Vjerojatno ste dosada imali priliku više puta u životu probati džem od nekog voća. No koliko se put dogodilo da niste znali razliku recimo između džema i marmelade. Nekima se vjerujemo to dogodilo barem jednom u životu, pa da raščistimo tu nedoumicu.
Glavna razlika između džema i marmelade leži u činjenici kako se džem pravi samo od jedne vrste voća, odnosno od cijelih plodova ili većih komada voća koji se moraju vidjeti. Zbog prirodne boje, mirisa i okusa, može mu se dodati do 5% prirodnog voćnog soka.
Džem prije svega mora imati prirodan okus i miris voća od kojeg je napravljen, a ne smije sadržavati neupotrebljive dijelove kao što su koštice i peteljke.
Džem od jagoda prava je vitaminska bomba i izuzetno zahvalna namirnica, jer istovremeno zadovoljava potrebu za slatkim, a s druge strane zdravije je od jedenja slatkiša.
Sastojci za džem od jagoda
- 50 ml soka od crnog ribizla
- pola kile jagoda
- 20 g mješavine za želiranje
- 450 g šećera
- pola naranče
Postupak izrade
- Očistiti jagode i narežite ih na kockice
- Nakon toga u zdjelu sa šećerom dodajte mješavinu za želiranje
- Sve dobro promiješajte
- Na kraju dodajte jagode i opet sve dobro promiješajte
- U međuvremenu ugrijte lonac i dodajte sok od crnog ribizla
- Pričekajte da zavrije te dodajte jagode i kuhajte na srednje jakoj vatri
Nakon par minuta spremljenu mješavinu stavite u staklenke koje potom čvrsto zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.
Foto: lsantilli/Shutterstock