Tiramisu je izvorno talijanski desert koji je s vremenom osvojio svijet i mnogima postao omiljena slastica. Ovu originalnu i jednostavnu kombinaciju kave, jaja, kakaa i kremastog sira jednostavno svi obožavamo. Iako originalni recept sadrži tek nekoliko sastojaka, s vremenom se priprema tiramisua modificirala.
Uz nekadašnje standardne sastojke kao što su žumanjci, piškote, šećer, kava, kakao i mascarpone sir, s vremenom su uobičajeni sastojci postali i alkoholni liker te tučeni bjelanjak ili šlag koji ovaj desert čine laganijim i pjenastijim.
Kao dodaci u novijim verzijama tiramisua koriste se i bobičasto voće, čokolada, likeri raznih okusa, pa čak i smrznuti jogurt ili sladoled. U nastavku provjerite klasični recept za tiramisu s kojim, po želji, možete eksperimentirati i dodavati još neke sastojke.
Recept za tiramisu
Sastojci
- 600 g mascarpone sira
- 2 dl slatkog vrhnja
- 50 g piškota
- 5-6 dl jake kave bez šećera (možete u nju staviti i ruma)
- kakao
- 6 jaja
- 12 žlica šećera
Priprema
Priprema je vrlo jednostavna, a vaši ukućani će ga jednostavno obožavati. Izmiješajte žumanjke sa šećerom. Odvojeno istucite bjelanjke, dodajte im sir mascarpone i vrhnje koje ste također izmiksali. Sada spojite ove dvije smjese i dobro promiješajte kako bi se u potpunosti prožele. Slaganje je vrlo jednostavno i brzo.
Bit će vam potrebna jaka crna kava u koju ćete umakati piškote. Posložite ih na dno posude pa na njih istresite polovicu kreme, zatim složite još jedan red piškota, ponavljajući postupak s kavom. Rasporedite ostatak kreme povrh ovih piškota. Kada ste gotovi, po vrhu izdašno posipajte kakao.
Desert se jede dobro ohlađen i bilo bi idealno poslužiti ga uz kavu kako bi komplementarno odgovarao piškotama. Dobar tek i uživajte!
Također savjetujemo da pogledate i recept za lažni tiramisu.
Foto: tvseller/Pixabay; Moira Nazzari/Pixabay