Ako želite za ručak ili večeru pripremiti nešto ukusno i lagano, naš prijedlog je tjestenina sa špinatom. Sir i tjestenina se odlično kombiniraju sa špinatom koji u ovom jelu postaje izrazito ukusan. Dodamo li uz to još kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje i miris češnjaka, dobili smo jelo koje će vas okusom odvesti u Italiju. Pokušajte ovo jelo pripremiti i djeci koja ne vole špinat. Vidjet ćete da će uživati u njemu i tražiti još.
Ako pazite na prehranu, bitno je napomenuti da tjestenina sa špinatom nije kalorična, a jelo možete prilagoditi i sebi tako da izaberete sir koji želite te i tijesto koje vam odgovara. Ako ne smijete jesti gluten, izaberite bezglutensku tjesteninu ili ako imate problema s povišenim šećerom, onu integralnu. Također, sami izaberite i oblik tijesta. Poigrajte se njime i skuhajte jelo koje će voljeti i oni najizbirljiviji.
Tjestenina sa špinatom
Sastojci:
- 500 grama tjestenine
- 50 dekagrama špinata
- maslinovo ulje
- dva češnja češnjaka
- ricotta sir
- 100 grama bijelog pilećeg mesa
- sol i papar
Priprema
Operite špinat i nasjeckajte ga na sitne komadiće. Možete koristiti i smrznuti špinat u briketima. Zagrijte malo maslinovog ulja pa na njega stavite špinat i dinstajte na laganoj vatri. Kada je špinat već na pola uvenuo, dodajte sitno nasjeckani češnjak te ga začinite sa solju i paprom po želji.
Pred kraj kuhanja dodajte ricotta sir ili bilo koji drugi sir po želji te ostavite da se sve zajedno lagano krčka 15-ak minuta.
Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Uz ovo jelo najbolje će pasati tagliatelle tjestenina.
Nasjeckajte pileće meso na kockice te ga prepržite na posebnoj tavici.
Kada su meso i špinat gotovi, pomiješajte. Po želji, špinat možete izmiksati u blenderu pa ćete dobiti teksturu umaka.
Tjesteninu sa špinatom poslužite uz zelenu salatu, matovilac salatu ili ciklu na salatu.
Ovo jelo će odlično pristajati za ručak i za večeru, a ako vam ostane za dan poslije, dobar je izbor i za ponijeti na posao sljedeći dan. Svakako je bolje da na poslu jedete nešto hranjivo i domaće pripremljeno nego da se hranite u pekari ili naručujete iz restorana. Tjesteninu sa špinatom možete jesti i hladnu, tada ćete više imati dojam kao da jedete hladnu salatu s piletinom i povrćem.
Autor: M.L., Foto: cyclonebill/Wikimedia
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.