Prije 5, 6 godina nije prošla nedjelja da nismo jeli ovaj kolač. Poslije ručka, mama podijeli svakom po ogromni komad i svejedno nam nije dosta. Idemo u goste, čeka nas Monte. Dolaze gosti, pravi se Monte (pa čak i sami donose Monte). Sad mi se čini da je neko zatišje s tim kolačem, a i dalje je brutalno dobar. Kako je kod vas? Pravite li ga još uvijek ili ćete se sad baciti u kuhinju??
Recept za Monte kolač
Sastojci za biskvit
Za biskvit je potrebno (ako radite verziju sa biskvitom jer možete izbaciti biskvit i samo poslagati petit keks)
- 4 jaja (odvojiti žumanjake i bjeljanjke)
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 8 0g brašna (8 žlica brašna, malo punija, ne skorz ravna)
- 20 g kakaa (možete isto 2 žlice ako vam se ne važe)
- 1/2 praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 100 ml mlijeka ili čokoladnog mlijeka za preliti biskvit
Priprema biskvita
- Bjelanjke umutite u snijeg pa miksajte i dalje dodavajući šećere i žumanjke.
- Smanjite miksanje na minimum i dodajte mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
- Kalup za kolač cca 30×40 cm namastite, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180ºC s ventilacijom. Pecite 15-20 min pa provjerite čačkalicom. Ako je čista, izvadite ga, ako nije ostavite još koju minutu pa opet napravite test.
- Biskvit pustite da se ohladi, pa odvojite od papira.
- Vratite u tepsiju i prelijte sa mlijekom ili čokoladnim mlijekom.
Sastojci za bijelu kremu
- 1 litra mlijeka
- 120 g gustina
- 6 žlica šećera
- 180 g omekšalog margarina
Priprema bijele kreme
- 700 ml mlijeka stavite sa šećerom zakuhati, a preostalih 300ml pomiješajte sa gustinom kako bi se gustin istopio i kako biste razbili grudice.
- Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, sjedinite sa mlijekom i gustinom i vratite na vatru. Ja sam kuhala uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusnilo još neke dvije minute.
- Pokrijete prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature.
- Kad se krema ohladila, počnite miksati omekšali margarin dok ne postane kremast, pa ubacujte žlicu po žlicu kreme.
- Kremu istresite na biskvit i poravnajte.
- Stavite na hlađenje i počnite s pripremom čokolade kreme.
Sastojci za čokoladnu kremu
- 300 g čokolade (koristila sam 200 tamne i 100 mliječne)
- 350 ml vrhnja za šlag
Priprema čokoladne kreme
- Vrhnje stavite na vatru pa zagrijete skoro do vrenja (ne smije proviriti).
- Prelijte sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu a zatim dobro promiješajte da se sve sjedini i čokolada otopi.
- Pustite da se malo ohladi, pa prelijte preko bijele kreme.
To je to! Uživajte u savršeno osvježavajućem desertu koji svi obožavaju. U slast!
Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.