• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Deserti / Voćni deserti / Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo
klasična pita od jabuka

Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

Objavljeno: 01.06.2019. Autor: Maja Savanović

Pita od jabuka ukusan je desert koji nam je svima poznat i koji je već jako dugo dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Posebno je popularna inačica američka apple pie. Naime, radi se o zaista zahvalnom kolaču koji možete poslužiti kao konkretan desert svim ljubiteljima voćnih deserata, posebice jabuka čiji okus najbolje dolazi do izražaja u nježnom, klasičnom prhkom tijestu. Svi znamo da s klasikom nikako ne možemo pogriješiti, zar ne? Posebice kad miriše na djetinjstvo.

Pitu od jabuka, u većini slučajeva, svi rade na sličan (ako ne i isti) način, osim nadjeva kojim volimo “začiniti” ovaj naizgled klasičan desert i time ju učiniti još zanimljivijom. Želimo da nas hvale, zar ne? S obzirom na to da postoji velik broj recepata, mi vam donosimo jedan zbog kojeg ćete zasigurno dobiti ovacije i koja će razveseliti svačije nepce.

Recept za pitu od jabuka

pita od jabuka priprema

Sastojci

  • 2 žumanjka
  • 5 dkg šećera u prahu
  • 35 dkg brašna
  • 28 dkg margarina ili maslaca
  •  4 žlice vina
  • ½ praška za pecivo
  • sol
  • cimet

Priprema klasične pite od jabuka

  1. Uzmite margarin ili maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi te ga izgnječite i pomiješate s brašnom. U početku će se činiti teško, no s vremenom će se margarin početi topiti pod vašim rukama te će biti lakše.
  2. Kada dobijete zrnastu masu, dodajte vino, šećer i sol.
  3. Umjesite tijesto i podijelite na 2 dijela.
  4. Prvi dio razvaljajte te stavite pleh koji ste prethodno namazali maslacem i brašnom. Izbodite vilicom kako bi vam tijesto prilikom pečenja ostalo jednako i da se ne bi napuhalo.
  5. Jabuke narežite na tanke kriške (ili kockice), pomiješajte sa šećerom i cimetom i slažite po donjoj kori dok ne potrošite sve.
  6. Od drugog dijela tijesta napravite mrežu (ako znate, no ako ne znate slobodno samo preklopite razvaljanim tijestom i izbodite vilicom). Premažite gornje tijesto jajetom.
  7. Pitu je potrebno peći na prethodno zagrijanih 200ºC otprilike 30 minuta.

To je to! Ako ste obožavatelj ovako brzinskih, ukusnih i klasičnih pita svakako preporučujemo da probate i inačicu s višnjama – cherry pie ili prhku i ukusnu pitu s borovnicama. Također, ako ste izbacili šećer imamo i zdravu pitu od jabuka koju možete jesti bez imalo grižnje savjesti. U slast!

Foto: Annie Spratt/Pixabay; Snapwire/Pexels

Maja Savanović
Maja Savanović

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorije: Voćni deserti

Želite se zasladiti?

Išleri

Sigurno ne postoji osoba koja može reći kako barem jednom u životu nije uživala u slatkom. Danas slatko zaista podrazumijeva velik broj recepata, gdje možemo vidjeti velik broj kolača, torti, keksa i svih drugih slastica …

cheesecake

Cheesecake

Iako vam se možda ideja stavljanja sira u slatki kolač čini apsurdnom, to nikako nije tako. Kolač od sira jedan je od najomiljenijih na svijetu i upravo poigravanje zanimljivim okusima kiselkastog sira i slatkoće …

Jednostavan domaći sladoled od 3 sastojka

Ne znam kako vi, ali ja volim kad većina stvari nastane u mojim rukama. Da se razumijemo, sladoled kupujemo u tonama, ali ja volim i ove "domaće". Želja mi je kupiti si aparat za sladoled, iako pored ovog recepta …

Previous Post: «maline Sirup od malina
Next Post: Hren »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

paradajz juha

Juha od rajčice (paradajza)

Juha od rajčice ili kako ju većina češće zove juha paradajza ili paradajz juha je postalo jelo …

Namaz od sira

Ukusan namaz od sira odličan je izbor uz gotovo sva jela. Možete ga jednostavno namazati na …

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i …

Pita zeljanica

Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.