• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Pileća juha – klasik koji svi volimo
domaća pileća juha

Pileća juha – klasik koji svi volimo

Objavljeno: 31.12.2019. Autor: Sanja Štetić

Ako pitate mamu ili baku koja juha liječi sve sezonske bolesti dobit ćete odgovor koji ste sigurno već i sami znali – domaća bistra pileća juha. Popularno zvana “židovskim penicilinom” jer je u 12. stoljeću bila popularan lijek koji su “propisivali” židovski rabini i liječnici, malo je toga toliko poznato u narodnim vjerovanjima kao pozitivno djelovanje domaće pileće juhe.

Rijetki su oni koji neće cijeniti to što ste se potrudili i skuhali domaću juhu i svaka mama i baka ima svoj recept, no mi vam danas donosimo osnovni recept s kojim nikako ne možete pogriješiti.

Recept za domaću pileću juhu

domaća pileća juha

Sastojci za 6 osoba

  • jedno malo pile
  • 3-4 mrkve srednje veličine
  • 20 dkg celera
  • 1 luk
  • 20 dkg graška
  • žlica Vegete
  • peršin
  • sol
  • papar
  • nasjeckani vlasac

Priprema

Kako biste pripremili, svima dragu, okrepljujuću pileću juhu potrebno je prvo narezati luk na kockice ili polumjesece (kako god vam je zgodnije) i prodinstati ga na ulju. Ulje može biti suncokretovo ili maslinovo. Ako kojim slučajem koristite maslinovo ulje imajte na umu da će ono juhi dodati malo gorčine. Također ga možete zamijeniti i maslacem.

Uzmite nekoliko mrkvi i narežite ih na srednje debele kolutiće (neki vole ostaviti veće komade kako bi se sporije kuhala i zadržala više hranjivih sastojaka). Kada se i mrkva malo prodinstala dodajte vodu i pile.

Dodajte grašak, kelj, celer i svo povrće po želji. Smanjite vatru i neka se lagano kuha sat vremena. Pred kraj ubacite tijesto za juhu ili griz njoke. Začinite kako vam odgovara.

Možete koristiti mješavinu začina (vegetu), peršin, vlasac, papar i slično.

Savjeti

Ako niste ljubitelj kuhanja cijelog pileta i imate manje vremena za pripremu domaće pileće juhe, možete izrezati bile i odvojiti meso od kostiju. Najhranjivija vrsta pilećeg mesa za domaću pileću juhu je svakako crveno meso (batak i zabatak) jer bijelo meso (pileća prsa) nemaju jednaku količinu masnoća koja je juhi potrebna.

Također savjetujemo da nabavite domaće pile iz slobodnog uzgoja jer je razlika u mesu znatna. Ukoliko je pile domaće morat ćete juhu nešto duže kuhati.

Juha  se jednako tako može napraviti sa puretinom, no biti će masnija i hranjivija ako koristite piletinu.

To je to! Imate bistru, domaću pileću juhu koja će vas okrijepiti u tren oka, a nepca vratiti u djetinjstvo. Dobar tek!

Foto: RitaE/Pixabay

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

mileram kocke

Kremasto savršenstvo – Mileram kocke

Sigurno vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja koja ne stignete potrošiti. Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. …

Prethodna objava: «kikiriki kakao torta Kikiriki kakao torta
Sljedeća objava: Krekeri s dimljenim sirom krekeri s dimljenim sirom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.