Meni nema boljeg deserta od talijanske krostate. Bila ona voćna ili čokoladna, ja ju obožavam, jer Talijani jako dobro znaju što je dobar desert. Savršeni spoj prhkog tijesta i čokoladne kreme je nešto što mogu jesti i uz kavu i poslije ručka i kad god mi “padne šećer”, a s obzirom na to da meni šećer “pada” jako često potrudila sam se napraviti ovu zdravu verziju čokoladne krostate u kombinaciji sa kikirikijem i mogu vam samo reći – i Snickers bi se trebao posramiti!
Recept za zdravu čokoladnu krostatu s kikirikijem
Sastojci
- 150 gr maslaca od kikirikija (sobne temp.)
- 50 gr meda (otopljenog)
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 200 gr brašna od prosa
- 50 gr tapioka škroba
- 1 prasak za pecivo
- 300 gr kokosovog vrhnja
- 250 gr tamne čokolade
- Sjeckani prženi kikiriki
Priprema
Sve sastojke za tijesto (maslac od kikirikija, med, jaja, brašno, škrob i prašak za pecivo) stavite u dublju posudu i mikserom dobro izmiksajte. Dobit ćete mrvičastu smjesu koju na kraju rukom umijesite u kuglu.
Ne trebate čekati da smjesa odstoji u hladnjaku, nego ju odmah razvaljajte između 2 papira za pečenje i stavite u nauljen (s kokosovim uljem) pleh za pečenje. Ja koristim silikonski kalup za tart kojeg svejedno nauljim
Ovo tijesto je malo teze oblikovati od običnog prhkog tijesta, ali ne gubite volju. Sve se da “pokrpati”!
Izbodite tijesto vilicom, a u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (to je način da vam sredina ostane ravna)
Pecite tako nekih 10-ak minuta na 150°c (ventilirajuća) ili 170°c (obična). Zatim maknite papir s grahom i pecite još nekih 7 – 8 minuta.
Kokosovo vrhnje otopite na laganoj vatri, pa u njega ubacite izlomljenu čokoladu i lagano miješajte dok se smjesa ne ujednači i dok ne dobijete savršenu čokoladnu kremu.
Kremu izlijte u ohlađeni tart i pospite sjeckanim kikirikijem.
Pustite da se ohladi barem 2 sata u hladnjaku.
Navalite kao da vam je šećer “propao u zemlju”!
U slast!
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.