Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s punjenjem, a koje se sastoje od čokolade punjene marcipanom, raznim kremama, orasima, nougatom, sušenim voćem ili raznim likerima.
Praline su ime dobile po Plessis-Praslina čuvenom izumitelju bombonjere za koje se vjeruje kako ih je izumio u čuvenom dvorcu Chateau of Vaux-le-Vicomte. Zahvaljujući njemu milijuni ljudi danas diljem svijeta uživaju u toj nevjerojatnoj slastici koja predstavlja pravo zadovoljstvo za naše nepce.
Dosada smo imali priliku probati različite praline, a ako ste pritom još i putovali u druge zemlje tada ste zaista iskušali različite okuse slatkog iz drugih zemalja. Belgijske praline su one koje posebno treba istaknuti, gdje se radi o pravim čokoladnim kreacijama.
Možemo reći kako se radi slasticama omotane tvrdim oklopom čokolade te punjene maslacem, likerom, orasima te marcipanom.
Želite li se sami oskušati u spravljanju ovih slastica možemo vam dati par savjeta.
Praline:
- 200 g čokolade
- 1 slatko vrhnje
- 50 g maslaca
- 150 g keksa (Petit Beure)
Uzmete čokoladu i otopite ju slatkim vrhnjem. Miješate na laganoj vatri dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U među vremenu uzmete keks i u potpunosti ga usitnite te ga pomiješate s prethodno otopljenim maslacem i naravno čokoladom. Cijelu smjesu ostavite u frižideru, otprilike sat vremena nakon čega možete oblikovati svoje praline. Ako želite možete naribati malo čokolade gdje ćete potom uvaljati svoje kuglice.
Cherry praline:
- 200 g čokolade
- 200 g bijele čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- višnje iz kompota
Na laganoj vatri potrebno je otopiti 200 g crne čokolade gdje ćete potom dodati 125 ml slatkog vrhnja. Nakon toga ćete uzeti kalupe, gdje ćete stavljati prvo žlicu čokolade, višnju, pa opet čokoladu. Zatim ćete otopiti bijelu čokoladu sa 125 ml slatkog vrhnja. Nakon što dobijete smjesu, u kalupe ćete prvo slagati malo čokolade, višnju te opet čokoladu.