Juha od cvjetače (karfiola) uz dodatak aromatičnog poriluka te začinjena češnjakom, izvrstan je način kako da okrijepite dušu i tijelo i pojedete ukusan i hranjiv obrok sa žlicom. Odlučili smo napraviti iskorak i poznatu krem juhu od cvjetače prilagoditi vašim željama. Uz doziranje vode ona lako može biti krem ili bistrija verzija, zavisno od vašeg ukusa.
Pošto mnogi zaziru od okusa cvjetače, odlučili smo “varati” dodatkom poriluka i upravo zato s ponosom možemo reći da smo dobili senzaciju okusa koja će zadovoljiti i ono najizbirljivije nepce.
Zasučite rukave i bacite se na pripremu ove ukusne juhe od cvjetače, koja oplemenjena porilukom dobiva zeleno svjetlo i kod onih koji izbjegavaju njezin okus. Uvjerit ćete se i sami kako je ova juha idealna uz kombinaciju svakog ručka ili večere, a u njoj bez grižnje savjesti možete uživati i za međuobrok. Osim što će vam pružiti mnoštvo vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari, zasitit će vas uz minimalan broj kalorija.
Recept za juhu od cvjetače (karfiola)
Sastojci
- 1 glavica cvjetače (karfiola)
- 1 poriluk
- 1 krumpir
- 1 litra vode
- malo maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- sol i papar
- svježe sjeckani peršin
Priprema
Operite i narežite poriluk na sitne kolutiće, a cvjetaču razdijelite na cvjetove i dobro operite. Operite i narežite krumpir na kockice.
Navedeno povrće stavite u vodu i kuhate 15-ak minuta, odnosno dok krumpir i cvjetača ne postanu potpuno mekani. Dodajte soli i papra po želji.
Kada je povrće ih juhe kuhano, dodajte sitno sjeckani češnjak i sve ubacite u blender. Svježi češnjak dat će posebnu aromatičnu notu cvjetači i poriluku. Dodajte žlicu maslinovog ulja pa blendajte dok se svi sastojci ne povežu. Po želji izdvojite vodu, ako želite kremastiju verziju juhe.
Ako želite da dio sastojaka ostane u komadu, izdvojite ih prije blendanja te ih nakon blendanja dodajte u juhu.
Juhu od cvjetače (karfiola) poslužite toplu uz dodatak svježe sjeckanog peršina.
Juhu od cvjetače možete poslužiti i uz komadiće prepečene pancete ili kruha. Pancetu narežite na tanke šnitice, a kruh na kockice te ih položite na papir za pečenje i pecite na 180 stupnjeva. Pecite dok ne porumene i postanu hrskavi.
Juha od karfiola dobit će još bolji okus uz dodatak vaših omiljenih sjemenki. Danas se sve više konzumiraju zdrave sjemenke poput konopljinih, suncokretovih, lanenih, chia sjemenki ili sjemenki sezama koje se dodaju netom prije konzumiranja. Sjemenke nije potrebno termički obrađivati jer svježe zadržavaju svoja vrijedna nutritivna svojstva. Odaberite one koje vam okusom najbolje odgovaraju i po želji ih dodajte prije serviranja.
Foto: Kaboompics/Pexels
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.