• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Ćufte s umakom od rajčice

Ćufte s umakom od rajčice

Objavljeno: 04.04.2019. Autor: Martina Lovaković

Ćufte s umakom od rajčice omiljeno su jelo mnogih, a kako i ne bi, kad okusi i mirisi rajčice i mesa stvaraju pravu senzaciju okusa i vraćaju u bezbrižna vremena kada smo se nestrpljenjem čekali ručak kod bake. Neki ih još zovu i mesne okruglice ili okruglice od mesa, a složite ćete se da naziv uopće nije bitan pored okusa kojeg dobivamo kada u okruglice spojimo mljeveno meso i rižu te im dodamo domaći umak od rajčice.

Postoji mnogo recepata za ćufte s umakom od rajčice, a mi vam donosimo onaj koji je nas osvojio. Neki u ćufte dodaju kruh, drugi kuhanu rižu, a mi smo odlučili rižu kratko tostirati na maslinovom ulju i nakon toga raditi ćufte. Meso za ćufte odaberite prema svom ukusu. Možete koristiti miješano meso, čistu junetinu ili puretinu.

Recept za ćufte s umakom od rajčice

Ćufte

Sastojci za ćufte

  • 1 kg mljevenog mesa po želji (najbolje bi bilo samljeti ga kod kuće od čistih komada mesa)
  • 9 žlica riže
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 2 jaja
  • dva luka
  • češanj češnjaka (dva ako volite jači miris)
  • peršin
  • prstohvat suhih začina
  • pola žlice soli
  • malo papra
  • 1.5 žlica Vegete
  • malo maslinovog ulja

Sastojci za umak od rajčice

  • 1 litra pasirane rajčice
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 l vode
  • sol i papar

Priprema

Sitno nasjeckajte luk pa ga kratko pirjajte na maslinovom ulju. Kad luk dobije lijepu zlatnu boju, dodajte mu rižu koju kratko tostirajte dok ne postane staklasta (od 2 do 3 minute). Pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak i nakon nekoliko sekundi ugasite vatru. Pazite da vam češnjak ne pregori jer tada može postati gorak.

U posudu stavite mljeveno meso po izboru te mu dodajte rižu, jaja, krušne mrvice i sve potrebne začine. Dobro promiješajte, najbolje rukama, pa ostavite sa strane da odstoji.

Oblikujte okruglice srednje veličine te ih stavljajte na pladanj.

Ćufte priprema

U posudu u kojoj ste odlučili kuhati ćufte dodajte ulje i brašno i lagano zažutite pa mu dodajte rajčicu, šećer i vodu. Sve dobro promiješajte, začinite sa solju i paprom i kuhajte 5 do 10 minuta.

Dodajte unaprijed pripremeljne ćufte i kuhajte pola sata.

Složite ćete se da uz ćufte najbolje odgovara kremasto pripremljen pire krumpir, a kuhate li ćufte za više dana, poslužite ih i s tjesteninom, njokima od krumpira, rižom ili možda pireom od batata. Ćufte možete i zalediti te ih po potrebi izvaditi iz ledenice u trenucima kada nakon napornog radnog dana, nemate volje i želje za kuhanje. Dovoljno ih je zagrijati i vašom kuhinjom će se u trenu proširiti mirisi rajčice koji će sve ukućane odmah pozvati za stol.

Foto: Rudchenko Liliia/Shutterstock; EstudioWebDoce/Pixabay; AURELIE LUYLIE/Pixabay 

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

zdravi keksi srca

Zdravi keksi puni ljubavi

Meni je svaki dan Valentinovo jer sam okružena ljudima koje volim! Valentinovo bi trebalo biti 365 dana u godini, a ne samo taj jedan dan kada želimo pokazati nekome koliko ga volimo! Teško je pokloniti zdravlje, a to …

Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na …

Prethodna objava: « Juha od špinata
Sljedeća objava: Pita krumpiruša pita krumpiruša»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.