• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Zdrava čokoladna krostata s kikirikijem
zdrava krostata

Zdrava čokoladna krostata s kikirikijem

Objavljeno: 28.01.2019. Autor: Ivana Zajačko

Meni nema boljeg deserta od talijanske krostate. Bila ona voćna ili čokoladna, ja ju obožavam, jer Talijani jako dobro znaju što je dobar desert. Savršeni spoj prhkog tijesta i čokoladne kreme je nešto što mogu jesti i uz kavu i poslije ručka i kad god mi “padne šećer”, a s obzirom na to da meni šećer “pada” jako često potrudila sam se napraviti ovu zdravu verziju čokoladne krostate u kombinaciji sa kikirikijem i mogu vam samo reći – i Snickers bi se trebao posramiti!

Recept za zdravu čokoladnu krostatu s kikirikijem

Sastojci

  • 150 gr maslaca od kikirikija (sobne temp.)
  • 50 gr meda (otopljenog)
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 200 gr brašna od prosa
  • 50 gr tapioka škroba
  • 1 prasak za pecivo
  • 300 gr kokosovog vrhnja
  • 250 gr tamne čokolade
  • Sjeckani prženi kikiriki

Priprema

Sve sastojke za tijesto (maslac od kikirikija, med, jaja, brašno, škrob i prašak za pecivo) stavite u dublju posudu i mikserom dobro izmiksajte. Dobit ćete mrvičastu smjesu koju na kraju rukom umijesite u kuglu.

Ne trebate čekati da smjesa odstoji u hladnjaku, nego ju odmah razvaljajte između 2 papira za pečenje i stavite u nauljen (s kokosovim uljem) pleh za pečenje. Ja koristim silikonski kalup za tart kojeg svejedno nauljim

Ovo tijesto je malo teze oblikovati od običnog prhkog tijesta, ali ne gubite volju. Sve se da “pokrpati”!

Izbodite tijesto vilicom, a u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (to je način da vam sredina ostane ravna)

krostata priprema

Pecite tako nekih 10-ak minuta na 150°c (ventilirajuća) ili 170°c (obična). Zatim maknite papir s grahom i pecite još nekih 7 – 8 minuta.

krostata tijesto priprema

Kokosovo vrhnje otopite na laganoj vatri, pa u njega ubacite izlomljenu čokoladu i lagano miješajte dok se smjesa ne ujednači i dok ne dobijete savršenu čokoladnu kremu.

Kremu izlijte u ohlađeni tart i pospite sjeckanim kikirikijem.

Pustite da se ohladi barem 2 sata u hladnjaku.

Navalite kao da vam je šećer “propao u zemlju”!

zdrava cokoladna krostata

U slast!

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

kolač od malina

Savršeno kremast kolač s malinama

Maline su ukusno bobičasto voće u kojem zasigurno uživate u toplijim mjesecima. Čak i ako ne budete više mogli kupiti svježe maline kako biste napravili ovaj kolač, ne brinite, jer, u nedostatku svježih, uvijek možete …

jaffa torta

Jaffa torta u 4 sloja koju će svi obožavati

Jednom sam na blogu @domacica.sanja pročitala kako je ona od svoje mame stekla jednu lijepu naviku, a to je da kada ima najavljene goste, ukoliko ima vremena, ispeče kolač, a rado ga ponese i u goste. Isto to sam ja …

Jogurt, namirnica bogata proteinima

Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva prirodnim putem, pasterizacijom mlijeka u kojoj mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu. Danas se ovaj kemijski proces najviše koristi u prehrambenoj industriji koja je …

Prethodna objava: «shake-od-kivija Kivi dijeta
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom: Bojana Kuliš Bubalo – Creative Happiness Club »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.