• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Voćni deserti / Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo
klasična pita od jabuka

Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

Objavljeno: 01.06.2019. Autor: Maja Zajačko

Pita od jabuka ukusan je desert koji nam je svima poznat i koji je već jako dugo dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Posebno je popularna inačica američka apple pie. Naime, radi se o zaista zahvalnom kolaču koji možete poslužiti kao konkretan desert svim ljubiteljima voćnih deserata, posebice jabuka čiji okus najbolje dolazi do izražaja u nježnom, klasičnom prhkom tijestu. Svi znamo da s klasikom nikako ne možemo pogriješiti, zar ne? Posebice kad miriše na djetinjstvo.

Pitu od jabuka, u većini slučajeva, svi rade na sličan (ako ne i isti) način, osim nadjeva kojim volimo “začiniti” ovaj naizgled klasičan desert i time ju učiniti još zanimljivijom. Želimo da nas hvale, zar ne? S obzirom na to da postoji velik broj recepata, mi vam donosimo jedan zbog kojeg ćete zasigurno dobiti ovacije i koja će razveseliti svačije nepce.

Recept za pitu od jabuka

pita od jabuka priprema

Sastojci

  • 2 žumanjka
  • 5 dkg šećera u prahu
  • 35 dkg brašna
  • 28 dkg margarina ili maslaca
  •  4 žlice vina
  • ½ praška za pecivo
  • sol
  • cimet

Priprema klasične pite od jabuka

  1. Uzmite margarin ili maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi te ga izgnječite i pomiješate s brašnom. U početku će se činiti teško, no s vremenom će se margarin početi topiti pod vašim rukama te će biti lakše.
  2. Kada dobijete zrnastu masu, dodajte vino, šećer i sol.
  3. Umjesite tijesto i podijelite na 2 dijela.
  4. Prvi dio razvaljajte te stavite pleh koji ste prethodno namazali maslacem i brašnom. Izbodite vilicom kako bi vam tijesto prilikom pečenja ostalo jednako i da se ne bi napuhalo.
  5. Jabuke narežite na tanke kriške (ili kockice), pomiješajte sa šećerom i cimetom i slažite po donjoj kori dok ne potrošite sve.
  6. Od drugog dijela tijesta napravite mrežu (ako znate, no ako ne znate slobodno samo preklopite razvaljanim tijestom i izbodite vilicom). Premažite gornje tijesto jajetom.
  7. Pitu je potrebno peći na prethodno zagrijanih 200ºC otprilike 30 minuta.

To je to! Ako ste obožavatelj ovako brzinskih, ukusnih i klasičnih pita svakako preporučujemo da probate i inačicu s višnjama – cherry pie ili prhku i ukusnu pitu s borovnicama. Također, ako ste izbacili šećer imamo i zdravu pitu od jabuka koju možete jesti bez imalo grižnje savjesti. U slast!

Foto: Annie Spratt/Pixabay; Snapwire/Pexels

Maja Zajačko
Maja Zajačko

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Voćni deserti

Želite se zasladiti?

Išleri

Sigurno ne postoji osoba koja može reći kako barem jednom u životu nije uživala u slatkom. Danas slatko zaista podrazumijeva velik broj recepata, gdje možemo vidjeti velik broj kolača, torti, keksa i svih drugih slastica …

Panna cotta recepti

Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi …

torta od ananasa

Lagana i osvježavajuća torta od ananasa

Danas zaista ne možemo reći kako nemamo neki izbor kod torti i kolača. Naime, u zadnje vrijeme viđamo toliki broj recepata da se jednostavno ne možemo odlučiti za jednu od varijanti. Sve su predivne i sve ih želimo …

Prethodna objava: « Travarica od zelenih oraha
Sljedeća objava: Hren »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.