Ćufte s umakom od rajčice omiljeno su jelo mnogih, a kako i ne bi, kad okusi i mirisi rajčice i mesa stvaraju pravu senzaciju okusa i vraćaju u bezbrižna vremena kada smo se nestrpljenjem čekali ručak kod bake. Neki ih još zovu i mesne okruglice ili okruglice od mesa, a složite ćete se da naziv uopće nije bitan pored okusa kojeg dobivamo kada u okruglice spojimo mljeveno meso i rižu te im dodamo domaći umak od rajčice.
Postoji mnogo recepata za ćufte s umakom od rajčice, a mi vam donosimo onaj koji je nas osvojio. Neki u ćufte dodaju kruh, drugi kuhanu rižu, a mi smo odlučili rižu kratko tostirati na maslinovom ulju i nakon toga raditi ćufte. Meso za ćufte odaberite prema svom ukusu. Možete koristiti miješano meso, čistu junetinu ili puretinu.
Recept za ćufte s umakom od rajčice
Sastojci za ćufte
- 1 kg mljevenog mesa po želji (najbolje bi bilo samljeti ga kod kuće od čistih komada mesa)
- 9 žlica riže
- 1 žlica krušnih mrvica
- 2 jaja
- dva luka
- češanj češnjaka (dva ako volite jači miris)
- peršin
- prstohvat suhih začina
- pola žlice soli
- malo papra
- 1.5 žlica Vegete
- malo maslinovog ulja
Sastojci za umak od rajčice
- 1 litra pasirane rajčice
- 5 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice glatkog brašna
- 1 žlica šećera
- 1,5 l vode
- sol i papar
Priprema
Sitno nasjeckajte luk pa ga kratko pirjajte na maslinovom ulju. Kad luk dobije lijepu zlatnu boju, dodajte mu rižu koju kratko tostirajte dok ne postane staklasta (od 2 do 3 minute). Pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak i nakon nekoliko sekundi ugasite vatru. Pazite da vam češnjak ne pregori jer tada može postati gorak.
U posudu stavite mljeveno meso po izboru te mu dodajte rižu, jaja, krušne mrvice i sve potrebne začine. Dobro promiješajte, najbolje rukama, pa ostavite sa strane da odstoji.
Oblikujte okruglice srednje veličine te ih stavljajte na pladanj.
U posudu u kojoj ste odlučili kuhati ćufte dodajte ulje i brašno i lagano zažutite pa mu dodajte rajčicu, šećer i vodu. Sve dobro promiješajte, začinite sa solju i paprom i kuhajte 5 do 10 minuta.
Dodajte unaprijed pripremeljne ćufte i kuhajte pola sata.
Složite ćete se da uz ćufte najbolje odgovara kremasto pripremljen pire krumpir, a kuhate li ćufte za više dana, poslužite ih i s tjesteninom, njokima od krumpira, rižom ili možda pireom od batata. Ćufte možete i zalediti te ih po potrebi izvaditi iz ledenice u trenucima kada nakon napornog radnog dana, nemate volje i želje za kuhanje. Dovoljno ih je zagrijati i vašom kuhinjom će se u trenu proširiti mirisi rajčice koji će sve ukućane odmah pozvati za stol.
Foto: Rudchenko Liliia/Shutterstock; EstudioWebDoce/Pixabay; AURELIE LUYLIE/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.