• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Jogurt, namirnica bogata proteinima
Jogurt u gazi, Foto: Mom the Barbarian/Flickr

Jogurt, namirnica bogata proteinima

Objavljeno: 29.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva prirodnim putem, pasterizacijom mlijeka u kojoj mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu. Danas se ovaj kemijski proces najviše koristi u prehrambenoj industriji koja je konzumiranje jogurta proširila po cijelom svijetu.

Jogurt u gazi, Foto: Mom the Barbarian/Flickr

Još se uvijek ne zna točno kada je mlijeko po prvi puta bilo pretvoreno u jogurt, a pretpostavlja se kako je najvjerojatnije mlijeko bilo pasterizirano pomoću bakterije koja se nalazi na nekim biljkama. Prve zapise o jogurtu nalazimo još iz 2000. godine prije Krista, dok je poznato i konzumiranje u Indiji i Iranu oko 500. godine prije Krista.

Jogurt je namirnica koja je iznimno bogata proteinima, kalcijem, vitaminom B6 i B12. Uspoređujemo mlijeko i jogurt, jogurt ima puno bolje nutritivne karakteristike. Ponekad čak i osobe koje nisu toleratne prema laktozi mogu koristiti jogurt.

Razlikujemo vrste jogurta koje imaju drugačije količine masti (od 0% do 4% mliječnih masti). Prema nekim istraživanjima, u proteklih se nekoliko godina dokazalo da jogurt može imati i pozitivne učinke u procesu gubljenja tjelesne težine.

Industrijskom su proizvodnjom nastale mnoge varijacije jogurta. Obzirom da je prirodni okus gorkast, u jogurt se stavljaju razni dodaci poput voća, žitarica i ostalog. U većini zemalja zapadnog svijeta ovakav, zaslađen jogurt, je puno popularniji od prirodnih vrsta.

Jogurt se može razlikovati i po čvrstoći, koriste se tekući, polutvdi i tvrdio jogurti. Čvrsti se jogurt prilikom obrade procijeđuje i tako dobiva gušću teksturu. Smatra se kako ovaj tip potječe iz Grčke u kojoj se koristi kao desert ili u kombinaciji sa raznim umacima.

Prilikom kupnje jogurta, kojeg na policama nalazimo u pakiranjima u čašici do većih nekoliko litrenih pakiranja, obavezno pogledajte koji je datum proizvodnje i rok trajanja. Često se prije same konzumacije jogurt protrese kako bi se gušći dijelovi ponovno razrijedili.

Može se koristiti kao samostalna namirnica, u kombinaciji sa slanim jelima, bilo da su to sendviči, neka variva ili pečenja. Jogurt se može staviti i u variva ili juhe kako bi im pojačao okus.

Autor: S.Š.

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i boja, u ovom ukusnom kolaču možemo uživati i u druge dane. Možemo slobodno reći da se radi o poprilično zahvalnoj slastici …

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

čokoladni kolači

Čokoladni kolači

Čokoladu je prvo potrebno izlomiti na relativno male komadiće koji će se moći lakše otopiti. Zatim ulijte u zdjelicu i 4 žlice vode i sve mješajte neprestano na laganoj vatri. Trebala bi biti tekuća i lijepe teksture, …

Prethodna objava: « Artičoke s pinjolima
Sljedeća objava: Slasne rafaelo kocke »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.