Za početak nove godine odlučila sam napraviti fini gulaš od divljači i domaće njoke. Nekako sam se uvijek “bojala” tog komada mesa jer ne radim s njim toliko često. Ali nije uopće toliko strašno! Zapravo, zabavno je!
Za dobar gulaš potrebno je malo volje i vremena. Stoga, po ovom receptu mogu raditi i početnici, vjerujte, lako je.
Trebala bih vam možda otkriti neke tajne za savršen gulaš ali nema ih. Osnova svega je dobar komad mesa. Zato u nastavku otkrijte recept i okušajte se u izradi.
Tijesto za njoke:
Sastojci:
3 kg krumpira
Glatko brašno po potrebi
Malo ulja
1 jaje
Priprema:
- Krumpir staviti u posoljenu vodu te ga skuhati.
- Vruć krumpir odmah izgnječiti u sitno, da ne bude grudica, zatim ga stavite na radnu plohu, u sredini napravite rupu te dodajte jaje i malo ulja.
- S vilicom izmutite jaje da se sjedini s uljem, zatim trebate dodavati brašno i mijesiti, dok ne dobijete glatko tijesto.
- Kada ste sjedinili krumpir i brašno, možete izraditi njoki od krumpira po željenom obliku.
- Vodu u kojoj ćete ih kuhati posolite i dodajte malo ulja. Kada voda provrije, dodajte njoke.
- Oni su vam gotovi kada isplivaju na površinu (2 – 3 min).
Ako nemate krumpira, alternativno možete pripremiti i njoki bez krumpira.
Gulaš od divljači:
Sastojci:
- 2 kg mesa (najbolji omjer 1 kg divljači, 1 kg govedine)
- 1,5 kg luka
- 1 dcl crnog vina
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 svježe paprike
- 2 rajčice
- 3 lovorova lista
- 2 češnja češnjaka
- peršin
- koncentrat rajčice
- vegeta
- sol
- papar
Priprema:
- Luk sitno isjeckajte te ga dinstajte na ulju. Kada luk uvene, dodajte meso, izrezano na kockice. Odmah dodajte sitno izrezano povrće (mrkva, paprika, rajčica, peršin, češnjak). Zatim dodajte lovorov list.
- Nastavite dinstati, naravno podlijevajući vodom, da vam se sastojci ne hvataju za dno posude.
- Sve skupa trebate dinstati otprilike 2 do 3 sata, ovisno koji komad mesa imate. Neki zahtjevaju kraće dinstanje a ukoliko imate tvrđi komad mesa, znajte da će vam trebati više vremena.
Ako želite napraviti dobar gulaš morat ćete tih 2 do 3 sata stalno biti kraj njega i često ga promiješati. Da vas odmah upozorim, za gulaš se morate malo više potruditi.
Pred kraj dodajte koncentrat rajčice, otprilike 3 do 4 žlice, dodajte malo vegete, soli i papra po potrebi. Dobro promiješajte i probajte da li vam je dovoljno slano i ukusno. Nakon toga dodajte crno vino, opet dobro promiješajte, pustite 5 min na laganoj vatri, i vaš savršeni gulaš je gotov.
Dobar vam tek! ☺
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.