Vjerojatno nam većini još uvijek u glavi stoji slika kada nam je mama prvi put servirala domaće njoke, onako pomalo neobičnog oblika, kada smo se znali pitati čemu zapravo služe te okrugle i valjaste smiješne stvari. Njoki su popularan prilog i smatraju se zaista zahvalnim jelom.
Naime, njihova primjena može biti zaista široka, a pritom mislimo na velik izbor jela koji se poslužuju upravo uz domaće njoke. Tu naravno mislimo na gulaš od divljači, razne umake i brojne druge kombinacije uz meso, posebice pileća prsa u bijelom umaku ili juneće šnicle s njokima.
Vjerojatno ste do sada imali priliku jesti njoke na raznim mjestima, da ne govorimo o tome kako ste imali priliku usporediti one domaće s kupovnim. Ne treba posebno napominjati koliko su domaći finiji, odnosno ukusniji, a za njih nije potrebna velika mudrost samo vrijeme i odluka želite li praviti njoke bez krumpira ili s krumpirima. U nastavku vam donosimo jedini recept za domaće njoke od krumpira koji ćete trebati.
Recept za domaće njoke od krumpira
Sastojci
- krumpir (barem 600 g)
- glatko brašno
- sol
- maslac
- mlijeko
- jaje
Priprema
Krumpir ogulite i narežite na kockice. Potom ga stavite kuhati, ali pazite da vam se ne raskuha. Kada uočite da je krumpir gotov, procijedite ga i pripremite sve što je potrebno za pire krumpir. Zgnječite krumpir, posolite ga i dodajte malo maslaca i mlijeka.
Nakon što je pire gotov uzmite jaje, koje ste prethodno istukli i dodajte ga u pire, a zatim brašno. Počnite s manjom količinom brašna i dodajte onoliko koliko smatrate da je potrebno, dok smjesa ne postane kompaktna, toliko da ju možete oblikovati po volji.
Tada napravite oblike po volji i slažite ih na tacnu, jedan do drugog, s tim da prije na samu tacnu stavite malo brašna (kako se ne bi zalijepili).
Možete poslužiti svježe napravljene njoke odmah ili u roku od nekoliko sati, ili ih zamrznuti za kasniju uporabu. Stavite njoke u zamrzivač dok su još na limu za pečenje ili tacni barem jedan sat. Prebacite ih u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem ili u nekoliko manjih vrećica i zamrznite do dva mjeseca. Zamrznute njoke kuhajte u kipućoj vodi u dvije serije. Smrznuti njoki uzrokuju pad temperature vode za kuhanje, pa će se raspasti prije nego što voda ponovno prokuha ako ih stavite kuhati previše. Nemojte svježe njoke čuvati u hladnjaku dulje od dva ili tri sata, jer imaju tendenciju da postanu vodenasti i gnjecavi.
To je to! Sa samo par sastojaka i malo strpljenja imat ćete svoje domaće njoke i sve što vam sad preostaje je čekati trenutak kad ćete ih htjeti jesti i uz koji umak ih kombinirati. Dobar tek!
Foto: Moira Nazzari/Pixabay; akiragiulia/Pixabay