Pire krumpir je prilog koji se već dosta dugo može vidjeti ne samo u našoj kuhinji, nego i ostalim kuhinjama. Radi se o poprilično jednostavnom prilogu kojeg nije teško napraviti.

Ne znamo jeste li znali kako se od pire krumpira rade čuvene njoke i naravno kroketi. Naravno stvar je u tome da sam pire krumpir predstavlja bazu za ono što će usljediti kasnije. Pored toga što se koristi za pripremanje njoka i kroketa, pire krumpir je jako dobar kao prilog mnogim jelima.
Pritom naravno mislimo na nezaobilaznu mesnu štrucu, brojne umake i druga jela. Što se tiče njegove pripreme, vjerujte da nema jednostavnijeg priloga za spremiti.
Pire krumpir:
- krumpiri
- maslac
- sol
- jaje
- mlijeko
Prvo uzmete krumpir, ogulite ga i narežete na kockice te stavite kuhati u slanu vodu. Kada primjetite da je krumpir pri kraju, ocjedite ga i zgnječite nakon čega razbijete jedno jaje, koje daje lijepu boju. Jaje je bitno razbiti dok je krumpir još vruć kako bi se moglo skuhati. Nakon toga uzmete maslaca i promiješate te dodajete mlijeko i sol dok pire ne postane fin i putrast.