Iako ih mnogi svrstavaju u vegetarijansku i vegansku prehranu, burgeri od povrća sve više osvajaju i one koji ne žele stalno jesti meso. Odlična su zamjena za mesne obroke, posebice za mesne faširance, a u njih umjesto mesa možete staviti razno povrće poput graha, tikvica, patlidžana, gljiva, špinata… Želite li smjesu dobro povezati i oblikovati lijepe burgere, poslužit će vam jaje, brašno ili griz.
Popularni faširanci često su na meniju i lako se kombiniraju s krumpirom i varivom. No, danas je mnogo onih koji želi svoju prehranu učiniti što raznolikijom te zdravijom, stoga je popularnost burgera od povrća sve veća. Zavisno o mjestu, burgeri od povrća još se nazivaju i polpetama ili popečcima od povrća Odlična je vijest da pripremljeni burgeri vrlo lako mogu zamrznuti i koristiti po potrebi što je idealno za one zaposlene koji nemaju puno vremena za kuhanje. Ipak, oni svježe pripremljeni bit će nešto ukusniji. Kao bazu za pripremu burgera možete koristiti bilo koje povrće, od krumpira, mrkve, kelja, batata, blitve, tikvica do špinata.
Kako bi vaši popečci bili što ljepšeg oblika i kako se ne bi raspadali u smjesu dodajte jaje ili malo brašna. Preporučuje se sojino brašno koje će lijepo povezati sve sastojke. Uz to, ne zaboravite niti na škrob, a najbolje će vam poslužiti obično bijelo brašno. Želite li nešto zdraviju verziju burgera od povrća umjesto brašna dodajte integralni griz ili krušne mrvice. Oni će dobro povezati sve burgere čiji je sastojak povrće koje ima puno tekućine kao što su tikvice.
Želite li svojim burgerima od povrća dati poseban okus i još bolju strukturu, možete im dodati i žitarice kao što su proso, zobene pahuljice, heljda ili kukuruz. Važno je napomenuti da sve žitarice prije morate skuhati osim zobenih pahuljica koje je potrebno samo malo navlažiti kako bi se lakše stopile sa smjesom. Možete eksperimentirati i s mahunarkama, odnosno s graškom ili grahom, a odličan izbor bit će i sojine ljuskice. Osim toga, možete dodati i gljive koje ste prethodno vrlo kratko pirjali.
Naš izbor najboljih burgera od povrća su burgeri od graha. Pripremiti ih možete bilo kada jer se koristi grah iz konzerve. Vrlo lako se pripremaju i gotovi su za pola sata.
Burgeri od graha
Sastojci:
- 400 grama graha
- jaje
- luk
- sjeckani peršin
- režanj češnjaka
- sol i papar
- malo chilija
- integralne krušne mrvice
- kukuruzno brašno
Grah iz konzerve dobro usitnite štapnim mikserom te mu dodajte luk kojeg ste prethodno nasjeckali na sitne komadiće. Osim toga dodajte i sjeckani peršin, razmućeno jaje, malo chilija po želji i sitno sjeckani češnjak. Postepeno dodajte krušne mrvice dok se smjesa lijepo ne poveže tako da bude čvrsta. Oblikujte burgere te ih uvaljajte u kukuruzno brašno prije pečenja. Pržite ih kratko s obje strane na srednje visokoj temperaturi.
Burgere od povrća najbolje je poslužiti u pecivu koja premažite svojim omiljenim umacima. Za kraj dodajte salatu po izboru, a najbolje će pasati zelena salata, krastavci, paradajz, luk, kupus… Želite li nešto zdraviji obrok, uz burgere od povrća poslužite rižu, kvinoju, krumpir ili heljdu.
Autor: M.L., Foto: Peredniankina/Shutterstock
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.