• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Pića / Kokteli / Mojito koktel – priprema na 2 načina
mojto

Mojito koktel – priprema na 2 načina

Objavljeno: 04.06.2019. Autor: Maja Zajačko

Što pomislite kada čujete za mojito koktel? Nekima odmah prizove slike pješčanih plaža, suncobrana i prekrasnog plavetnila, a drugima tulume uz bazen. Ukoliko želite osjetiti spomenutu atmosferu i uživati u ljetu svaki put kada to poželite, vrijeme je da saznate kako pripremiti poznati koktel, koji je, zahvaljujući svojim sastojcima, postao sinonim za ljetno osvježenje.

Mojito je jedno od najpopularnijih pića na bazi ruma koji je kasnih 50-ih i ranih 60-ih bio popularno jače alkoholno piće koje su Kubanci odlučili malo “razblažiti” tako da su mu dodali šećer, metvicu i limun. Njegovo osvježenje ubrzo su zavoljeli i Amerikanci koji turistički posjećuju Kubu i odnose odnose recept kući čime se njegova popularnost širi i diljem Amerike.

Ono što je odlično kod ovog koktela je da vam ne teba mnogo namirnica. Potrebni su vam samo mineralna voda, rum, limeta i metvica (menta). Tradicionalno se koristi bijeli rum kao što je, na primjer Havana, Cruzan ili Flor de Caña, no ako ste raspoloženi za malo drugačiji okus možete slobodno odabrati i neku vrstu tamnog ruma kao što je Matusalema ili Brugala. Ono što nikako ne smijete izostaviti je svježa limeta i nikako nemojte koristiti kupljeni sok limete jer ćete dobiti sve samo ne Mojito. Također, savjetujemo da sami napravite svoj sirup (sok) od limete.

Kod mojita je dobro što u sebi nema veliku količinu alkohola pa se ne morate bojati da ćete “pretjerati”, ali, naravno, pijte ga s malom dozom opreza. U nastavku pronađite recept za klasični Mojito i mojito s jagodama.

Recept za klasični mojito

klasični mojito

Sastojci za klasični mojito

  • 80 ml mineralne vode
  • 80 ml soka limete
  • led
  • Havana rum
  • 5 listova mente
  • 2 male žlice šećera u prahu

Priprema mojita

  1. Usitnite listiće mente, stavite u čašu i dodajte iscijeđen sok od limete.
  2. Nastavite dalje sa šećerom u prahu, zdrobljenim ledom i rumom.
  3. Sve promiješajte i dodajte mineralnu vodu.

Napomena: Ukoliko ste unaprijed već pripremili domaći sok od limete, slobodno mu dodajte rum, mentu, zdrobljeni led i rum. Količinu ruma možete prilagoditi svom ukusu.

Recept za mojito s jagodama

mojito od jagoda

Ako ste više raspoloženi za drugačiju inačicu klasičnog mojita u kombinaciji s jagodama, dapače! Iskoristite sezonu jagoda i napravite jednako ukusan i osvježavajuć koktel koji, uz dodatak jagoda, će dobiti dodatnu slatkoću i okus.

Sastojci

  • 250 g jagoda
  • 6 kom. limete (iscjedite sok)
  • 5 listova svjeze metvice
  • 6 žl šećera
  • led
  • 2 dl bijelog ruma
  • 1/2 l mineralne vode

Priprema

  1. Jagode očistite i operite te odvojite peteljke
  2. Listiće metvice otkinite sa stabljike, operite.
  3. Jagode, metvicu i šećer zajedno miksajte štappnim mikserom (ili u blenderu), no ne previše kako bi vam ostali komadići jagoda.
  4. Dodajte sok od limete i rum i sve dobro izmješajte.
  5. Za serviranje u čašu stavite izlomljeni led, sipajte smjesu od jagoda, metvice i šećera otprilike 2/3, ostatak naspite mineralnu vodu.
  6. Ukrasite jagodom, limetom i listićima metvice i poslužite odmah.

Slobodno ubacite slamku ili/i dugu žličicu za miješanje i uživajte u svojim ljetnim osvježavajućim pićima.

 

Foto: rawpixel/Pixabay; rawpixel.com/Pexels; ThorstenF/Pixabay

Maja Zajačko
Maja Zajačko

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Kokteli

Želite se zasladiti?

tart s bobicasim vocem

Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem

Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo. Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. :) Možete …

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i …

zdrava pinca

Zdrave mini uskrsne pince

Svi pričaju o božanstvenoj pinci za Uskrs. U Slavoniji to baš i nije običaj i mnogi koje znam ih ne prave. Od malena nikad nismo imali običaj jesti pincu za Uskrs. Sad, kako sam se preselila i živim u Rovinju, ona je …

Prethodna objava: « Schwarzwald torta koja izaziva oduševljenje
Sljedeća objava: Liker od kave »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.