• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Zdrava čokoladna krostata s kikirikijem
zdrava krostata

Zdrava čokoladna krostata s kikirikijem

Objavljeno: 28.01.2019. Autor: Ivana Zajačko

Meni nema boljeg deserta od talijanske krostate. Bila ona voćna ili čokoladna, ja ju obožavam, jer Talijani jako dobro znaju što je dobar desert. Savršeni spoj prhkog tijesta i čokoladne kreme je nešto što mogu jesti i uz kavu i poslije ručka i kad god mi “padne šećer”, a s obzirom na to da meni šećer “pada” jako često potrudila sam se napraviti ovu zdravu verziju čokoladne krostate u kombinaciji sa kikirikijem i mogu vam samo reći – i Snickers bi se trebao posramiti!

Recept za zdravu čokoladnu krostatu s kikirikijem

Sastojci

  • 150 gr maslaca od kikirikija (sobne temp.)
  • 50 gr meda (otopljenog)
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 200 gr brašna od prosa
  • 50 gr tapioka škroba
  • 1 prasak za pecivo
  • 300 gr kokosovog vrhnja
  • 250 gr tamne čokolade
  • Sjeckani prženi kikiriki

Priprema

Sve sastojke za tijesto (maslac od kikirikija, med, jaja, brašno, škrob i prašak za pecivo) stavite u dublju posudu i mikserom dobro izmiksajte. Dobit ćete mrvičastu smjesu koju na kraju rukom umijesite u kuglu.

Ne trebate čekati da smjesa odstoji u hladnjaku, nego ju odmah razvaljajte između 2 papira za pečenje i stavite u nauljen (s kokosovim uljem) pleh za pečenje. Ja koristim silikonski kalup za tart kojeg svejedno nauljim

Ovo tijesto je malo teze oblikovati od običnog prhkog tijesta, ali ne gubite volju. Sve se da “pokrpati”!

Izbodite tijesto vilicom, a u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (to je način da vam sredina ostane ravna)

krostata priprema

Pecite tako nekih 10-ak minuta na 150°c (ventilirajuća) ili 170°c (obična). Zatim maknite papir s grahom i pecite još nekih 7 – 8 minuta.

krostata tijesto priprema

Kokosovo vrhnje otopite na laganoj vatri, pa u njega ubacite izlomljenu čokoladu i lagano miješajte dok se smjesa ne ujednači i dok ne dobijete savršenu čokoladnu kremu.

Kremu izlijte u ohlađeni tart i pospite sjeckanim kikirikijem.

Pustite da se ohladi barem 2 sata u hladnjaku.

Navalite kao da vam je šećer “propao u zemlju”!

zdrava cokoladna krostata

U slast!

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

baklava od višanja

Baklava od višanja

Baklava je pravi primjer koliko ukusan može biti kolač, a da nije ispunjen uobičajenom kremom. Radi se o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Turske i za mnoge predstavlja pravu poslasticu. Baklava je odličan način da se …

pita od oraha

Pita od oraha

Kada su u pitanju poslastice onda ne treba zaboraviti i na ukusne pite. Tako je i s pitom od oraha. Umijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja i kiselog vrhnja te ga pustite da odstoji pokriveno u hladnjaku. Potom …

Cokoladna torta od maka

Sočna torta od čokolade i maka

Razmišljate o tome da napravite tortu za blagdane? Želite li nesto čokoladno, sočno i ukusno. Donosim vam recept za ovu fantaziju u kombinaciji sa makom i vanilijom. Za sve slatkoljupce evo ljubav na čokoladni prvi …

Prethodna objava: «shake-od-kivija Kivi dijeta
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom: Bojana Kuliš Bubalo – Creative Happiness Club »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.