• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Praline
Praline, Foto: Digital Genetics/Shutterstock

Praline

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s punjenjem, a koje se sastoje od čokolade punjene marcipanom, raznim kremama, orasima, nougatom, sušenim voćem ili raznim likerima.

Praline, Foto: Digital Genetics/Shutterstock

Praline su ime dobile po Plessis-Praslina čuvenom izumitelju bombonjere za koje se vjeruje kako ih je izumio u čuvenom dvorcu Chateau of Vaux-le-Vicomte. Zahvaljujući njemu milijuni ljudi danas diljem svijeta uživaju u toj nevjerojatnoj slastici koja predstavlja pravo zadovoljstvo za naše nepce.

Dosada smo imali priliku probati različite praline, a ako ste pritom još i putovali u druge zemlje tada ste zaista iskušali različite okuse slatkog iz drugih zemalja. Belgijske praline su one koje posebno treba istaknuti, gdje se radi o pravim čokoladnim kreacijama.

Možemo reći kako se radi slasticama omotane tvrdim oklopom čokolade te punjene maslacem, likerom, orasima te marcipanom.

Želite li se sami oskušati u spravljanju ovih slastica možemo vam dati par savjeta.

Praline:

  • 200 g čokolade
  • 1 slatko vrhnje
  • 50 g maslaca
  • 150 g keksa (Petit Beure)

Uzmete čokoladu i otopite ju slatkim vrhnjem. Miješate na laganoj vatri dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U među vremenu uzmete keks i u potpunosti ga usitnite te ga pomiješate s prethodno otopljenim maslacem i naravno čokoladom. Cijelu smjesu ostavite u frižideru, otprilike sat vremena nakon čega možete oblikovati svoje praline. Ako želite možete naribati malo čokolade gdje ćete potom uvaljati svoje kuglice.

Cherry praline:

  • 200 g čokolade
  • 200 g bijele čokolade
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • višnje iz kompota

Na laganoj vatri potrebno je otopiti 200 g crne čokolade gdje ćete potom dodati 125 ml slatkog vrhnja. Nakon toga ćete uzeti kalupe, gdje ćete stavljati prvo žlicu čokolade, višnju, pa opet čokoladu. Zatim ćete otopiti bijelu čokoladu sa 125 ml slatkog vrhnja. Nakon što dobijete smjesu, u kalupe ćete prvo slagati malo čokolade, višnju te opet čokoladu.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Američki chocolate chip cookies

Vjerojatno ne postoji domaćica koja jednom u svom životu nije oduševila svoje ukućane s ovom ukusnom poslasticom. Radi se o pravom američkom desertu koji je zahvaljujući jednostavnosti pripreme doživio razne varijacije i …

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za vas! Predivan završetak jednog svečanog obroka, prozračan i lagan prožet divnim osvježavajućim aromama limuna! Recept za topli kolač od …

klasična pita od jabuka

Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

Pita od jabuka ukusan je desert koji nam je svima poznat i koji je već jako dugo dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Posebno je popularna inačica američka apple pie. Naime, radi se o zaista zahvalnom kolaču koji možete …

Prethodna objava: « Punjene palačinke
Sljedeća objava: Rižoto od liganja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.