Svaki dan je Valentinovo!!! Pandan ili zeleni čaj možete izostaviti i u tijesto dodati začine za medenjake. Ruby čokoladu možete zamijeniti tamnom ili bijelom čokoladom.
Recept za medenjake s ekstraktom pandan listova ili matcha zelenim čajem
Sastojci za tijesto:
- 280 g glatkog brašna
- 80 g maslaca
- 80 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 80 g meda
- 1 čajna žličica ekstrakta pandan listova ili 2 čajne žličice matcha zelenog čaja u prahu
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Sastojci za nadjev:
- džem od šljiva uz dodatak malo cimeta, klinčića, anisa, kardamoma, đumbira
Sastojci za glazuru:
- 150 g Ruby čokolade ili neke druge (ako koristite tamnu, dodajte 3 jušne žlice suncokretovog ulja)
Priprema:
Umutite maslac (sobne temperature), šećer i med. Dodajte jaje i ekstrakt pandana ili matchu te brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i zamijesite tijesto. Tijesto će biti mekano, no takvo mora biti.
Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 2 sata ili preko noći.
Razvaljajte tijesto 3 mm debelo te nemojte koristiti puno brašna. Režite kalupom u obliku srca po dva srca – jedno veće, a drugo par milimetara manje.
Na manje srce stavite malo pripremljenog džema, poklopite većim srcem, uzmite u ruku i lagano stisnite spojeve.
Položite na radnu površinu i većim kalupom ponovno pritisnite i uklonite eventualni višak tijesta da srce bude lijepog oblik.
Štapićem malo utisnite gornji dio da bi naglasili “udubljenje” srca. Ako koristite puno brašna kod valjanja tijesta, vodom premažite krajeve srca prije spajanja da se bolje zalijepe. Spojite sve ostatke, pa ponovite valjanje i rezanje srca.
Položite srca na pleh prekriven papirom za pečenje, stavite na kratko u hladnjak, dok se pećnica ugrije na 180°C. Pecite 10-ak minuta, ovisno o vašoj pećnici. Ohladite srca prije glaziranja.
100 g Ruby čokolade otopite u zdjeli koju stavite na lončić u kojem lagano “struji”, ne kuha voda, otopite do nekih 40° C, maksimalno 45°C.
Maknite zdjelu s vode i dodajte postepeno ostatak čokolade, otopite dodanu čokoladu uz stalno miješanje do temperature od 30°C, to je temperiranje čokolade.
Glazirajte srca, položite na papir za pečenje i kada se čokolada ohladi i “stisne” ukrasite po želji.
Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.