• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Pita zeljanica

Pita zeljanica

Objavljeno: 18.11.2019. Autor: Sanja Štetić

Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane diljem svijeta, a pritom naravno mislimo na njihove čuvene bosanske pite i naravno razne kombinacije od mesa, koje se uglavnom odnosi na junetinu i janjetinu. Bosanska kuhinja uspjela se uzdignuti zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji spremanja određenih jela koja su stekla velik broj obožavatelja.

Razlikujemo pitu od mesa (burek s mesom), pitu od sira, pitu od krumpira i naravno pitu od zelja. Pita od zelja ili zeljanica jedan je od najzahvalnijih obroka ako uzmemo u obzir činjenicu kako u jednoj kombinaciji dobivate ukusno razvučeno tijesto i zdravu namirnicu kao što je špinat.

Bosanska kuhinja je poznata i po blagim jelima, odnosno jelima koja nemaju velik broj začina, a tu zasigurno spada i čuvena pita od zelja. Zeljanica je zaista zahvalno jelo pogotovo ako ga želite poslužiti svojim gostima. Zasitna je i može bez ikakvog problema trenutno zamijeniti sva jela s mesom.

Sastojci za pitu zeljanicu

  • barem 200 g svježeg kravljeg sira
  • 1 žlica soli
  • 7 kora za savijače (ako ne mislite razvlačiti i sami raditi tijesto)
  • 450 g kiselog vrhnja
  • 400 g špinata
  • 2 jaja

Priprema pite zeljanica

  1. Prvo što trebate napraviti je uzeti špinat, očistiti ga i skuhati u blago zasoljenoj vodi
  2. U to vrijeme možete pripremiti pleh za pečenje koji ćete prije dobro nauljiti
  3. U međuvremenu uzmete svježi sir i promiješate ga sa vrhnjem, jajima i ocijeđenim te skuhanim špinatom.
  4. Uzmete kupljene kore i po njima razmažete svoju smjesu te zamotate kao palačinku, osam puta
  5. Krajeve zavrnete prema unutra
  6. Kada ih sve posložite, stavite peći na temperaturu od 200 stupnjeva na otprilike 30 minuta.

Bitno je napomenuti kako je ovaj način spremanja zasigurno brži od pravog tradicionalnog načina, gdje tijesto trebate sami napraviti te potom razvuči preko cijelog stola i raspodjeliti na nekoliko dijelova.

Foto: Zvonimir Atletic/Shutterstock

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

Čokoladni ganache

Čokoladni ganache

Ovaj čokoladni ganache bih opisala kao mali zalogaji mira za mamu koja naporno radi uz djecu. I povremeno mi treba nešto što će mi podići duh i dati energiju za nastavak dana. Recept za čokoladni ganache Sastojci: …

Čoko-orange muffins

Navučeni na čokoladne muffine s čokoladom, a nakon eksplozije okusa muffina s malinama, nastavljamo u istom tonu s malom promjenom u okusima - dodatku soka od naranče. Recept za ove ukusne ljepotice naše čitateljice …

torta s malinama i jogurtom

Osvježavajuća torta s malinama i jogurtom

Danas imam za vas ovu laganu, svježu i vrlo ukusnu tortu, prekrasna kombinacija laganog osvježavajućeg jogurta s mirisnim crvenim malinama. Sastojci potrebni za biskvit: 2 jaja 40 g glatkog brašna 15 g …

Prethodna objava: «Galette sa smokvama Galette sa smokvama – bez glutena
Sljedeća objava: Osnovni recept za kekse »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.