• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama
Apple tart

Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama

Objavljeno: 03.02.2019. Autor: Ivana Zajačko

U moru čokoladnih slastica kod mene se našla ova savršena pita od domaćih jabuka i krušaka koja je nastala sasvim slučajno, a nestala brzinom munje.

Tijesto je tako savršeno prhko da se uopće ne osjeti razlika između normalnog i ovog mog hipi-dipi (kako ih moj kolega Vanja zove).

Nadjev može biti bilo kakav, ali meni je kombinacija kruške i jabuke bila pun pogodak i zato dijelim ovo savršenstvo s vama.

Recept za Apple tart:

Sastojci za tijesto:

  • 105 gr kokosovog brašna
  • 2 žumanjka
  • 75 gr otopljenog kokosovog ulja
  • Prstohvat soli
    Žlica tekuće vanilije
  • Žlica ribane korice naranče ili limuna
  • Žlica meda

Sastojci za nadjev:

  • Pire od kruške i jabuke + agar
  • 2 jabuke + žlica meda + žličica cejlonskog cimeta

Priprema:

Sve sastojke za tijesto stavite u dublju posudu i mikserom dobro izmiksajte. Dobit ćete mrvičastu smjesu koju na kraju rukom umijesite u kuglu.

Ne trebate čekati da smjesa odstoji u hladnjaku, nego ju odmah razvaljajte između 2 papira za pečenje i stavite u nauljen (ja uljim kokosovim uljem) pleh za pečenje. Ja koristim silikonski kalup za tart, ali svejedno ga nauljim.

Ovo tijesto je malo teže oblikovati od običnog prhkog tijesta, jer nema glutena koji mu da elastičnost, ali bez brige… Samo polako i strpljivo. Sve se da “popraviti”!

Izbodite tijesto vilicom, a u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (tako će vam sredina ostati ravna)

krostata tijesto priprema

Pecite nekih 10-ak minuta na 150°C (ventilirajuća) ili 170°C (obična). Zatim maknite papir sa grahom i pecite još nekih 7 – 8 minuta.

Pustite da se ohladi.

2 jabuke ogulite i narežite po volji (na kockice, krugove, šnite (kao ja), sasvim je svejedno. Pospite ih sa cejlonskim cimetom.

Na laganoj vatri otopite žlicu meda i na med stavite jabuke. Pustite da se “dinstaju” na laganoj vatri dok ne omekšaju. Kad su gotove pustite ih sa strane da se ohlade.

U ohlađenu krostatu stavite kremu po želji (kremu od vanilije, kremu od indijskih oraščića, neku voćnu kremu). U mom slučaju je to krema od krušaka i jabuka (kruške i jabuke sam ogulila, očistila i u blenderu napravila kašu koju sam zgusnula sa agarom)

Na još toplu kremu posložite “dinstane” i ohlađene jabuke!

Apple tart

Ako ste više raspoloženi za nešto čokoladno svakako preporučujem isprobati zdravi čokoladni tart s kikirikijem. U slast!

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

dalmatinska rožata

Dalmatinska rožata

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske …

Brzi domaći sladoled od čokolade bez jaja

Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj …

Salata od krušaka i šljiva s medom

Voćne salate su idealno osvježenje i bogat izvor vitamina i ostalih hranjivih tvari. U ljetnim mjesecima predstavljaju kvalitetan obrok koji osvježava, dok u zimskim mjesecima služi kao zaštita od raznih …

Prethodna objava: « Zaljubljena Cherry pie
Sljedeća objava: Čokoladni raspucanci bez jaja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.