa na njih istresite polovicu kreme, zatim složite još jedan red piškota, ponavljajući postupak s kavom. Rasporedite ostatak kreme povrh ovih piškota. Kada ste gotovi, po vrhu izdašno posipajte kakao.

Desert se jede dobro ohlađen i bilo bi idealno poslužiti ga uz kavu kako bi komplementarno odgovarao piškotama. Dobar tek i uživajte!

Također savjetujemo da pogledate i recept za lažni tiramisu.

Foto: tvseller/Pixabay; Moira Nazzari/Pixabay

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

zdrava krostata

Zdrava čokoladna krostata s kikirikijem

Meni nema boljeg deserta od talijanske krostate. Bila ona voćna ili čokoladna, ja ju obožavam, jer Talijani jako dobro znaju što je dobar desert. Savršeni spoj prhkog tijesta i čokoladne kreme je nešto što mogu jesti i …

torta od malina

Neodoljivo brza torta od malina

Vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije probala nešto slatko, a pritom najviše mislimo na kolače i torte. Probali bi sve te slatke divote, no kad se maline spoje s pregrštom osvježavajuće kreme i …

muffini od limuna

Osvježavajući, ukusni muffini s limunom

U zadnje vrijeme imam potrebu udovoljavati svojima kod kuće. Moji obožavaju meke i osvježavajuće kolačiće pa kad god idem u posjetu, napravim im nešto na brzinu. Jer ja ih baš volim pripremati. Pogotovo kad su …

Prethodna objava: «bolonjez umak Recept za klasični bolognese (bolonjez) umak
Sljedeća objava: Mažuran »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.