Ako ste nebrojeno puta do sada pokušavali pripremiti ukusne ćufte u umaku od rajčice i to vam nije pošlo za rukom, na pravom ste mjestu. Od danas, vi i vaša obitelj ćete biti oduševljeni ukusnim, mekanim, sočnim i čvrstim okruglicama od mesa.
Vjerojatno ne postoji onaj tko u djetinjstvu nije bio oduševljen bakinim ćuftama, a ako ih do sada niste uspjeli pripremiti, sada je pravo vrijeme da se na to ponovo odvažite uz ovaj recept. Naučite pripremati ćufte upravo onako kako su ih pripremale naše bake.
Recept za ćufte u umaku od rajčice
Sastojci
- 50 dekagrama mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 šalica riže
- malo pancete ili suhe vratine po želji
- malo sjeckanog peršina
- 1 žlica crvene paprike
- 1 jaje
- sol i papar
- pola žličice sode bikarbone
- pola šalice krušnih mrvica
- 3 decilitra umak od pasirane rajčice
Priprema
Za početak na malo maslinovog ulja ispržite sitno sjeckani luk i po želji pancetu ili suhu vratinu. Ako ne želite, ne morate dodavati pancetu ili suhu vratinu.
Što se tiče izbora mljevenog mesa, odaberite ono koje vam najviše odgovara. Možete koristiti piletinu, puretinu, svinjetinu, junetinu ili miješano mljeveno meso.
U posudi dobro promiješajte rukama meso, pečeni luk, jaje, rižu, krušne mrvice, peršin, sodu bikarbonu, crvenu papriku, sol i papar. Sodu bikarbonu koristimo kako bi ćufte prilikom kuhanja malo nabujale i bile podatne i meke. Sami procijenite koliko vam treba krušnih mrvica. One se dodaju kako bi upile svu suvišnu tekućinu i kako smjesa mesa ne bi bila jako mekana.
Nakon toga od mesa radite rukama male okrugle loptice i kratko ih prepržite na vrućem ulju.
Dodajte ćufte u jedan veći lonac te u njih dodajte umak od rajčice i malo vode te začina po želji. Ćufte kuhajte oko sat vremena uz povremeno provjeravanje imate li dovoljno tekućine.
Pred kraj kuhanja pripremite zapršku od malo ulja, brašna te crvene paprike. Sve dobro promiješajte pjenjačom, dodajte oko 2 decilitra vode i lagano prokuhajte.
Zapršku ulijte u lonac s ćuftama i umakom od rajčice pred sam kraj kuhanja, još jednom prokuhajte i ugasite.
Ćufte se najčešće poslužuju uz pire krumpir i one će tako biti najukusnije. No, mogu se poslužiti i uz tjesteninu ili njoke od krumpira ili njoke od kruha. Ne zaboravite niti na salatu. Najbolje će pristajati ukusna zelena salata, a ako je nemate poslužit će i neka ukiseljena.
Autor: M.L., Foto: EstudioWebDoce/Pixabay; Markéta Machová/Pixabay; AURELIE LUYLIER/Pixabay

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.