• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Prekmurska gibanica
Prekmurska gibanica, Foto: Tomo Jesenicnik/Shutterstock

Prekmurska gibanica

Objavljeno: 01.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Gibanica je vrsta hrvatske slojevite pite, uglavnom nadjevene bijelim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili s mesom, krumpirom, ili špinatom. Može se primjetiti kako je gibanica dosta slična piti, no razlika leži u nešto debljim korama. Slični specijaliteti rade se u Srbiji, Makedoniji te Bugarskoj.

Prekmurska gibanica, Foto: Tomo Jesenicnik/Shutterstock

Kao podvrsta gibanica razlikujemo Prekmursku gibanicu, poznatiju kao slatko jelo slovenske kuhinje. Naziv je dobila prema slovenskoj pokrajini Prekmurje, koja se nalazi na sjeveroistoku Slovenije, prema Mađarskoj. Ova je gibanica poznata kao slatko i prije svega kalorično jelo, koje se priprema od kora vučenog tijesta, ili čak od lisnatog tijesta, gdje se stavljaju četri vrste nadjeva kao što je skuta, jabuke, mljeveni orasi i mak.

Možemo primjetiti kako skoro svako jelo ima neku svoju verziju u drugoj državi, pa tako i gibanica koja je kod nas poznata kao Međimurska gibanica. Velike razlike nema, a temelj leži u slaganju kora, gdje od kuhara ovisi koliko će kora biti i s koliko nadjeva.

Ako vam se ne ide do Slovenije, a htjeli bi probati gibanicu po njihovom receptu, tada slijedite ovaj recept.

Prekmurska gibanica:

  • 500 g tankog tijesta
  • 100 g maslaca
  • 300 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 300 ml kiselog vrhnja
  • 100 g mljevenih oraha
  • 200 g jabuka
  • 50 g grožđica

Potrebno je uzeti dobro namaštenu posudu gdje ćete rasporediti lisnato tijesto na koje ćete posuti pola mljevenih oraha, što ćete pokriti novin slojem lisnatog tijesta. Na novi sloj stavit ćete nadjev od jabuka, prekriti lisnatim, gdje ćete na novi sloj staviti pola nadjeva kravljeg sira.

Ponovno slažete lisnato gdje ponovno stavljate sve sastojke samo obrnutim redosljedom. Bitno je da završite s orasima i da zadnji sloj prekrijete ponovno s lisnatim. Sve prelijte s kiselim vrhnjem i pecite u pećnici na 180 stupnjeva na otprilike sat vremena.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Brze i ukusne čokoladne kocke

Čokolada je postala sinonim za nešto fino i ukusno. Postala je sinonim za namirnicu za koju je skoro svaki drugi čovjek zainteresiran. Iako je davno u naš svijet došla kao gorak okus nečeg novog, zahvaljujući dvojici …

cokoladna babka

Čokoladna babka – najukusniji čokoladni kruh

Predivno mekano tijesto, aromatizirano narančom i rumom te punjeno bogatom čokoladnom kremom - cure vam sline?!? I meni isto kod pomisli na ovu predivnu čokoladnu štrucu, poznatu pod nazivom čokoladna babka. Ako ste …

čokoladna torta s višnjama

Čokoladna torta s višnjama

Čokolada i višnja je jedna od omiljenih kombinacija, a tako je i kod mene. U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu …

Prethodna objava: « Purica s mlincima
Sljedeća objava: Sirnica (pita od sira) »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.