Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban “gušt”. I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno.
Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu reci da Letifico i domaće brašno od badema mogu ići rame uz rame!
Ovaj banana bread je moj najdraži, ima posebno mjesto na mojoj listi slastica i zato je zaslužio da u njega idu samo najbolje namirnice.
Dijelim ga sa vama jer znam da se nećete razočarati!
Recept za čoko banana bread:
Sastojci
- 170 gr bademovog brašna
- 1 žlica (15 gr) tapioka škroba ili aru praha
- 1 žličica (5 gr) sode bikarbone
- 1 žlica (15 gr) sirovog kakaa
- prstohvat soli
- 3 manje banane (200 gr)
- 40 gr extra djevičanskog kokosovog ulja
- 50 gr kokosovog vrhnja (savjet kako dobiti kokosovo vrhnje sam podijelila u receptu za zdrave brownies)
- 110 gr meda
- 1 žlica vanilije (tekuće u ovom slučaju)
- 1 žličica soka od limuna
- 2 jaja sobne temperature (domaća, no jaja možete zamijeniti i sa 2 žlice mljevenih chia sjemenki pomješanih sa 6 žlica vode)
- 70 gr sjeckanih, prženih lješnjaka
- 80 gr sjeckane tamne čokolade (u mom slučaju sa Steviom)
Priprema
- Pomiješajte sve suhe sastojke u jednu zdjelu.
- Otopite kokosovo ulje i vrhnje.
- Sve tekuće sastojke stavite u blender, dodajte ulje i vrhnje i blendajte (miksajte) dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Mokre sastojke (iz blendera) lagano, sa špatulom, umješajte u suhe sastojke.
- U smjesu lagano dodajte 40 gr (pola) sjeckane čokolade.
- Kalup za kruh (u mom slucaju kalup promjera 20 cm) obložite papirom za pečenje, istresite smjesu i mokrim rukama zagladite površinu.
- Pospite sa sjeckanim lješnjacima i 40 gr (druga polovica) sjeckane čokolade.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 150°C (ventilirajuća) ili na 180°c (obična) nekih 20-ak minuta. Zatim stavite gore komad folije i pecite još otprilike 10-ak minuta.
- Znat ćete da je gotov kada čačkalicu zabijete u sredinu, a ona izadje suha. (Nemojte da vas zavara otopljena čokolada s vrha koja će se malo poljepiti po čačkalici).
- Kada je gotov izvadite ga iz kalupa na žicu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i pustite ga da se ohladi barem 20 – 30 minuta prije nego ga režete jer će vam se raspadati ako ga režete jako toplog. Ili ga halapljivo jedite vrelog i raspadnutog kao u mom slučaju!
Toliko savršen sam po sebi da mu ne treba nikakav namaz, a ujedno je i često baza (biskvit) većini mojih zdravih torta za koje uskoro kreću recepti.
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.