Što pametno reći o muffinima, osim da su jednostavni za napraviti i svi ih vole. Naravno, uvijek potičem da uz malo mašte običan muffin može postati kraljevski kolač, zato ćemo ovom prilikom muffin ukrasiti slatkim vrhnjem i jagodom prelivenom čokoladom.
Recept za čokoladne muffine s kremom
Sastojci za muffine:
- 2 jaja
- 170 g šećera
- 90 ml ulja
- 2 žlice kakaa
- 250 g brašna
- Prašak za pecivo
- 250 ml mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 150 g čokolade za kuhanje
Sastojci za kremu:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 250 g bijele čokolade za kuhanje
Točka na i, jagode u čokoladi…
Sastojci za jagode u čokoladi:
- Mjerica jagoda
- 100 g tamne čokolade za kuhanje
- 50 g bijele čokolade za kuhanje
Još ćete trebati košarice za muffine
Priprema:
- Uključite pećnicu da se grije na 200°C.
- Istucite jaja sa šećerom, dodajte ekstrakt vanilije i dvije žlice kakaa, zatim dodajte ulje te naizmjence dio brašna u koje ste umiješali prašak za pecivo i dio mlijeka dok ne potrošite sve sastojke.
- Čokoladu izrežite oštrim nožem na kockice veličine zrna graška te ih spatulom umiješajte u smjesu.
- Smjesu punite u kalupe za muffine, ali ne do vrha jer će narasti.
- Stavite ih peći oko 20 minuta na 200°C.
- Pečene muffine pustite da se hlade.
Priprema kreme:
- Ugrijte 1 dcl slatkog vrhnja i u njega natrgajte bijelu čokoladu da se rastopi te pustite da se hladi.
- Kada se čokolada ohladila i stisnula vrijeme je da istučete ostatak slatkog vrhnja, posebno istucite mikserom čokoladu da ju malo razradite i sve lijepo promiješajte s vrhnjem i stavite u dresir vrećice pa u krug istisnite na ohlađene muffine i spremite na hlađenje.
Jagode u čokoladi:
- Jagode operite i osušite u salveti, na pari ili u mikrovalnoj otopite tamnu čokoladu te svaku jagodu umočite i ostavite na rešetci ili masnom papiru da se stvrdne.
- Zatim otopite bijelu čokoladu te ju stavite u dresir vrećicu, odrežite vršak vrećice te u tankom mlazu prešarajte jagode
- . Kada se obje čokolade stisnu jagode poslažite na muffine.
O, sada se definitivno možete praviti važni i uživati u ovom efektnom desertu.
Moje ime je Sandra, rođena sam i živim u Zagrebu, na prekrasnim obroncima Zagrebačke gore. Majka sam dvoje djece koja srećom vole jesti sve što skuham, a za stolom se obavezno povede debata o tome što se još moglo napraviti da se dotično jelo dovede do savršenstva, kao da smo svi završili kulinarsku akademiju. Ponosna sam vlasnica tri psa, Njemačke doge i dva Zapadno-škotska bijela terijera koji bi se prodali za šetnju, a u slobodno vrijeme paze da koja mrvica hrane ne bi dotakla pod. Obzirom da sam poslom vezana za zatvoreni prostor, uživam u prirodi, dugim šetnjama po Maksimirskoj ili Sljemenskoj šumi. Nije mi stran kreativan rad, od crtanja, slikanja do izrade nakita ili ukrasa, a tek rad u vrtu, doista puni baterije. Međutim uza sve to moja najveća strast je izrada kolača i torti, osmišljavanje i isprobavanje novih recepata. Obožavam kada kod prijatelja ili rodbine naiđem na neku prastaru kuharicu, ima li boljeg štiva od toga? Veselim se što ćemo se družiti uz moje recepte, nadam se da ću vas inspirirati da u ovom gotovanskom svijetu ne kupujete kolače, već da skupa sa mnom zasučete rukave, osjetite fino brašno pod prstima i mirisne začine u nosu. Što još čekamo? Izaberite recept i počnimo peći!