Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi pravom osvježenju.
Panna Cotta je desert iz Italije, točnije Piedmonta. Radi se o kuhanoj kremi dosta sličnoj pudingu. Naime za potpun doživljaj preporučaju se razni preljevi, a prije svega voćni, kao što je slučaj sa preljevom od malina. Ako želite napraviti ovaj prije svega slastan desert, možemo vam dati par natuknica kako to učiniti.
Dakle potrebno vam je:
- 1 vrećica želatine
- 250 ml slatkog vrhnja
- malo vanilije
- 2 žlice hladnog mlijeka
- 1 žlica šećera u prahu
Prvo trebate uzeti želatinu koju ćete pomiješati sa mlijekom i ostaviti otprilike 10 minuta da nabubri. U međuvremenu ćete zagrijati slatko vrhnje u koje ćete dodati vaniliju i šećer u prahu. Čim vrhnje zavrije umiješajte ga u želatinu. Smjesu je potrebno dobro izmješati, a kada se krene zgušnjavati ulijte ju u kalupe. Kremu je potrebno držati u hladnjaku barem tri sata.
Ako vas zanima možemo vam ponuditi još jedan recept. Znači potrebno vam je:
- 1 slatko vrhnje
- malo želatine
- vanilin šećer
- 2 dcl mlijeka
Uzmete slatko vrhnje i pomiješajte ga s mlijekom, šećerom u prahu i vanilin šećerom. Čekajte dok smjesa ne zavrije, a kad provrije, kuhajte još desetak minuta na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite želatinu koju pustite pritom da nabubri. Čim je vrhnje kuhano, u njega umiješajte želatinu. Smjesu ulijete u predviđene kalupe i ostavite u hladnjaku barem tri sata.
Dobar tek!
Autor: S.Š.