Ako pitate mamu ili baku koja juha liječi sve sezonske bolesti dobit ćete odgovor koji ste sigurno već i sami znali – domaća bistra pileća juha. Popularno zvana “židovskim penicilinom” jer je u 12. stoljeću bila popularan lijek koji su “propisivali” židovski rabini i liječnici, malo je toga toliko poznato u narodnim vjerovanjima kao pozitivno djelovanje domaće pileće juhe.
Rijetki su oni koji neće cijeniti to što ste se potrudili i skuhali domaću juhu i svaka mama i baka ima svoj recept, no mi vam danas donosimo osnovni recept s kojim nikako ne možete pogriješiti.
Recept za domaću pileću juhu
Sastojci za 6 osoba
- jedno malo pile
- 3-4 mrkve srednje veličine
- 20 dkg celera
- 1 luk
- 20 dkg graška
- žlica Vegete
- peršin
- sol
- papar
- nasjeckani vlasac
Priprema
Kako biste pripremili, svima dragu, okrepljujuću pileću juhu potrebno je prvo narezati luk na kockice ili polumjesece (kako god vam je zgodnije) i prodinstati ga na ulju. Ulje može biti suncokretovo ili maslinovo. Ako kojim slučajem koristite maslinovo ulje imajte na umu da će ono juhi dodati malo gorčine. Također ga možete zamijeniti i maslacem.
Uzmite nekoliko mrkvi i narežite ih na srednje debele kolutiće (neki vole ostaviti veće komade kako bi se sporije kuhala i zadržala više hranjivih sastojaka). Kada se i mrkva malo prodinstala dodajte vodu i pile.
Dodajte grašak, kelj, celer i svo povrće po želji. Smanjite vatru i neka se lagano kuha sat vremena. Pred kraj ubacite tijesto za juhu ili griz njoke. Začinite kako vam odgovara.
Možete koristiti mješavinu začina (vegetu), peršin, vlasac, papar i slično.
Savjeti
Ako niste ljubitelj kuhanja cijelog pileta i imate manje vremena za pripremu domaće pileće juhe, možete izrezati bile i odvojiti meso od kostiju. Najhranjivija vrsta pilećeg mesa za domaću pileću juhu je svakako crveno meso (batak i zabatak) jer bijelo meso (pileća prsa) nemaju jednaku količinu masnoća koja je juhi potrebna.
Također savjetujemo da nabavite domaće pile iz slobodnog uzgoja jer je razlika u mesu znatna. Ukoliko je pile domaće morat ćete juhu nešto duže kuhati.
Juha se jednako tako može napraviti sa puretinom, no biti će masnija i hranjivija ako koristite piletinu.
To je to! Imate bistru, domaću pileću juhu koja će vas okrijepiti u tren oka, a nepca vratiti u djetinjstvo. Dobar tek!
Foto: RitaE/Pixabay