U moru čokoladnih slastica kod mene se našla ova savršena pita od domaćih jabuka i krušaka koja je nastala sasvim slučajno, a nestala brzinom munje.
Tijesto je tako savršeno prhko da se uopće ne osjeti razlika između normalnog i ovog mog hipi-dipi (kako ih moj kolega Vanja zove).
Nadjev može biti bilo kakav, ali meni je kombinacija kruške i jabuke bila pun pogodak i zato dijelim ovo savršenstvo s vama.
Recept za Apple tart:
Sastojci za tijesto:
- 105 gr kokosovog brašna
- 2 žumanjka
- 75 gr otopljenog kokosovog ulja
- Prstohvat soli
Žlica tekuće vanilije - Žlica ribane korice naranče ili limuna
- Žlica meda
Sastojci za nadjev:
- Pire od kruške i jabuke + agar
- 2 jabuke + žlica meda + žličica cejlonskog cimeta
Priprema:
Sve sastojke za tijesto stavite u dublju posudu i mikserom dobro izmiksajte. Dobit ćete mrvičastu smjesu koju na kraju rukom umijesite u kuglu.
Ne trebate čekati da smjesa odstoji u hladnjaku, nego ju odmah razvaljajte između 2 papira za pečenje i stavite u nauljen (ja uljim kokosovim uljem) pleh za pečenje. Ja koristim silikonski kalup za tart, ali svejedno ga nauljim.
Ovo tijesto je malo teže oblikovati od običnog prhkog tijesta, jer nema glutena koji mu da elastičnost, ali bez brige… Samo polako i strpljivo. Sve se da “popraviti”!
Izbodite tijesto vilicom, a u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (tako će vam sredina ostati ravna)
Pecite nekih 10-ak minuta na 150°C (ventilirajuća) ili 170°C (obična). Zatim maknite papir sa grahom i pecite još nekih 7 – 8 minuta.
Pustite da se ohladi.
2 jabuke ogulite i narežite po volji (na kockice, krugove, šnite (kao ja), sasvim je svejedno. Pospite ih sa cejlonskim cimetom.
Na laganoj vatri otopite žlicu meda i na med stavite jabuke. Pustite da se “dinstaju” na laganoj vatri dok ne omekšaju. Kad su gotove pustite ih sa strane da se ohlade.
U ohlađenu krostatu stavite kremu po želji (kremu od vanilije, kremu od indijskih oraščića, neku voćnu kremu). U mom slučaju je to krema od krušaka i jabuka (kruške i jabuke sam ogulila, očistila i u blenderu napravila kašu koju sam zgusnula sa agarom)
Na još toplu kremu posložite “dinstane” i ohlađene jabuke!
Ako ste više raspoloženi za nešto čokoladno svakako preporučujem isprobati zdravi čokoladni tart s kikirikijem. U slast!
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.