Špinat je jedna od najzdravijih namirnica koju bi svatko trebao konzumirati, a najviše zbog željeza koje sadrži. Može se pripremiti na nekoliko različitih načina, a djeci je najdraže kada se posluži u obliku pirea i na mlijeku. To je najpopularniji način kod roditelja za spremanje zelenog lisnatog povrća.
Najbolje je raditi sa svježim špinatom jer se u njemu nalazi najviše hranjivih vrijednosti. Odlučite li se za spremanje špinata na mlijeku potrebno je prvo očistiti špinat i ukloniti peteljke te staviti da se kuha u vodi najviše 10 minuta. Nakon što je kuhan špinat se procijedi i nakon toga usitni. Ako želite kašicu najbolje je uz pomoć štapnog miksera ili blendera.
Na zapršku od gustina i malo ulja dodate jedan režanj češnjaka (koji ste prethodno usitnili) i nakon toga špinat te sve podlijete mlijekom, dodate soli i ostavite da se kuha.
Potrebne su vam ove namirnice:
- 800 g špinata
- malo soli
- 1,5 dcl mlijeka
- 1/2 žlice gustina
- ulje
Autor: S.Š., Foto: mdlart/Shutterstock