• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Ćufte s umakom od rajčice

Ćufte s umakom od rajčice

Objavljeno: 04.04.2019. Autor: Martina Lovaković

Ćufte s umakom od rajčice omiljeno su jelo mnogih, a kako i ne bi, kad okusi i mirisi rajčice i mesa stvaraju pravu senzaciju okusa i vraćaju u bezbrižna vremena kada smo se nestrpljenjem čekali ručak kod bake. Neki ih još zovu i mesne okruglice ili okruglice od mesa, a složite ćete se da naziv uopće nije bitan pored okusa kojeg dobivamo kada u okruglice spojimo mljeveno meso i rižu te im dodamo domaći umak od rajčice.

Postoji mnogo recepata za ćufte s umakom od rajčice, a mi vam donosimo onaj koji je nas osvojio. Neki u ćufte dodaju kruh, drugi kuhanu rižu, a mi smo odlučili rižu kratko tostirati na maslinovom ulju i nakon toga raditi ćufte. Meso za ćufte odaberite prema svom ukusu. Možete koristiti miješano meso, čistu junetinu ili puretinu.

Recept za ćufte s umakom od rajčice

Ćufte

Sastojci za ćufte

  • 1 kg mljevenog mesa po želji (najbolje bi bilo samljeti ga kod kuće od čistih komada mesa)
  • 9 žlica riže
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 2 jaja
  • dva luka
  • češanj češnjaka (dva ako volite jači miris)
  • peršin
  • prstohvat suhih začina
  • pola žlice soli
  • malo papra
  • 1.5 žlica Vegete
  • malo maslinovog ulja

Sastojci za umak od rajčice

  • 1 litra pasirane rajčice
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 l vode
  • sol i papar

Priprema

Sitno nasjeckajte luk pa ga kratko pirjajte na maslinovom ulju. Kad luk dobije lijepu zlatnu boju, dodajte mu rižu koju kratko tostirajte dok ne postane staklasta (od 2 do 3 minute). Pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak i nakon nekoliko sekundi ugasite vatru. Pazite da vam češnjak ne pregori jer tada može postati gorak.

U posudu stavite mljeveno meso po izboru te mu dodajte rižu, jaja, krušne mrvice i sve potrebne začine. Dobro promiješajte, najbolje rukama, pa ostavite sa strane da odstoji.

Oblikujte okruglice srednje veličine te ih stavljajte na pladanj.

Ćufte priprema

U posudu u kojoj ste odlučili kuhati ćufte dodajte ulje i brašno i lagano zažutite pa mu dodajte rajčicu, šećer i vodu. Sve dobro promiješajte, začinite sa solju i paprom i kuhajte 5 do 10 minuta.

Dodajte unaprijed pripremeljne ćufte i kuhajte pola sata.

Složite ćete se da uz ćufte najbolje odgovara kremasto pripremljen pire krumpir, a kuhate li ćufte za više dana, poslužite ih i s tjesteninom, njokima od krumpira, rižom ili možda pireom od batata. Ćufte možete i zalediti te ih po potrebi izvaditi iz ledenice u trenucima kada nakon napornog radnog dana, nemate volje i želje za kuhanje. Dovoljno ih je zagrijati i vašom kuhinjom će se u trenu proširiti mirisi rajčice koji će sve ukućane odmah pozvati za stol.

Foto: Rudchenko Liliia/Shutterstock; EstudioWebDoce/Pixabay; AURELIE LUYLIE/Pixabay 

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

cokoladni mousse

Čokoladni mousse bez jaja i čipkasta čokoladna srca

MOUSSE AU CHOCOLAT je poznati francuski desert u čaši za čiju se pripremu osim čokolade koriste i svježa jaja koja se termički ne obrađuju , pa bez obzira koliko privlačno izgleda mnogi zaziru od njegove pripreme kod …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

veganski muffini s borovnicama

Veganski muffini s borovnicama

Koliko vam se puta dogodilo da vam se u nedjelju popodne jede nešto slatko, a taman ste se ušuškali pod dekicu i nema šanse da izlazite u dućan? U takvim situacijama ja uglavnom pojedem par datulja ili neku skrivenu …

Prethodna objava: « Juha od špinata
Sljedeća objava: Pita krumpiruša pita krumpiruša»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

zeleni roscici

Slatki zeleni roščići

Dugo se već spremam isprobati kombinaciju bučinih sjemenki i čokolade, a ovaj put je izbor pao …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.