Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane diljem svijeta, a pritom naravno mislimo na njihove čuvene bosanske pite i naravno razne kombinacije od mesa, koje se uglavnom odnosi na junetinu i janjetinu. Bosanska kuhinja uspjela se uzdignuti zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji spremanja određenih jela koja su stekla velik broj obožavatelja.
Razlikujemo pitu od mesa (burek s mesom), pitu od sira, pitu od krumpira i naravno pitu od zelja. Pita od zelja ili zeljanica jedan je od najzahvalnijih obroka ako uzmemo u obzir činjenicu kako u jednoj kombinaciji dobivate ukusno razvučeno tijesto i zdravu namirnicu kao što je špinat.
Bosanska kuhinja je poznata i po blagim jelima, odnosno jelima koja nemaju velik broj začina, a tu zasigurno spada i čuvena pita od zelja. Zeljanica je zaista zahvalno jelo pogotovo ako ga želite poslužiti svojim gostima. Zasitna je i može bez ikakvog problema trenutno zamijeniti sva jela s mesom.
Sastojci za pitu zeljanicu
- barem 200 g svježeg kravljeg sira
- 1 žlica soli
- 7 kora za savijače (ako ne mislite razvlačiti i sami raditi tijesto)
- 450 g kiselog vrhnja
- 400 g špinata
- 2 jaja
Priprema pite zeljanica
- Prvo što trebate napraviti je uzeti špinat, očistiti ga i skuhati u blago zasoljenoj vodi
- U to vrijeme možete pripremiti pleh za pečenje koji ćete prije dobro nauljiti
- U međuvremenu uzmete svježi sir i promiješate ga sa vrhnjem, jajima i ocijeđenim te skuhanim špinatom.
- Uzmete kupljene kore i po njima razmažete svoju smjesu te zamotate kao palačinku, osam puta
- Krajeve zavrnete prema unutra
- Kada ih sve posložite, stavite peći na temperaturu od 200 stupnjeva na otprilike 30 minuta.
Bitno je napomenuti kako je ovaj način spremanja zasigurno brži od pravog tradicionalnog načina, gdje tijesto trebate sami napraviti te potom razvuči preko cijelog stola i raspodjeliti na nekoliko dijelova.
Foto: Zvonimir Atletic/Shutterstock