• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Dalmatinske fritule

Dalmatinske fritule

Objavljeno: 02.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu prije svega mislimo na čuvene fritule kojima se najviše veselimo u hladnim zimskim mjesecima.

Danas razlikujemo nekoliko recepata prema kojima se rade fritule, no slobodno možemo reći kako su najpoznatije dalmatinske i istarske fritule. Odlučite li se spremiti dalmatinske, možemo vam dati par natuknica kako da ih napravite.

Sastojci za dalmatinske fritule

  • 1 l ulja za prženje
  • vanilin šećer
  • 1,5 kg brašna
  • malo vode
  • bademi
  • malo mištrala
  • 1 mala čaša rakije
  • 30 g kvasca

Priprema dalmatinskih fritula

  1. Uzmite kvasac, brašno i vodu te umjesite tijesto
  2. Ostavite ga da se diže
  3. U drugu zdjelu treba prosijati 1,5 kg brašna, a u samoj sredini napraviti rupicu gdje ćete usuti kvasac i doliti malo posoljene tople vode
  4. Tijestu zatim treba dodati malu čašu rakije, mištrala te šaku isjeckanih badema, nakon čega ga ponovno ostavitte da se digne
  5. Nakon što postigne željenu visinu potrebno je oblikovati fritule
  6. Stavite ih u vruće ulje dok se ne zarumene
  7. Nakon što su gotove pospete ih vanilin šećerom i poslužite tople

Ako se još niste odlučili, obavezno pogledajte recpte za fritule s jogurtom ili klasične krafne.

Foto: Mikus Jo/Shutterstock

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Kolač od maka

Možemo reći kako danas postoji velik broj kolača u kojima možemo uživati. Međutim među tim kolačima postoje i oni koji možda nemaju toliki broj obožavatelja, ali zato prednjače svojim specifičnim i prije svega …

tart s bobicasim vocem

Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem

Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo. Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. :) Možete …

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

Prethodna objava: « Išleri
Sljedeća objava: Istarske fritule »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.