• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Jedini recept za domaće njoke od krumpira koji ćete trebati
domaći njoki od krumpira

Jedini recept za domaće njoke od krumpira koji ćete trebati

Objavljeno: 19.06.2019. Autor: Sanja Štetić

Vjerojatno nam većini još uvijek u glavi stoji slika kada nam je mama prvi put servirala domaće njoke, onako pomalo neobičnog oblika, kada smo se znali pitati čemu zapravo služe te okrugle i valjaste smiješne stvari. Njoki su popularan prilog i smatraju se zaista zahvalnim jelom.

Naime, njihova primjena može biti zaista široka, a pritom mislimo na velik izbor jela koji se poslužuju upravo uz domaće njoke. Tu naravno mislimo na gulaš od divljači, razne umake i brojne druge kombinacije uz meso, posebice pileća prsa u bijelom umaku ili juneće šnicle s njokima.

Vjerojatno ste do sada imali priliku jesti njoke na raznim mjestima, da ne govorimo o tome kako ste imali priliku usporediti one domaće s kupovnim. Ne treba posebno napominjati koliko su domaći finiji, odnosno ukusniji, a za njih nije potrebna velika mudrost samo vrijeme i odluka želite li praviti njoke bez krumpira ili s krumpirima. U nastavku vam donosimo jedini recept za domaće njoke od krumpira koji ćete trebati.

Recept za domaće njoke od krumpira

njoki od krumpira

Sastojci

  • krumpir (barem 600 g)
  • glatko brašno
  • sol
  • maslac
  • mlijeko
  • jaje

Priprema

Krumpir ogulite i narežite na kockice. Potom ga stavite kuhati, ali pazite da vam se ne raskuha. Kada uočite da je krumpir gotov, procijedite ga i pripremite sve što je potrebno za pire krumpir. Zgnječite krumpir, posolite ga i dodajte malo maslaca i mlijeka.

Nakon što je pire gotov uzmite jaje, koje ste prethodno istukli i dodajte ga u pire, a zatim brašno. Počnite s manjom količinom brašna i dodajte onoliko koliko smatrate da je potrebno, dok smjesa ne postane kompaktna, toliko da ju možete oblikovati po volji.

Tada napravite oblike po volji i slažite ih na tacnu, jedan do drugog, s tim da prije na samu tacnu stavite malo brašna (kako se ne bi zalijepili).

Možete poslužiti svježe napravljene njoke odmah ili u roku od nekoliko sati, ili ih zamrznuti za kasniju uporabu. Stavite njoke u zamrzivač dok su još na limu za pečenje ili tacni barem jedan sat. Prebacite ih u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem ili u nekoliko manjih vrećica i zamrznite do dva mjeseca. Zamrznute njoke kuhajte u kipućoj vodi u dvije serije. Smrznuti njoki uzrokuju pad temperature vode za kuhanje, pa će se raspasti prije nego što voda ponovno prokuha ako ih stavite kuhati previše. Nemojte svježe njoke čuvati u hladnjaku dulje od dva ili tri sata, jer imaju tendenciju da postanu vodenasti i gnjecavi.

To je to! Sa samo par sastojaka i malo strpljenja imat ćete svoje domaće njoke i sve što vam sad preostaje je čekati trenutak kad ćete ih htjeti jesti i uz koji umak ih kombinirati. Dobar tek!

Foto: Moira Nazzari/Pixabay; akiragiulia/Pixabay

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Okruglice od šljiva

Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama - okruglice od …

Nabujak od kestena i tjestenine

Vjerujemo kako je svatko od vas isprobao najpoznatiji oblik kestena u kuhinji - kesten pire, no jeste li ikada išli dalje sa eksperimentiranjem? Kesten, kao i ostalo orašasto voće savršeno pristaje raznim tjesteninama. U …

Istarske fritule

Osim dalmatinskih fritula koje nam mame uzdahe svaki put kad ih probamo, tu su i čuvene istarske fritule koje poput dalamtinskih predstavljaju pravo slatko otkriće svaki put kad ih probamo. Fritule su danas poznate kao …

Prethodna objava: «Monte kolač Monte kolač – omiljeni mliječni desert
Sljedeća objava: Namaz od bučinog ulja i sjemenki Namaz od bučinog ulja»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.