Koliko ste se puta našli u situaciji da nam nije odgovarala juha i željeli ste zamijeniti bistru juhu? Velik dio nas odrastao je na domaćoj pilećoj juhi, goveđoj i drugim juhama koje su nam polako postale sinonim za nešto što nam se nekad ne jede jer želimo puniji, bogatiji okus.
Međutim, ako ste mogli primjetiti, izbor juha postao je itekako zanimljiv do te mjere da danas postoje recepti za juhe koje se smatraju poprilično konkretnim obrokom, što znači da vam nakon nje neće trebati predjelo ili glavno jelo.
Od svih kremastih juha nama je nekako najdraža krem juha od cvjetače (karfiolla). Potrebno je napomenuti kako se ova juha može spremati u kombinaciji s više vrsta povrća gdje možete smanjiti količinu cvjetače, a dodati neko drugo kao što je, na primjer mrkva.
Recept za krem juhu od karfiola
Sastojci
- 1 karfiol
- malo vegete
- malo maslaca
- 1 kiselo vrhnje
- 7 dcl mlijeka
- malo brašna
- 1 luk
- malo parmezana
Priprema
- Uzmite karfiol, razdvojite njegove cvjetove te ih stavite u posudu za kuhanje. Karfiol je potrebno kuhati sve dok njegovi cvjetovi ne omekšaju.
- Kad je gotovo, procijedite karfiol i iziksajte ga štapnim mikserom.
- U međuvremenu, na maslacu popržite luk otprilike 2-3 minute, a zatim dodajte brašno i mlijeko te pustite da sve lagano prokuha.
- Zatim dodajte kiselo vrhnje i miješajte dok se juha ne zgusne i ne postane kremasta.
Ako ste ljubitelj cvjetače onda svakako preporučujemo da isprobate i bistru juhu od cvjetače (karfiola), no kremasta juha će vam mamiti sva čula i teško ćete odoljeti mirisu i okusu kremaste juhe od cvjetače. Njena tekstura, zamaman miris i pun okus okrijepit će vas nakon napornog radnog dana. Dobar tek!
Foto: Bernadette Wurzinger/Pixabay; M4rtine/Pixabay