• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama
Apple tart

Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama

Objavljeno: 03.02.2019. Autor: Ivana Zajačko

U moru čokoladnih slastica kod mene se našla ova savršena pita od domaćih jabuka i krušaka koja je nastala sasvim slučajno, a nestala brzinom munje.

Tijesto je tako savršeno prhko da se uopće ne osjeti razlika između normalnog i ovog mog hipi-dipi (kako ih moj kolega Vanja zove).

Nadjev može biti bilo kakav, ali meni je kombinacija kruške i jabuke bila pun pogodak i zato dijelim ovo savršenstvo s vama.

Recept za Apple tart:

Sastojci za tijesto:

  • 105 gr kokosovog brašna
  • 2 žumanjka
  • 75 gr otopljenog kokosovog ulja
  • Prstohvat soli
    Žlica tekuće vanilije
  • Žlica ribane korice naranče ili limuna
  • Žlica meda

Sastojci za nadjev:

  • Pire od kruške i jabuke + agar
  • 2 jabuke + žlica meda + žličica cejlonskog cimeta

Priprema:

Sve sastojke za tijesto stavite u dublju posudu i mikserom dobro izmiksajte. Dobit ćete mrvičastu smjesu koju na kraju rukom umijesite u kuglu.

Ne trebate čekati da smjesa odstoji u hladnjaku, nego ju odmah razvaljajte između 2 papira za pečenje i stavite u nauljen (ja uljim kokosovim uljem) pleh za pečenje. Ja koristim silikonski kalup za tart, ali svejedno ga nauljim.

Ovo tijesto je malo teže oblikovati od običnog prhkog tijesta, jer nema glutena koji mu da elastičnost, ali bez brige… Samo polako i strpljivo. Sve se da “popraviti”!

Izbodite tijesto vilicom, a u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (tako će vam sredina ostati ravna)

krostata tijesto priprema

Pecite nekih 10-ak minuta na 150°C (ventilirajuća) ili 170°C (obična). Zatim maknite papir sa grahom i pecite još nekih 7 – 8 minuta.

Pustite da se ohladi.

2 jabuke ogulite i narežite po volji (na kockice, krugove, šnite (kao ja), sasvim je svejedno. Pospite ih sa cejlonskim cimetom.

Na laganoj vatri otopite žlicu meda i na med stavite jabuke. Pustite da se “dinstaju” na laganoj vatri dok ne omekšaju. Kad su gotove pustite ih sa strane da se ohlade.

U ohlađenu krostatu stavite kremu po želji (kremu od vanilije, kremu od indijskih oraščića, neku voćnu kremu). U mom slučaju je to krema od krušaka i jabuka (kruške i jabuke sam ogulila, očistila i u blenderu napravila kašu koju sam zgusnula sa agarom)

Na još toplu kremu posložite “dinstane” i ohlađene jabuke!

Apple tart

Ako ste više raspoloženi za nešto čokoladno svakako preporučujem isprobati zdravi čokoladni tart s kikirikijem. U slast!

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

keksi linceri

Linzeri – recept za božićne keksiće kojima nitko ne može odoljeti

Sigurno ste već primijetili da smo polako krenuli s objavama isprobanih recepata za božićne kolače i keksiće, a danas je red na svevremensku klasiku, keksiće nad keksićima - Linzere! Iako ste ih jeli više puta u …

čokoladni kolači

Čokoladni kolači

Čokoladu je prvo potrebno izlomiti na relativno male komadiće koji će se moći lakše otopiti. Zatim ulijte u zdjelicu i 4 žlice vode i sve mješajte neprestano na laganoj vatri. Trebala bi biti tekuća i lijepe teksture, …

Božićni kuglof

Kuglof je s vremenom postao jedan od onih kolača koji predstavljaju nezaobilazni desert na stolu tijekom blagdana. Možemo slobodno reći kako je postao simbolom raznih svečanosti kada smo htjeli ostaviti dojam koliko na …

Prethodna objava: « Zaljubljena Cherry pie
Sljedeća objava: Čokoladni raspucanci bez jaja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.