Špinat je nutritivno jako vrijedna namirnica i zaslužuje važno mjesto u našoj prehrani. Bogat je izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Osim toga, ima nisku kalorijsku vrijednost i odličan je izvor topivih vlakana pa je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja.
Iako je porijeklom iz Azije, špinat se nalazi na repertoaru svih svjetskih kuhinja i jedna je od namirnica koje se mogu dodavati gotovo svim jelima. Osim špinata na mlijeku, koji nas sve vraća u djetinjstvo, ova namirnica se može pripremati na razne načine pa se tako dodaje tjestenini, jelima od jaja, umacima, pireima i različitim pitama, a od špinata se spravljaju i ukusne juhe.
Recept za juhu od špinata koji vam donosimo u nastavku savršen je za dane kada vam se ne da kuhati, a potrebna vam je okrjepa. Ova juha je brzo gotova i jako je ukusna.
Recept za juhu od špinata
Sastojci
- 500 g svježeg špinata
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 manja glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- sol
- papar
- peršin
- voda
- 1 dl vrhnja za kuhanje
Priprema
Na zagrijanom maslinovom ulju popržite nasjeckani luk, a kada poprimi zlatnožutu boju, dodajte usitnjeni češnjak i špinat.
Kada špinat uvene, prelijte ga vodom i kuhajte 10 minuta. Nakon toga izmiksajte juhu i vratite opet na vatru. Ako je pregusta, možete dodati još vode, a ako je prerijetka, možete razmutiti žlicu škrobnog brašna u vodi i dodati to u juhu.
U slučaju da želite izbjeći dodavanje brašna u juhu, možete zasebno skuhati u slanoj vodi jedan veliki krumpir koji ćete narezati na kockice pa dodati u juhu prije miksanja.
Kada ste dobili željenu gustoću juhe, dodajte joj sol, papar, list peršina i vrhnje za kuhanje pa prokuhajte još nekoliko minuta i juha je gotova.
Juhu od špinata možete poslužiti s poprženim komadićima pršuta, uz prepečenac ili prelivenu sa žlicom grčkog jogurta.
Foto: eskymaks/Shutterstock