Gibanica je vrsta hrvatske slojevite pite, uglavnom nadjevene bijelim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili s mesom, krumpirom, ili špinatom. Može se primjetiti kako je gibanica dosta slična piti, no razlika leži u nešto debljim korama. Slični specijaliteti rade se u Srbiji, Makedoniji te Bugarskoj.
Kao podvrsta gibanica razlikujemo Prekmursku gibanicu, poznatiju kao slatko jelo slovenske kuhinje. Naziv je dobila prema slovenskoj pokrajini Prekmurje, koja se nalazi na sjeveroistoku Slovenije, prema Mađarskoj. Ova je gibanica poznata kao slatko i prije svega kalorično jelo, koje se priprema od kora vučenog tijesta, ili čak od lisnatog tijesta, gdje se stavljaju četri vrste nadjeva kao što je skuta, jabuke, mljeveni orasi i mak.
Možemo primjetiti kako skoro svako jelo ima neku svoju verziju u drugoj državi, pa tako i gibanica koja je kod nas poznata kao Međimurska gibanica. Velike razlike nema, a temelj leži u slaganju kora, gdje od kuhara ovisi koliko će kora biti i s koliko nadjeva.
Ako vam se ne ide do Slovenije, a htjeli bi probati gibanicu po njihovom receptu, tada slijedite ovaj recept.
Prekmurska gibanica:
- 500 g tankog tijesta
- 100 g maslaca
- 300 g svježeg kravljeg sira
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 100 ml mlijeka
- 300 ml kiselog vrhnja
- 100 g mljevenih oraha
- 200 g jabuka
- 50 g grožđica
Potrebno je uzeti dobro namaštenu posudu gdje ćete rasporediti lisnato tijesto na koje ćete posuti pola mljevenih oraha, što ćete pokriti novin slojem lisnatog tijesta. Na novi sloj stavit ćete nadjev od jabuka, prekriti lisnatim, gdje ćete na novi sloj staviti pola nadjeva kravljeg sira.
Ponovno slažete lisnato gdje ponovno stavljate sve sastojke samo obrnutim redosljedom. Bitno je da završite s orasima i da zadnji sloj prekrijete ponovno s lisnatim. Sve prelijte s kiselim vrhnjem i pecite u pećnici na 180 stupnjeva na otprilike sat vremena.