• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Voćni deserti / Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo
klasična pita od jabuka

Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

Objavljeno: 01.06.2019. Autor: Maja Savanović

Pita od jabuka ukusan je desert koji nam je svima poznat i koji je već jako dugo dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Posebno je popularna inačica američka apple pie. Naime, radi se o zaista zahvalnom kolaču koji možete poslužiti kao konkretan desert svim ljubiteljima voćnih deserata, posebice jabuka čiji okus najbolje dolazi do izražaja u nježnom, klasičnom prhkom tijestu. Svi znamo da s klasikom nikako ne možemo pogriješiti, zar ne? Posebice kad miriše na djetinjstvo.

Pitu od jabuka, u većini slučajeva, svi rade na sličan (ako ne i isti) način, osim nadjeva kojim volimo “začiniti” ovaj naizgled klasičan desert i time ju učiniti još zanimljivijom. Želimo da nas hvale, zar ne? S obzirom na to da postoji velik broj recepata, mi vam donosimo jedan zbog kojeg ćete zasigurno dobiti ovacije i koja će razveseliti svačije nepce.

Recept za pitu od jabuka

pita od jabuka priprema

Sastojci

  • 2 žumanjka
  • 5 dkg šećera u prahu
  • 35 dkg brašna
  • 28 dkg margarina ili maslaca
  •  4 žlice vina
  • ½ praška za pecivo
  • sol
  • cimet

Priprema klasične pite od jabuka

  1. Uzmite margarin ili maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi te ga izgnječite i pomiješate s brašnom. U početku će se činiti teško, no s vremenom će se margarin početi topiti pod vašim rukama te će biti lakše.
  2. Kada dobijete zrnastu masu, dodajte vino, šećer i sol.
  3. Umjesite tijesto i podijelite na 2 dijela.
  4. Prvi dio razvaljajte te stavite pleh koji ste prethodno namazali maslacem i brašnom. Izbodite vilicom kako bi vam tijesto prilikom pečenja ostalo jednako i da se ne bi napuhalo.
  5. Jabuke narežite na tanke kriške (ili kockice), pomiješajte sa šećerom i cimetom i slažite po donjoj kori dok ne potrošite sve.
  6. Od drugog dijela tijesta napravite mrežu (ako znate, no ako ne znate slobodno samo preklopite razvaljanim tijestom i izbodite vilicom). Premažite gornje tijesto jajetom.
  7. Pitu je potrebno peći na prethodno zagrijanih 200ºC otprilike 30 minuta.

To je to! Ako ste obožavatelj ovako brzinskih, ukusnih i klasičnih pita svakako preporučujemo da probate i inačicu s višnjama – cherry pie ili prhku i ukusnu pitu s borovnicama. Također, ako ste izbacili šećer imamo i zdravu pitu od jabuka koju možete jesti bez imalo grižnje savjesti. U slast!

Foto: Annie Spratt/Pixabay; Snapwire/Pexels

Maja Savanović
Maja Savanović

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Voćni deserti

Želite se zasladiti?

karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke

Uvijek se govori kako bismo trebali konzumirati sezonsko voće i povrće u što većoj mjeri. Jabuka je jedna od najukusnijih i najsvestranijih voćki u kojima možemo uživati u ove tople dane. Upoznati smo s njenim …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

Jogurt, namirnica bogata proteinima

Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva prirodnim putem, pasterizacijom mlijeka u kojoj mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu. Danas se ovaj kemijski proces najviše koristi u prehrambenoj industriji koja je …

Prethodna objava: « Travarica od zelenih oraha
Sljedeća objava: Hren »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.