Pita od jabuka ukusan je desert koji nam je svima poznat i koji je već jako dugo dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Posebno je popularna inačica američka apple pie. Naime, radi se o zaista zahvalnom kolaču koji možete poslužiti kao konkretan desert svim ljubiteljima voćnih deserata, posebice jabuka čiji okus najbolje dolazi do izražaja u nježnom, klasičnom prhkom tijestu. Svi znamo da s klasikom nikako ne možemo pogriješiti, zar ne? Posebice kad miriše na djetinjstvo.
Pitu od jabuka, u većini slučajeva, svi rade na sličan (ako ne i isti) način, osim nadjeva kojim volimo “začiniti” ovaj naizgled klasičan desert i time ju učiniti još zanimljivijom. Želimo da nas hvale, zar ne? S obzirom na to da postoji velik broj recepata, mi vam donosimo jedan zbog kojeg ćete zasigurno dobiti ovacije i koja će razveseliti svačije nepce.
Recept za pitu od jabuka
Sastojci
- 2 žumanjka
- 5 dkg šećera u prahu
- 35 dkg brašna
- 28 dkg margarina ili maslaca
- 4 žlice vina
- ½ praška za pecivo
- sol
- cimet
Priprema klasične pite od jabuka
- Uzmite margarin ili maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi te ga izgnječite i pomiješate s brašnom. U početku će se činiti teško, no s vremenom će se margarin početi topiti pod vašim rukama te će biti lakše.
- Kada dobijete zrnastu masu, dodajte vino, šećer i sol.
- Umjesite tijesto i podijelite na 2 dijela.
- Prvi dio razvaljajte te stavite pleh koji ste prethodno namazali maslacem i brašnom. Izbodite vilicom kako bi vam tijesto prilikom pečenja ostalo jednako i da se ne bi napuhalo.
- Jabuke narežite na tanke kriške (ili kockice), pomiješajte sa šećerom i cimetom i slažite po donjoj kori dok ne potrošite sve.
- Od drugog dijela tijesta napravite mrežu (ako znate, no ako ne znate slobodno samo preklopite razvaljanim tijestom i izbodite vilicom). Premažite gornje tijesto jajetom.
- Pitu je potrebno peći na prethodno zagrijanih 200ºC otprilike 30 minuta.
To je to! Ako ste obožavatelj ovako brzinskih, ukusnih i klasičnih pita svakako preporučujemo da probate i inačicu s višnjama – cherry pie ili prhku i ukusnu pitu s borovnicama. Također, ako ste izbacili šećer imamo i zdravu pitu od jabuka koju možete jesti bez imalo grižnje savjesti. U slast!
Foto: Annie Spratt/Pixabay; Snapwire/Pexels
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.