Postoji li netko tko ne voli palačinke? Sumnjamo! Najukusnije su one koje nas vraćaju u djetinjstvo i obuzimaju nas lijepim osjećajima topline i sreće. A jedne od takvih su vječno popularne palačinke s orasima. Mekane, pjenaste i sočne, vratit će vas u djetinjstvo već nakon prvog griza.
Od najmanjih pa sve do onih nešto starijih, palačinke su idealan desert, slastica, međuobrok ili obrok. Toliko su okusom, mirisom i sastojcima bogate da s pravom mogu zamijeniti i kompletan obrok. Danas su palačinke postale toliko maštovite da dolaze u svim mogućim oblicima, vrstama i punjenjima.
Pošto se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka, gotovo je nemoguće da vam neki sastojak iz vaše kuhinje nedostaje. Jaja, brašno, mlijeko i voda, dovoljni su da u samo nekoliko poteza dobijete slasne palačinke za čiji će se komad više otimati svi ukućani.
Recept za palačinke s orasima
Sastojci za smjesu
- 3 jaja
- pola žlice šećera
- 30 ml mlijeka
- malo soli
- brašno
- mineralna voda
Sastojci za nadjev
- 10 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
- 100 g oraha
- pola vrećice vanillin šećera
Priprema
Pjenasto izmutite jaja i šećer te im dodajte brašno i mlijeko. Dobivenu smjesu dobro izmiješajte mikserom pazeći da nema grudica. Na kraju pripreme, dodajte po potrebi mineralnu vodu kojom ćete dozirati potrebnu gustoću.
U tavu za pripremu palačinka dodajte ulje za prženje, a kada se dobro ugrijte, spremni ste za pečenje palačinka.
Postoji mogućnost da će smjesa za palačinke s vremenom postati gušća pa je u tom slučaju potrebno dodati još malo mineralne vode.
Kada su palačinke gotove, pripremite nadjev. U posudu dodajte mlijeko, orahe, šećer i vanilin šećer i zagrijavajte dok se svi sastojci ne otope. Šećer možete prilagoditi svom ukusu. Ako vam smjesa nije dovoljno slatka, dodajte ga još. Želite li zdraviju verziju, šećer možete zamijeniti i medom. Također možete dodati i grožđice namočene u rumu, sušeno voće ili svježe banane.
Pečene palačinke servirajte tako da svaku premažete dobivenim nadjevom, preklopite u trokut (ako ste ih pekli na klasičan način) i ih slažite jednu na drugu i između premažete nadjevom i poslužite.
Uz gotovo jednake sastojke, u samo nekoliko poteza mogu se iz slane verzije pretvoriti u slatku i obrnuto. Upravo je to ono što najviše i volimo kod njih. Uz mnoštvo raznih dodataka i punjenja, nikada ne mogu dosaditi, a jednostavna i brza priprema samo su dodatni mamac da poželimo odmah odjuriti u kuhinju i počastiti se s ukusnim palačinkama koje odlično prijaju uz kavu ili čaj.
Foto: Free-Photos/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.