Mažuran je poznati začin, a u kulinarstvu se može koristiti na više načina – svjež, suh i usitnjen ili u kombinaciji s drugim začinima. U srednjem vijeku se zbog intenzivnog mirisa koristio za pripremanje kupki te raznih mirisa i parfema. I njegova ljekovita svojstva bila su prepoznata vrlo rano pa se mažuran koristio u prevenciji i liječenju raznih bolesti dišnog sustava.
Riječ je zeljastoj biljci koja raste u obliku grma i može doseći visinu od 50 cm. Cijela biljka je prekrivena mekanim i sitnim dlačicama. Listovi mažurana koji se nalaze na donjem dijelu stabljike imaju izdužen, a oni na gornjem dijelu ovalan oblik. Biljka u srpnju i kolovozu cvjeta sitnim cvjetovima bijele do svijetloružičaste boje.
Mažuran je porijeklom iz zapadne Azije, a u Europu je stigao u 14. stoljeću. Ne raste samoniklo već se uzgaja, a za uspješan uzgoj potrebno je dosta topline i svjetlosti pa će najbolje uspijevati u toplijim područjima. Za sadnju su pogodna rastresita, humusom bogata tla neutralne ili slabo kisele reakcije te srednjeg kapaciteta za zrak i vodu.
Energetska i nutritivna vrijednost mažurana
Energetska vrijednost 100 g sušenog mažurana iznosi 271 kcal, a u toj se količini nalazi 60,5% ugljikohidrata, 12,6 % proteina i 7% masti.
Mažuran od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, niacin, riboflavin, folnu kiselinu, vitamin B6, vitamin K, vitamin A i vitamin E, a od minerala kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, mangan, bakar i selen.
Priprema jela s mažuranom
Mažuran je dosta sličan origanu, kad su u pitanju izgled i miris, ali ima nešto blažu, slađu i cvjetnu aromu. Jedan je od najraširenijih začina, a osobito ga cijene u srednjoj Europi gdje se jako često koristi u mesnoj industriji, u proizvodnji jetrenih kobasica, hrenovki i krvavica.
Kao začin u kulinarstvu dodaje se jelima od iznutrica, graha, krumpira, mahuna i kiselog zelja te mljevenom mesu ili pečenim guskama i patkama. Njime se aromatiziraju ocat i ulje, a odličan je začin i za pečenu ovčetinu i svinjetinu. Dužim kuhanjem gubi aromu pa ga jelima treba dodavati tek pred kraj kuhanja, dok suhi mažuran možemo dodati na samom početku.
Mažuran je dio začinskih smjesa i može poslužiti kao zamjena za majčinu dušicu. Oplemenit će okus ribe, juha od školjaka, gljiva, povrtnih jela i raznih umaka na bazi rajčice. U mediteranskoj kuhinji se koristi za začinjavanje punjenih rajčica, artičoka, patlidžana, tikvica te jela od tjestenine i riže.
U SAD-u se dodaje prerađenim proizvodima od piletine, kobasicama, paštetama i sirevima, a dosta je zastupljen i u meksičkoj kuhinji gdje se dodaje u chili umake i namaze za tortilje.
Zbog svojeg slatkasto-citrusnog okusa može se koristiti i u pripremi napitaka, a dobro se slaže i sa svježim ili suhim voćem. Od drugih začina, slaže se s lovorom te manjom količinom crnog papra i borovice.
Sušenje i čuvanje mažurana
Svježe listove i grančice mažurana možete sačuvati u hladnjaku do tjedan dana ako ih umotate u papirnati ubrus i stavite u najlonsku vrećicu u kojoj ima malo zraka. Mažuran možete i zamrznuti, i to na dva način. Nakon pranja i sušenja spremite stabljike i listove u najlonsku vrećicu iz koje ćete zatim ukloniti sav zrak i ostaviti u zamrzivač. Drugi način je da narezano lišće i vodu dodate u posudice za led i zamrznete. Kockice s mažuranom spreme se u najlonske vrećice i drže u zamrzivaču.
Kad je u pitanju sušenje mažurana, ono se obavlja tako da odvojite listove od stabljika i rasporedite ih u tankom sloju na površini na kojoj ih namjeravate sušiti ili da biljke svežete u jedan snop i naopako objesite na nekom prozračnom mjestu u hladu.
Osušeni i usitnjeni mažuran čuva se u poklopljenim staklenim posudama na tamnom mjestu.
Ljekovita svojstva mažurana
Mažuran pomaže kod probavnih tegoba poput žgaravice, mučnina i nadutosti, a dodaje se i uljima za masažu jer doprinosi ublažavanju bolova u mišićima.
Potiče izlučivanje sekreta iz bronhija pa se koristi i u liječenju kroničnog bronhitisa, jakog kašlja, astme, prehlade i drugih plućnih oboljenja. Ublažava i bolove kod artritisa, kao i zubobolju.
S obzirom na to da posjeduje sedativna svojstva, pomaže i kod glavobolja, migrena i nesanice. Uz sedativna, ima i antibakterijska i antiseptična svojstva, a njegovo se ulje koristi za inhalaciju i obloge te kao pomoć kod bolnih i neredovitih menstruacija.
Mažuran u slučaju dugotrajne primjene i uzimanja većih količina može izazvati glavobolju i vrtoglavicu.
Foto: AndreasGoelnner/Pixabay