• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Juha od karfiola (cvjetače) i poriluka
juha od karfiola

Juha od karfiola (cvjetače) i poriluka

Objavljeno: 29.03.2019. Autor: Martina Lovaković

Juha od cvjetače (karfiola) uz dodatak aromatičnog poriluka te začinjena češnjakom, izvrstan je način kako da okrijepite dušu i tijelo i pojedete ukusan i hranjiv obrok sa žlicom. Odlučili smo napraviti iskorak i poznatu krem juhu od cvjetače prilagoditi vašim željama. Uz doziranje vode ona lako može biti krem ili bistrija verzija, zavisno od vašeg ukusa.

Pošto mnogi zaziru od okusa cvjetače, odlučili smo “varati” dodatkom poriluka i upravo zato s ponosom možemo reći da smo dobili senzaciju okusa koja će zadovoljiti i ono najizbirljivije nepce.

Zasučite rukave i bacite se na pripremu ove ukusne juhe od cvjetače, koja oplemenjena porilukom dobiva zeleno svjetlo i kod onih koji izbjegavaju njezin okus. Uvjerit ćete se i sami kako je ova juha idealna uz kombinaciju svakog ručka ili večere, a u njoj bez grižnje savjesti možete uživati i za međuobrok. Osim što će vam pružiti mnoštvo vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari, zasitit će vas uz minimalan broj kalorija.

Recept za juhu od cvjetače (karfiola)

Juha od karfiola (cvjetače)

Sastojci

  • 1 glavica cvjetače (karfiola)
  • 1 poriluk
  • 1 krumpir
  • 1 litra vode
  • malo maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • sol i papar
  • svježe sjeckani peršin

Priprema

Operite i narežite poriluk na sitne kolutiće, a cvjetaču razdijelite na cvjetove i dobro operite. Operite i narežite krumpir na kockice.

Navedeno povrće stavite u vodu i kuhate 15-ak minuta, odnosno dok krumpir i cvjetača ne postanu potpuno mekani. Dodajte soli i papra po želji.

Kada je povrće ih juhe kuhano, dodajte sitno sjeckani češnjak i sve ubacite u blender.  Svježi češnjak dat će posebnu aromatičnu notu cvjetači i poriluku. Dodajte žlicu maslinovog ulja pa blendajte dok se svi sastojci ne povežu. Po želji izdvojite vodu, ako želite kremastiju verziju juhe.

Ako želite da dio sastojaka ostane u komadu, izdvojite ih prije blendanja te ih nakon blendanja dodajte u juhu.

Juhu od cvjetače (karfiola) poslužite toplu uz dodatak svježe sjeckanog peršina.

Juhu od cvjetače možete poslužiti i uz komadiće prepečene pancete ili kruha. Pancetu narežite na tanke šnitice, a kruh na kockice te ih položite na papir za pečenje i pecite na 180 stupnjeva. Pecite dok ne porumene i postanu hrskavi.

Juha od karfiola dobit će još bolji okus uz dodatak vaših omiljenih sjemenki. Danas se sve više konzumiraju zdrave sjemenke poput konopljinih, suncokretovih, lanenih, chia sjemenki ili sjemenki sezama koje se dodaju netom prije konzumiranja. Sjemenke nije potrebno termički obrađivati jer svježe zadržavaju svoja vrijedna nutritivna svojstva. Odaberite one koje vam okusom najbolje odgovaraju i po želji ih dodajte prije serviranja.

Foto: Kaboompics/Pexels

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Orange curd bez jaja

Orange curd bez jaja

CURD je voćna krema porijeklom iz Engleske, a vrlo je slična marmeladi od citrusa. U tradicionalnom receptu sastoji se od svježe iscjeđenog soka nekog citrusnog voća (najčešće je to limun), naribane korice istog voća, …

Čokoladne fantazije od kesten pirea

Nisam baš ljubitelj kuhanog kestenja, najdraži mi je kad je pečen - kad ga kupimo od kestenjara na ulici početkom jeseni pa se šetamo i grijemo čisteći ga. Ponekad sjednemo na klupicu i podijelimo porciju toplih i …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

Prethodna objava: «Lovački umak Najbolji način za spremanje lovačkog umaka
Sljedeća objava: Brze i ukusne palačinke s orasima Palačinke s orasima»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.