• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Ćufte s umakom od rajčice

Ćufte s umakom od rajčice

Objavljeno: 04.04.2019. Autor: Martina Lovaković

Ćufte s umakom od rajčice omiljeno su jelo mnogih, a kako i ne bi, kad okusi i mirisi rajčice i mesa stvaraju pravu senzaciju okusa i vraćaju u bezbrižna vremena kada smo se nestrpljenjem čekali ručak kod bake. Neki ih još zovu i mesne okruglice ili okruglice od mesa, a složite ćete se da naziv uopće nije bitan pored okusa kojeg dobivamo kada u okruglice spojimo mljeveno meso i rižu te im dodamo domaći umak od rajčice.

Postoji mnogo recepata za ćufte s umakom od rajčice, a mi vam donosimo onaj koji je nas osvojio. Neki u ćufte dodaju kruh, drugi kuhanu rižu, a mi smo odlučili rižu kratko tostirati na maslinovom ulju i nakon toga raditi ćufte. Meso za ćufte odaberite prema svom ukusu. Možete koristiti miješano meso, čistu junetinu ili puretinu.

Recept za ćufte s umakom od rajčice

Ćufte

Sastojci za ćufte

  • 1 kg mljevenog mesa po želji (najbolje bi bilo samljeti ga kod kuće od čistih komada mesa)
  • 9 žlica riže
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 2 jaja
  • dva luka
  • češanj češnjaka (dva ako volite jači miris)
  • peršin
  • prstohvat suhih začina
  • pola žlice soli
  • malo papra
  • 1.5 žlica Vegete
  • malo maslinovog ulja

Sastojci za umak od rajčice

  • 1 litra pasirane rajčice
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 l vode
  • sol i papar

Priprema

Sitno nasjeckajte luk pa ga kratko pirjajte na maslinovom ulju. Kad luk dobije lijepu zlatnu boju, dodajte mu rižu koju kratko tostirajte dok ne postane staklasta (od 2 do 3 minute). Pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak i nakon nekoliko sekundi ugasite vatru. Pazite da vam češnjak ne pregori jer tada može postati gorak.

U posudu stavite mljeveno meso po izboru te mu dodajte rižu, jaja, krušne mrvice i sve potrebne začine. Dobro promiješajte, najbolje rukama, pa ostavite sa strane da odstoji.

Oblikujte okruglice srednje veličine te ih stavljajte na pladanj.

Ćufte priprema

U posudu u kojoj ste odlučili kuhati ćufte dodajte ulje i brašno i lagano zažutite pa mu dodajte rajčicu, šećer i vodu. Sve dobro promiješajte, začinite sa solju i paprom i kuhajte 5 do 10 minuta.

Dodajte unaprijed pripremeljne ćufte i kuhajte pola sata.

Složite ćete se da uz ćufte najbolje odgovara kremasto pripremljen pire krumpir, a kuhate li ćufte za više dana, poslužite ih i s tjesteninom, njokima od krumpira, rižom ili možda pireom od batata. Ćufte možete i zalediti te ih po potrebi izvaditi iz ledenice u trenucima kada nakon napornog radnog dana, nemate volje i želje za kuhanje. Dovoljno ih je zagrijati i vašom kuhinjom će se u trenu proširiti mirisi rajčice koji će sve ukućane odmah pozvati za stol.

Foto: Rudchenko Liliia/Shutterstock; EstudioWebDoce/Pixabay; AURELIE LUYLIE/Pixabay 

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za vas! Predivan završetak jednog svečanog obroka, prozračan i lagan prožet divnim osvježavajućim aromama limuna! Recept za topli kolač od …

Čokoladni ganache

Čokoladni ganache

Ovaj čokoladni ganache bih opisala kao mali zalogaji mira za mamu koja naporno radi uz djecu. I povremeno mi treba nešto što će mi podići duh i dati energiju za nastavak dana. Recept za čokoladni ganache Sastojci: …

torta od sira

Cheesecake s višnjama

Ako želite desert bez pečenja tada je cheesecake sa višnjama pravo rješenje. Ova poslastica oduševljava mlade i starije, a može se jesti u bilo koje doba godine. Osvježavajući okus deserta odvest će vas u neke daleke …

Prethodna objava: « Juha od špinata
Sljedeća objava: Pita krumpiruša pita krumpiruša»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.