• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Umaci / Napravite savršen baba ganoush i tahini pastu

Napravite savršen baba ganoush i tahini pastu

Objavljeno: 15.01.2019. Autor: Nataša Rajčević

Koliko zabavno zvuči kad ga izgovarate toliko ga je zabavno i praviti.

Zapravo se radi o namazu od patlidžana i tahinija i karakterističan je za Bliski istok. Njegova priprema je jako jednostavna, a okus će vas sigurno oduševiti.

Iako će teoretski lijepo funkcionirati i bez tahini paste, moja preporuka je da taj korak ne preskačete. U nastavku ću vam napisati i superjednostavni recept za tahini koji možete napraviti u nekoliko minuta. Naravno, tahini pastu možete i kupiti u svim većim supermarketima.

No natrag na baba ganoush!! Gotov namaz možete poslužiti uz topli kruh, tortilje, salate… jako je svestran i uklopiti će se u razne kombinacije kao što su popečci od tikvica, falafeli ili popečci od povrća. Možete ga koristiti i kao namaz u sendvičima ili burgerima od povrća ili kao dodatak raznim salatama. Iako, vjerujte mi, najbolji je sam uz obične krekere ili kruh. Dodajte tome i čašu vina i dobili ste moju omiljenu večeru 🙂

Dakle krenimo.

Recept za baba ganoush:

baba ganoush

Sastojci:

  • 3 srednja patlidžana,
  • 1 režanj češnjaka ( ili više, po vlastitom ukusu),
  • Sok pola limuna,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • Žlica crvene dimljene paprike,
  • Malo soli,
  • Peršin/chilly pahuljice za dekoraciju,
  • 3 žlice tahini paste (recept se nalazi u nastavku)

Priprema:

  1. Idealno bi bilo patlidžan peći na otvorenom plamenu ili na roštilju kako biste dobili karakterističnu aromu dima. No nećemo komplicirati, jednaku aromu dobijete i ako ga ispečete u pećnici i dodate dimljenu papriku. Ja ga uglavnom pečem cijeloga, s korom. Ako želite skratiti vrijeme pripreme jednostavno ga narežite na deblje kolutove i pecite 20-ak minuta.
  2. Prije pečenja patlidžan nekoliko puta zarežite nožem ili probodite vilicom i pecite 40-45 minuta (ovisno o veličini) na 180-200 stupnjeva i povremeno okrenite.
  3. Kad vidite da je patlidžan dovoljno mekan ugasite pećnicu i pustite da se malo ohladi. Ogulite ga i meso patlidžana ubacite u multipraktik skupa sa češnjakom, tahini pastom, limunom, dimljenom paprikom i soli.
  4. Zblendajte i postupeno dodajte maslinovo ulje kako bi namaz bio što kremastiji.
  5. Kad postignete željenu teksturu vaš baba ganoush je gotov. Probajte i po želji dodajte još soli, limuna ili dimljene paprike (ja uvijek na kraju dodam još malo od svega)

Možete ga držati u hladnjaku do 4 dana (naravno, ako ga ne pojedete u prvih 5 minuta :)) Prije posluživanja ga ostavite na sobnoj temperaturi i po želji pospite peršinom i/ili chilly pahuljicama.

Recept za tahini pastu:

tahini pasta

Sastojci:

  • Šalica sezama,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • Malo soli

Priprema:

  1. Sezam istresite na vruću suhu tavu i lagano ga tostirajte na srednjoj vatri. Miješajte cijelo vrijeme kako sezam ne bi zagorio. U tom slučaju tahini će vam biti jako gorak. Čim osjetite miris sezama gotov je.
  2. Prebacite ga iz tave kako se ne bi nastavio peći.
  3. Kad se malo ohladi stavite ga u multipraktik ili blender.
  4. Blendajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu i onda lagano dodajte ulje dok ne dobijete glatku pastu.
  5. Povremeno zaustavite sjeckalicu te ostružite sezam s rubova kako bi se sve ravnomjerno usitnilo.
  6. Kad dobijete gustu, homogenu kremu možete dodati još malo ulja. Tako po vlastitom ukusu regulirate njegovu gustoću.
  7. Pred kraj dodajte i prstohvat soli. (taj korak slobodno preskočite ukoliko želite tahini koristiti u slatkim jelima)
  8. Gotovu pastu zatvorite u staklenku i držite u hladnjaku do 2 tjedna.

Dobar tek!

Nataša Rajčević
Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, Zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Kategorija: Umaci

Želite se zasladiti?

međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi …

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za vas! Predivan završetak jednog svečanog obroka, prozračan i lagan prožet divnim osvježavajućim aromama limuna! Recept za topli kolač od …

Prethodna objava: «coko banana bread Čoko banana bread
Sljedeća objava: Prhka i ukusna pita od borovnica »

Reader Interactions

Komentari

  1. Katja

    15.01.2019. kod 22:08

    Zanimljivo i jednostavno, jedva cekam probati!

    Odgovori

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.