• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Jedini recept za domaće njoke od krumpira koji ćete trebati
domaći njoki od krumpira

Jedini recept za domaće njoke od krumpira koji ćete trebati

Objavljeno: 19.06.2019. Autor: Sanja Štetić

Vjerojatno nam većini još uvijek u glavi stoji slika kada nam je mama prvi put servirala domaće njoke, onako pomalo neobičnog oblika, kada smo se znali pitati čemu zapravo služe te okrugle i valjaste smiješne stvari. Njoki su popularan prilog i smatraju se zaista zahvalnim jelom.

Naime, njihova primjena može biti zaista široka, a pritom mislimo na velik izbor jela koji se poslužuju upravo uz domaće njoke. Tu naravno mislimo na gulaš od divljači, razne umake i brojne druge kombinacije uz meso, posebice pileća prsa u bijelom umaku ili juneće šnicle s njokima.

Vjerojatno ste do sada imali priliku jesti njoke na raznim mjestima, da ne govorimo o tome kako ste imali priliku usporediti one domaće s kupovnim. Ne treba posebno napominjati koliko su domaći finiji, odnosno ukusniji, a za njih nije potrebna velika mudrost samo vrijeme i odluka želite li praviti njoke bez krumpira ili s krumpirima. U nastavku vam donosimo jedini recept za domaće njoke od krumpira koji ćete trebati.

Recept za domaće njoke od krumpira

njoki od krumpira

Sastojci

  • krumpir (barem 600 g)
  • glatko brašno
  • sol
  • maslac
  • mlijeko
  • jaje

Priprema

Krumpir ogulite i narežite na kockice. Potom ga stavite kuhati, ali pazite da vam se ne raskuha. Kada uočite da je krumpir gotov, procijedite ga i pripremite sve što je potrebno za pire krumpir. Zgnječite krumpir, posolite ga i dodajte malo maslaca i mlijeka.

Nakon što je pire gotov uzmite jaje, koje ste prethodno istukli i dodajte ga u pire, a zatim brašno. Počnite s manjom količinom brašna i dodajte onoliko koliko smatrate da je potrebno, dok smjesa ne postane kompaktna, toliko da ju možete oblikovati po volji.

Tada napravite oblike po volji i slažite ih na tacnu, jedan do drugog, s tim da prije na samu tacnu stavite malo brašna (kako se ne bi zalijepili).

Možete poslužiti svježe napravljene njoke odmah ili u roku od nekoliko sati, ili ih zamrznuti za kasniju uporabu. Stavite njoke u zamrzivač dok su još na limu za pečenje ili tacni barem jedan sat. Prebacite ih u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem ili u nekoliko manjih vrećica i zamrznite do dva mjeseca. Zamrznute njoke kuhajte u kipućoj vodi u dvije serije. Smrznuti njoki uzrokuju pad temperature vode za kuhanje, pa će se raspasti prije nego što voda ponovno prokuha ako ih stavite kuhati previše. Nemojte svježe njoke čuvati u hladnjaku dulje od dva ili tri sata, jer imaju tendenciju da postanu vodenasti i gnjecavi.

To je to! Sa samo par sastojaka i malo strpljenja imat ćete svoje domaće njoke i sve što vam sad preostaje je čekati trenutak kad ćete ih htjeti jesti i uz koji umak ih kombinirati. Dobar tek!

Foto: Moira Nazzari/Pixabay; akiragiulia/Pixabay

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Panna cotta recepti

Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi …

torta s malinama i jogurtom

Osvježavajuća torta s malinama i jogurtom

Danas imam za vas ovu laganu, svježu i vrlo ukusnu tortu, prekrasna kombinacija laganog osvježavajućeg jogurta s mirisnim crvenim malinama. Sastojci potrebni za biskvit: 2 jaja 40 g glatkog brašna 15 g …

sacher torta

Sacher torta

Sacher torta među najpoznatijim je tortama na svijetu i zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Ukusna i neodoljiva za sve čokoljupce, prava je kraljica među tortama. Vrijeme je da osjetite duh Beča i počastite …

Prethodna objava: «Monte kolač Monte kolač – omiljeni mliječni desert
Sljedeća objava: Namaz od bučinog ulja i sjemenki Namaz od bučinog ulja»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.