Danas imam za vas hrskavu, prhku, ukusnu i aromatičnu pitu od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
- 250 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- jaje
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- 100 g šećera
- žlica vrhnja
Priprema tijesta:
- Zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za pite (morate obložiti i stijenke kalupa)
- Višak tijesta odrežite i s njim ćete kasnije raditi ukrase kojima ćete pokriti pitu
Sastojci potrebni za nadjev:
- 400 g smrznutih ili svježih borovnica
- 70 g šećera
- žlica gustina
- 50 ml vode
Priprema:
- Stavite kuhati borovnice i šećer
- U vodi razmutite gustin i dodajte voću kada zakuha te kuhajte dok se nadjev ne stisne (nekoliko minuta)
- Stavite nadjev preko razvaljanog tijesta i od ostataka napravite ukrase kojima želite prekriti pitu
- Ovaj put su to bile pletenice i trakice koje su podarile piti zimski ugođaj
- Pecite je na 190*C dok ne dobije lijepu zlatnu boju
- Servirajte je još toplu posutu šećerom u prahu
Servus i u slast 🙂
Zovem se Lidija Osmak i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka! Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i odškrinula vrata čarobnog svijeta slastica. Međutim, prva snimljena fotografija, prvi recept koji sam upravo ja napisala te neponovljiv osjećaj zadovoljstva su razlozi zašto sam još uvijek tu. Sve ovo za mene je predivna avantura puna divnih iskustava koja mi je užitak dijeliti s vama!