• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Monte kolač – omiljeni mliječni desert
Monte kolač

Monte kolač – omiljeni mliječni desert

Objavljeno: 19.06.2019. Autor: Irena Gavran

Prije 5, 6 godina nije prošla nedjelja da nismo jeli ovaj kolač. Poslije ručka, mama podijeli svakom po ogromni komad i svejedno nam nije dosta. Idemo u goste, čeka nas Monte. Dolaze gosti, pravi se Monte (pa čak i sami donose Monte).  Sad mi se čini da je neko zatišje s tim kolačem, a i dalje je brutalno dobar. Kako je kod vas? Pravite li ga još uvijek ili ćete se sad baciti u kuhinju??

Recept za Monte kolač

Monte kolač

Sastojci za biskvit

Za biskvit je potrebno (ako radite verziju sa biskvitom jer možete izbaciti biskvit i samo poslagati petit keks)

  • 4 jaja (odvojiti žumanjake i bjeljanjke)
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 8 0g brašna (8 žlica brašna, malo punija, ne skorz ravna)
  • 20 g kakaa (možete isto 2 žlice ako vam se ne važe)
  • 1/2 praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 100 ml mlijeka ili čokoladnog mlijeka za preliti biskvit

Priprema biskvita

  1. Bjelanjke umutite u snijeg pa miksajte i dalje dodavajući šećere i žumanjke.
  2. Smanjite miksanje na minimum i dodajte mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
  3. Kalup za kolač cca 30×40 cm namastite, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180ºC s ventilacijom. Pecite 15-20 min pa provjerite čačkalicom. Ako je čista, izvadite ga, ako nije ostavite još koju minutu pa opet napravite test.
  4. Biskvit pustite da se ohladi, pa odvojite od papira.
  5. Vratite u tepsiju i prelijte sa mlijekom ili čokoladnim mlijekom.

Sastojci za bijelu kremu

  • 1 litra mlijeka
  • 120 g gustina
  • 6 žlica šećera
  • 180 g omekšalog margarina

Priprema bijele kreme

  1. 700 ml mlijeka stavite sa šećerom zakuhati, a preostalih 300ml pomiješajte sa gustinom kako bi se gustin istopio i kako biste razbili grudice.
  2. Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, sjedinite sa mlijekom i gustinom i vratite na vatru. Ja sam kuhala uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusnilo još neke dvije minute.
  3. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature.
  4. Kad se krema ohladila, počnite miksati omekšali margarin dok ne postane kremast, pa ubacujte žlicu po žlicu kreme.
  5. Kremu istresite na biskvit i poravnajte.
  6. Stavite na hlađenje i počnite s pripremom čokolade kreme.

Sastojci za čokoladnu kremu

  • 300 g čokolade (koristila sam 200 tamne i 100 mliječne)
  • 350 ml vrhnja za šlag

Priprema čokoladne kreme

  1. Vrhnje stavite na vatru pa zagrijete skoro do vrenja (ne smije proviriti).
  2. Prelijte sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu a zatim dobro promiješajte da se sve sjedini i čokolada otopi.
  3. Pustite da se malo ohladi, pa prelijte preko bijele kreme.

Monte kolač

To je to! Uživajte u savršeno osvježavajućem desertu koji svi obožavaju. U slast!

Irena Gavran
Irena Gavran

Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

veganski muffini s borovnicama

Veganski muffini s borovnicama

Koliko vam se puta dogodilo da vam se u nedjelju popodne jede nešto slatko, a taman ste se ušuškali pod dekicu i nema šanse da izlazite u dućan? U takvim situacijama ja uglavnom pojedem par datulja ili neku skrivenu …

Brze i ukusne čokoladne kocke

Čokolada je postala sinonim za nešto fino i ukusno. Postala je sinonim za namirnicu za koju je skoro svaki drugi čovjek zainteresiran. Iako je davno u naš svijet došla kao gorak okus nečeg novog, zahvaljujući dvojici …

torta od mrkve

Torta od mrkve i krem sira koju ćete obožavati

Mrkva u torti? Zašto ne! Mrkva se u slasticama koristila još u doba Robina Hooda pa ako niste nikada do sada isprobali mrkvu u slasticama, sada je pravo vrijeme da to ispravite. 70-ih godina 20. stoljeća mrkva se u …

Prethodna objava: «komorač začin Komorač
Sljedeća objava: Jedini recept za domaće njoke od krumpira koji ćete trebati domaći njoki od krumpira»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.