Vjerujemo kako je svatko od vas isprobao najpoznatiji oblik kestena u kuhinji – kesten pire, no jeste li ikada išli dalje sa eksperimentiranjem? Kesten, kao i ostalo orašasto voće savršeno pristaje raznim tjesteninama. U nastavku vam dajemo recept kako napraviti nabujak od tjestenine i kestena.
Za nabujak od kestena i tjestenine vam je potrebno:
- 1/2 kg kestena
- 300 g širokih rezanaca
- 50 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 3 žutanjka
- 1 mahuna vanilije
- 5 žlica vrhnja
- 2 bjelanjka
- 50 g šećera
- 30 g maslaca
- šećer u prahu za posipanje
Oštrim nožem zarežite vrhove na kestenima, položite ih na lim za pečenje i ostavite da se peku do 15 min. Nakon pečenja ih očistite nožem dok su još vrući. Potom ih krupno nasjeckajte. Tjesteninu skuhajte al dente, ostavite ju u hladnoj vodi. Kestene prepržite na maslacu i dodajte šećera u prahu sve dok se ne karameliziraju, a potom ih dodajte tjestenini.
Žumanjke i vaniliju pjenasto izmješajte pa im dodajte vrhnje. Istucite snijeg od bjelanjaka i šećera pa i to dodajte tjestenini. Nabujak stavite u za to predviđenu posudu i stavite u pećnicu da se peće oko 20 min. Pospite ga šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!
Autor: S.Š.