• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Ruby medenjaci s ekstraktom pandan listova ili matcha zelenim čajem

Ruby medenjaci s ekstraktom pandan listova ili matcha zelenim čajem

Objavljeno: 25.02.2019. Autor: Darko Debić

Svaki dan je Valentinovo!!! Pandan ili zeleni čaj možete izostaviti i u tijesto dodati začine za medenjake. Ruby čokoladu možete zamijeniti tamnom ili bijelom čokoladom.

Recept za medenjake s ekstraktom pandan listova ili matcha zelenim čajem

ruby medenjaci sa zelenim cajem

Sastojci za tijesto:

  • 280 g glatkog brašna
  • 80 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 80 g meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta pandan listova ili 2 čajne žličice matcha zelenog čaja u prahu
  • 1 čajna žličica sode bikarbone

Sastojci za nadjev:

  • džem od šljiva uz dodatak malo cimeta, klinčića, anisa, kardamoma, đumbira

Sastojci za glazuru:

  • 150 g Ruby čokolade ili neke druge (ako koristite tamnu, dodajte 3 jušne žlice suncokretovog ulja)

Priprema:

Umutite maslac (sobne temperature), šećer i med. Dodajte jaje i ekstrakt pandana ili matchu te brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i zamijesite tijesto. Tijesto će biti mekano, no takvo mora biti.

Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 2 sata ili preko noći.

Razvaljajte tijesto 3 mm debelo te nemojte koristiti puno brašna. Režite kalupom u obliku srca po dva srca – jedno veće, a drugo par milimetara manje.

Na manje srce stavite malo pripremljenog džema, poklopite većim srcem, uzmite u ruku i lagano stisnite spojeve.

Ruby medenjaci priprema

Položite na radnu površinu i većim kalupom ponovno pritisnite i uklonite eventualni višak tijesta da srce bude lijepog oblik.

ruby medenjaci priprema za pecenje

Štapićem malo utisnite gornji dio da bi naglasili “udubljenje” srca. Ako koristite puno brašna kod valjanja tijesta, vodom premažite krajeve srca prije spajanja da se bolje zalijepe. Spojite sve ostatke, pa ponovite valjanje i rezanje srca.

ruby medenjaci oblikovanjePoložite srca na pleh prekriven papirom za pečenje, stavite na kratko u hladnjak, dok se pećnica ugrije na 180°C. Pecite 10-ak minuta, ovisno o vašoj pećnici. Ohladite srca prije glaziranja.

100 g Ruby čokolade otopite u zdjeli koju stavite na lončić u kojem lagano “struji”, ne kuha voda, otopite do nekih 40° C, maksimalno 45°C.

Maknite zdjelu s vode i dodajte postepeno ostatak čokolade, otopite dodanu čokoladu uz stalno miješanje do temperature od 30°C, to je temperiranje čokolade.

Glazirajte srca, položite na papir za pečenje i kada se čokolada ohladi i “stisne” ukrasite po želji.

medenjaci s ruby cokoladom

Darko Debić
Darko Debić

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.

Kategorija: Keksi

Želite se zasladiti?

beze baiser kore

Recept za beze kore

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim …

Boem kocke

Boem kocke su ukusan kolač koji ste zasigurno već imali prilike probati. Pitate li desetak ljudi koji im je najdraži kolač na svijetu netko od njih će zasigurno glasati baš za ovaj. Odličnog je okusa i izgleda lijepo i …

vanilin kiflice

Vanilin kiflice s orasima koje se tope u ustima

Vjerojatno ste još kao djeca razmišljali kako ćete jednog dana poput svoje mame i bake stajati u kuhinji s nekoliko recepata i pripremati neke od ukusnijih kolača. Za sve one koji su o tome razmišljali dan je došao i sad …

Prethodna objava: «slane grickalice Kiflice, pereci, grickalice – All in one
Sljedeća objava: Marinirana piletina s povrćem i tjesteninom »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.