• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Praline
Praline, Foto: Digital Genetics/Shutterstock

Praline

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s punjenjem, a koje se sastoje od čokolade punjene marcipanom, raznim kremama, orasima, nougatom, sušenim voćem ili raznim likerima.

Praline, Foto: Digital Genetics/Shutterstock

Praline su ime dobile po Plessis-Praslina čuvenom izumitelju bombonjere za koje se vjeruje kako ih je izumio u čuvenom dvorcu Chateau of Vaux-le-Vicomte. Zahvaljujući njemu milijuni ljudi danas diljem svijeta uživaju u toj nevjerojatnoj slastici koja predstavlja pravo zadovoljstvo za naše nepce.

Dosada smo imali priliku probati različite praline, a ako ste pritom još i putovali u druge zemlje tada ste zaista iskušali različite okuse slatkog iz drugih zemalja. Belgijske praline su one koje posebno treba istaknuti, gdje se radi o pravim čokoladnim kreacijama.

Možemo reći kako se radi slasticama omotane tvrdim oklopom čokolade te punjene maslacem, likerom, orasima te marcipanom.

Želite li se sami oskušati u spravljanju ovih slastica možemo vam dati par savjeta.

Praline:

  • 200 g čokolade
  • 1 slatko vrhnje
  • 50 g maslaca
  • 150 g keksa (Petit Beure)

Uzmete čokoladu i otopite ju slatkim vrhnjem. Miješate na laganoj vatri dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U među vremenu uzmete keks i u potpunosti ga usitnite te ga pomiješate s prethodno otopljenim maslacem i naravno čokoladom. Cijelu smjesu ostavite u frižideru, otprilike sat vremena nakon čega možete oblikovati svoje praline. Ako želite možete naribati malo čokolade gdje ćete potom uvaljati svoje kuglice.

Cherry praline:

  • 200 g čokolade
  • 200 g bijele čokolade
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • višnje iz kompota

Na laganoj vatri potrebno je otopiti 200 g crne čokolade gdje ćete potom dodati 125 ml slatkog vrhnja. Nakon toga ćete uzeti kalupe, gdje ćete stavljati prvo žlicu čokolade, višnju, pa opet čokoladu. Zatim ćete otopiti bijelu čokoladu sa 125 ml slatkog vrhnja. Nakon što dobijete smjesu, u kalupe ćete prvo slagati malo čokolade, višnju te opet čokoladu.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i …

Prethodna objava: « Punjene palačinke
Sljedeća objava: Rižoto od liganja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.