Rum za kolače, ili kako su ga neki još zvali domaći rum ili rum za čaj, moramo razlikovati od ruma za piće koji se većinom uvozi iz prekooceanskih zemalja te se proizvodi od šećerne trske i alkohola. Rum za kolače je, s druge strane, tradicionalno piće kojem je miris i okus dobiven isključivo aromom ruma.
Možete li zamisliti popularne rum-kuglice s orasima, čokoladom, kokosom ili bilo kojim drugim dodatkom bez poznatog okusa domaćeg ruma? Breskvice se također pripremaju uz dodatak ruma, kao i popularne rum kocke. A osim u kolačima, rum se kao dodatak koristi i u pekmezima i džemovima te tako oplemenjuje njihov bogati voćni okus.
Domaći rum za kolače
Rum se u kolačima koristi od davnina, a najčešće zbog obogaćivanja okusa krema za kolače, tijesta i biskvita, voćnih salata, napitaka i ostalih deserata. Još i danas nas sigurno asocira na mirise djetinjstva kada su ga naše bake i prabake koristile za pripremu kolača.
A ako volite okus i miris ruma, a ne želite konzumirati alkohol ili želite pripremiti kolače s okusom ruma u kojima mogu uživati i vaša djeca, potražite u trgovinama rum šećer kojeg odlikuje zanosna aroma, okus i miris ruma, ali bez dodatka alkohola.
Rum šećer sadrži šećer i aromu ruma i može se koristiti kao dostojna zamjena rumu u kolačima. Vrećicu rum šećera je dovoljno otopiti u vodi dobit ćete tekućinu koju dalje možete koristiti poput pravog ruma. I bez brige, u ovom rumu možete uživati do mile volje bez straha od povisivanjem promila u krvi.
Rum šećer se osim za pripremu kolača može koristiti i u svim drugim desertima i napitcima kao i pravi rum, a jedna vrećica bit će dovoljna za pripremu jedne šalice čaja.
Recept za rum
Nekada domaćice nisu imale mogućnost kupovine ruma u trgovinama ili je njihova cijena bila previsoka pa su se morale snaći na drugi način. Da bi njihovi kolači bili pripremljeni s aromom ruma, izrađivale su ga same, a one koje ga izrađuju i danas tvrde da ne postoji bolji rum od onog pripremljenog kod kuće. Njegova aroma, okus i miris puno su intenzivniji pa pripazite da ne pretjerate s dodavanjem.
Recept za rum je jednostavan, a vjerojatno sve sastojke za njegovu pripremu imate kod kuće. Želite li pripremiti svoj domaći rum ili vam je upravo ponestalo kupljenog ruma, a treba vam hitno za kolače, u nastavku donosimo recept za rum kojim ćete domaći rum pripremiti za svega nekoliko minuta. Uživajte u intenzivnom mirisu prženog šećera i alkohola koji će se pritom širiti vašom kućom.
Sastojci za domaći rum
- 1 litra domaće rakije
- 1,5 dl vode
- 30 dkg šećera
- 2 ekstrakta ruma
Priprema domaćeg ruma
Šećer pržiti na tavi kao za pripremu karamele pa mu dodati vodu i pustiti da kratko kipi. Kada se šećer potpuno otopio, skloniti ga s vatre i ostaviti da se ohladi.
U ohlađenu masu šećera i vode, dodati rakiju i ekstrakt ruma i dobro promiješati.
Dobiveni domaći rum pretočiti u staklene boce i pospremiti na tamno i hladno mjesto.
Rum za piće
Rum za piće je destilirano alkoholno piće dobiveno od šećerne trske (melase i soka šećerne trske) procesom fermentacije i destilacije. Piće dobiveno destilacijom obično se čuva tj. stari u hrastovim bačvama ili bačvama proizvedenim od nekog drugog drveta.
Rum je jako alkoholno piće svojstvenog mirisa, okusa i boje. Koristi se za pripremu brojnih koktela, pića i napitaka (grog, punch). Podrazumijeva tamno aromatično piće, a sve ostale varijante moraju se posebno deklarirati. Najpoznatiji su aromatični rum Barbados, lagano obojeni i aromatizirani rum Cuba, jako aromatični rum Jamaica. Posebno je jaki rum New England.
Postoji bijeli i tamni rum. Sadržaj alkohola kreće se između 36 – 40%, a originalni rum sadržava i do 90% alkohola. Umjetni rum se proizvodi od esencija koje sadržavaju etilni ester maslačne kiseline, vanilin i dr.
Prethodnici ruma sežu skroz do antičkih vremena. Razvoj fermentiranih pića proizvedenih od šećerne trske počeo je u antičkoj Indiji ili Kini, te se od tamo proširio po cijelom svijetu. Primjer takvog pića je rum.
Proizveden od strane Malajskog naroda, rum je piće staro tisuće godina. Marko Polo je u svojim memoarima spomenuo rum, kao “vrlo dobro vino od šećera” koje je probao na području današnjeg Irana. Prve destilacije ruma osnovane su u 17. stoljeću na Karibima. Robovi na plantažama prvi su otkrili da se melasa, inače nusproizvod procesa rafiniranja šećera, može fermentirati u alkohol.
Kasnije se destilacijom koncentrirao alkohol s odstranjivanjem nečistoće, te su tako nastali prvi pravi rumovi. Tradicija nalaže da se prvi rum proizveo na otoku Barbados.
Podjela ruma na značajnije grupacije vrlo je komplicirana zato što ne postoji jedinstveni standard o tome što zapravo čini rum. Umjesto toga, rum je definiran od strane varirajućih propisa i zakona zemalja koje proizvode rum. Razlike u definiciji uključuju postotak alkohola, minimalno sazrijevanje pa čak i standarde imenovanja.
Najveća količina ruma se proizvodi u karipskim zemljama kao i u zemljama poput Kolumbije, Venecuele, Gvajane i Brazila. Također, postoje proizvođači ruma u Australiji, Fidžiju, Filipinima, Indiji, Mauricijusu…
Foto: felix_w/Pixabay

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.