• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Jogurt, namirnica bogata proteinima
Jogurt u gazi, Foto: Mom the Barbarian/Flickr

Jogurt, namirnica bogata proteinima

Objavljeno: 29.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva prirodnim putem, pasterizacijom mlijeka u kojoj mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu. Danas se ovaj kemijski proces najviše koristi u prehrambenoj industriji koja je konzumiranje jogurta proširila po cijelom svijetu.

Jogurt u gazi, Foto: Mom the Barbarian/Flickr

Još se uvijek ne zna točno kada je mlijeko po prvi puta bilo pretvoreno u jogurt, a pretpostavlja se kako je najvjerojatnije mlijeko bilo pasterizirano pomoću bakterije koja se nalazi na nekim biljkama. Prve zapise o jogurtu nalazimo još iz 2000. godine prije Krista, dok je poznato i konzumiranje u Indiji i Iranu oko 500. godine prije Krista.

Jogurt je namirnica koja je iznimno bogata proteinima, kalcijem, vitaminom B6 i B12. Uspoređujemo mlijeko i jogurt, jogurt ima puno bolje nutritivne karakteristike. Ponekad čak i osobe koje nisu toleratne prema laktozi mogu koristiti jogurt.

Razlikujemo vrste jogurta koje imaju drugačije količine masti (od 0% do 4% mliječnih masti). Prema nekim istraživanjima, u proteklih se nekoliko godina dokazalo da jogurt može imati i pozitivne učinke u procesu gubljenja tjelesne težine.

Industrijskom su proizvodnjom nastale mnoge varijacije jogurta. Obzirom da je prirodni okus gorkast, u jogurt se stavljaju razni dodaci poput voća, žitarica i ostalog. U većini zemalja zapadnog svijeta ovakav, zaslađen jogurt, je puno popularniji od prirodnih vrsta.

Jogurt se može razlikovati i po čvrstoći, koriste se tekući, polutvdi i tvrdio jogurti. Čvrsti se jogurt prilikom obrade procijeđuje i tako dobiva gušću teksturu. Smatra se kako ovaj tip potječe iz Grčke u kojoj se koristi kao desert ili u kombinaciji sa raznim umacima.

Prilikom kupnje jogurta, kojeg na policama nalazimo u pakiranjima u čašici do većih nekoliko litrenih pakiranja, obavezno pogledajte koji je datum proizvodnje i rok trajanja. Često se prije same konzumacije jogurt protrese kako bi se gušći dijelovi ponovno razrijedili.

Može se koristiti kao samostalna namirnica, u kombinaciji sa slanim jelima, bilo da su to sendviči, neka variva ili pečenja. Jogurt se može staviti i u variva ili juhe kako bi im pojačao okus.

Autor: S.Š.

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

kruh od pira s grozdicama i orasima

Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima

Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati… Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći …

muffini od limuna

Osvježavajući, ukusni muffini s limunom

U zadnje vrijeme imam potrebu udovoljavati svojima kod kuće. Moji obožavaju meke i osvježavajuće kolačiće pa kad god idem u posjetu, napravim im nešto na brzinu. Jer ja ih baš volim pripremati. Pogotovo kad su …

Prethodna objava: « Artičoke s pinjolima
Sljedeća objava: Slasne rafaelo kocke »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.