Kruške su voće koje nas uvijek podsjete na jesen. Postoje razni recepti u kojima se koristi kruška, a najčešće ju nalazimo u receptima za slatka jela. U ovom ćemo vam receptu ponuditi možda malo čudnu kombinaciju crnog vina i kruške. Bez obzira što nije uobičajen, ovaj recept će biti delikatesni užitak za vaše nepce.

Crno vino, s druge strane, predstavlja jedno od pića koja su poznata diljem cijelog svijeta, još od pradavnih vremena. Nekada se ono smatralo pićem bogova, a danas je rasprostranjeno na širokom području i svima dostupno. Ovaj recept je pripremom sličan pripremi kompota, ali okusom se uvelike razlikuje.
Za 6 staklenki krušaka u vinu potrebno vam je:
- 2 kg krušaka
- 075 l crnoga vina (odaberite one lakšeg okusa kako slastica ne bi bila prejaka)
- 2 klinčića i 1 kora cimeta
- malo korice limuna
Kruške dobro operite pod tekućom vodom, narežite ih na četvrtine i odstranite središnji dio. Obavezno ogulite koru sa krušaka. U adekvatnu posudu ulijte crno vino pa dodajte kruške. Uključite i začine pa stavite kuhati na laganoj vatri oko 5 min.
Kada je smjesa gotova, maknite je s vatre i ostavite da stoji preko noći. Pripremite čiste staklenke a u njih posložite kruške koje ste izvadili iz vina. Pokušajte ih rasporediti tako da u staklenkama ima što manje slobodnog prostora.
Vino koje vam je ostalo ponovno stavite na vatru, a iz njega izvadite začine. Do pola prokuhajte vino pa smjesu prelijte na kruške u staklenci. Staklenke hermetički zatvorite pa ih položite na lim za pečenje.
Na lim dodajte 2 cm vode i stavite peći 20 min na 80 stupnjeva. Kada su gotove otvorite staklenke. Ova se slastica može servirati uz sladoled, ali i neka slana jela.
Autor: S.Š.