Biftek je jedan od najcjenjenijih i najkvalitetnijih komada crvenog goveđeg mesa. Možete ga pripremiti na mnogo načina, a najpopularniji je zasigurno carpaccio. Radi se o potpuno sirovom komadu mesu, a ime carpaccio poteklo je od renesansnog talijanskog slikara Giuseppea Ciprianija, jer boja mesa podsjeća na boju koju je slikar koristio u svojim djelima.
Pored sirovije verzije, biftek možete pripremiti na žaru, a vrijeme pečenja prilagoditi svom ukusu. Da biste dobili sočan i ukusan komad ovog, s pravom nazvanog, kraljevskog komada mesa, potrebno je slijediti neka pravila, jer pravilno ispeći biftek na žaru prava je umjetnost. No, nemojte se obeshrabriti. Slijedite naše savjete i otkrijte najjednostavniju i najbolju formulu za savršeno sočan biftek iz vaše kuhinje.
Recept za biftek na žaru
Sastojci
- 250 g goveđeg filea
- malo ulja
- malo senfa
- sol
- papar
- suncokretovo ulje
Priprema
Da biste dobili sočan i dobro pečen biftek na žaru, važna je i priprema mesa prije pečenja. Meso dobro posolite, popaprite i natrljajte senfom. Nakon toga, položite ga u posudu i stavite na hladno mjesto 24 sata.
Kada je biftek odležao, narežite ga na komade debljine 4 centimetara koje u ovom slučaju nije potrebno “tući”. Izrežite ih i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi. Općenito, meso nikada nemojte direktno iz hladnjaka stavljati na vatru jer tako lako može doći do prepečenosti mesa ili sredina mesa može ostati hladna. Izvadite ga iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja.
Stavite meso na vrući roštilj ili gril tavu i pecite s obje strane, ali tako da meso samo jednom okrenete i da ga ne bodete vilicom. Tava mora biti jako zagrijana, sve do točke dimljenja, jer jedino se tako može dobiti sočni odrezak.
Tijekom pečenja, biftek možete nekoliko puta premazati mješavinom maslinovog ulja i začinskog bilja. Tako ćete dobiti još bolju karameliziranu, smeđu boju mesa.
Dužina pečenja bifteka ovisit će o vašem ukusu. Ako volite krvavi biftek bit će dovoljno samo 5 minuta pečenja. Za srednje pečen biftek, pecite ga 7 do 8 minuta, a da bi se potpuno ispekao 10 minuta.
Ostavite ga da odstoji nekoliko minuta kako bi se svi njegovi sokovi dobro sjedinili te ga poslužite na vrućem tanjuru. Začinite ga začinima po vašoj želji uz nekoliko kapi maslinovog ulja. Biftek na žaru poslužite uz umak od povrća ili savršeno pečene krumpire iz pećnice.
Ako ste ljubitelj bifteka, svakako probajte i biftek u umaku od tartufa čiji savršeni okusi dviju cijenjenih namirnica daju odličan sklad i zadovoljavaju nepca i najvećih gurmana.
Foto: Divily/Pixabay; felix_w/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.