• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Juha od karfiola (cvjetače) i poriluka
juha od karfiola

Juha od karfiola (cvjetače) i poriluka

Objavljeno: 29.03.2019. Autor: Martina Lovaković

Juha od cvjetače (karfiola) uz dodatak aromatičnog poriluka te začinjena češnjakom, izvrstan je način kako da okrijepite dušu i tijelo i pojedete ukusan i hranjiv obrok sa žlicom. Odlučili smo napraviti iskorak i poznatu krem juhu od cvjetače prilagoditi vašim željama. Uz doziranje vode ona lako može biti krem ili bistrija verzija, zavisno od vašeg ukusa.

Pošto mnogi zaziru od okusa cvjetače, odlučili smo “varati” dodatkom poriluka i upravo zato s ponosom možemo reći da smo dobili senzaciju okusa koja će zadovoljiti i ono najizbirljivije nepce.

Zasučite rukave i bacite se na pripremu ove ukusne juhe od cvjetače, koja oplemenjena porilukom dobiva zeleno svjetlo i kod onih koji izbjegavaju njezin okus. Uvjerit ćete se i sami kako je ova juha idealna uz kombinaciju svakog ručka ili večere, a u njoj bez grižnje savjesti možete uživati i za međuobrok. Osim što će vam pružiti mnoštvo vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari, zasitit će vas uz minimalan broj kalorija.

Recept za juhu od cvjetače (karfiola)

Juha od karfiola (cvjetače)

Sastojci

  • 1 glavica cvjetače (karfiola)
  • 1 poriluk
  • 1 krumpir
  • 1 litra vode
  • malo maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • sol i papar
  • svježe sjeckani peršin

Priprema

Operite i narežite poriluk na sitne kolutiće, a cvjetaču razdijelite na cvjetove i dobro operite. Operite i narežite krumpir na kockice.

Navedeno povrće stavite u vodu i kuhate 15-ak minuta, odnosno dok krumpir i cvjetača ne postanu potpuno mekani. Dodajte soli i papra po želji.

Kada je povrće ih juhe kuhano, dodajte sitno sjeckani češnjak i sve ubacite u blender.  Svježi češnjak dat će posebnu aromatičnu notu cvjetači i poriluku. Dodajte žlicu maslinovog ulja pa blendajte dok se svi sastojci ne povežu. Po želji izdvojite vodu, ako želite kremastiju verziju juhe.

Ako želite da dio sastojaka ostane u komadu, izdvojite ih prije blendanja te ih nakon blendanja dodajte u juhu.

Juhu od cvjetače (karfiola) poslužite toplu uz dodatak svježe sjeckanog peršina.

Juhu od cvjetače možete poslužiti i uz komadiće prepečene pancete ili kruha. Pancetu narežite na tanke šnitice, a kruh na kockice te ih položite na papir za pečenje i pecite na 180 stupnjeva. Pecite dok ne porumene i postanu hrskavi.

Juha od karfiola dobit će još bolji okus uz dodatak vaših omiljenih sjemenki. Danas se sve više konzumiraju zdrave sjemenke poput konopljinih, suncokretovih, lanenih, chia sjemenki ili sjemenki sezama koje se dodaju netom prije konzumiranja. Sjemenke nije potrebno termički obrađivati jer svježe zadržavaju svoja vrijedna nutritivna svojstva. Odaberite one koje vam okusom najbolje odgovaraju i po želji ih dodajte prije serviranja.

Foto: Kaboompics/Pexels

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

palacinke od razenog brasna

Recept za ukusne palačinke od raženog brašna

Mekane, elastične, ukusne i mirišljave palačinke od raženog brašna osvojit će vas isti tren kad ih probate. Malo promjene od kolača nikome ne škodi, zar ne? Recept za palačinke od raženog brašna: Sastojci: 50 g …

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

Griz od pira u čaju od mente

Jeste li ikada probali "After eight"? Mentu presvučenu u čokoladu? E, ako niste, ali i ako jeste, onda će vam se ovaj recept posebno sviđati jer griz nikada nije bio ukusniji. Recept za griz od pira: Sastojci: 2 …

Prethodna objava: «Lovački umak Najbolji način za spremanje lovačkog umaka
Sljedeća objava: Brze i ukusne palačinke s orasima Palačinke s orasima»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.